Kesän juhlat houkuttelevat alkoholin käyttöön, ja yksi lasi voi helposti muuttua kahdeksi tai kolmeksi. Siksi voi olla vaikea arvioida, onko seuraavana päivänä ajokunnossa – silloin alkometri voi olla hyödyllinen apuväline auton käytön arvioimisessa. Monet kuljettajat kuitenkin harhautuvat heikkolaatuisten alkometrien vuoksi, jotka joko näyttävät väärin tai reagoivat vasta korkeisiin promillelukemiin. Tämä aiheuttaa vakavan riskin liikenneturvallisuudelle.
Ruotsin MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) on yksi harvoista maailman testilaboratorioista, jolla on akkreditointi alkometrien testaamiseen. Yhteistyössä Testfaktan ja MHF:n kanssa laboratorio analysoi 13 alkometriä, jotka hankittiin keväällä 2025.
[PDF]
Testatut laitteet mittaavat alkoholia uloshengitysilmasta suukappaleen kautta, ja tulos esitetään näytöllä tai merkkivaloilla. Laitteita markkinoidaan pääasiassa kuluttajakäyttöön.
– Valitettavasti Ruotsin markkinoilla on yhä useita laitteita, jotka ovat täysin käyttökelvottomia, kun halutaan mitata veren alkoholipitoisuutta tarkasti, sanoo Tomas Jonsson, MHF Test Labin toimitusjohtaja.
Ruotsin rattijuopumusraja on 0,2 promillea. Kolmestatoista testatusta laitteesta kahdeksan antoi virheellisen tuloksen tätä rajaa testattaessa. Näiden kahdeksan laitteen mittaustulokset olivat niin epävarmoja, että ne voivat johtaa rattijuopumukseen. Esimerkiksi Inova Alcotest, Sencor ja Leconsa näyttivät 0,0 promillea useissa testipuhalluksissa, joissa oikea pitoisuus oli 0,20 promillea. Sen sijaan Breath-malli näytti jopa yli kolme kertaa suurempia arvoja kuin todellisuus.
Testissä neljä laitetta sai korkeimmat arvosanat mittaustarkkuudessa: Dräger 4000, AlcoTrx FCA 40, Dignita AM-7000 ja Isober Pro. Kaikki neljä antoivat lähes tarkkoja tuloksia: kun laitteeseen puhallettiin 0,20 promillen simuloitu hengitysilma, testivoittajat mittasivat 0,20–0,22 promillea. Myös Alcosense Pro antoi melko tarkkoja tuloksia hyvällä toistettavuudella (0,24–0,25 promillea), mutta laite lisää lukemiin 10 % varmuusmarginaalina. Tämä voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia, jos esimerkiksi työnantaja käyttää laitetta työntekijöiden tarkastamiseen.
Inova Alcotest, Sencor, Leconsa, Lydsto ja Breath sijoittuivat heikoimmin myös käytettävyyden osalta. Kaikki nämä laitteet esittivät tuloksen prosentteina promillen sijaan.
– Se tekee tuloksesta vaikeaselkoisen ja voi hämmentää käyttäjää, sanoo Tomas Jonsson.
Lisäksi laitteen mukana tulisi selkeästi ilmoittaa, miten ja ennen kaikkea milloin laite pitää kalibroida. Tätä tietoa ei ollut testin viidessä heikoimmassa laitteessa. Riippumatta merkistä tai tuloksista, alkometri on tärkeää kalibroida säännöllisesti – yleensä kerran vuodessa.
– Muuten virheellisten mittaustulosten riski on suuri, toteaa Tomas Jonsson ja suosittelee kääntymään ensisijaisesti laitteen myyjän puoleen kalibrointia varten.
Kaikki neljä testin huippumallia käyttävät polttokennotekniikkaa, kun taas heikompia tuloksia antavat laitteet hyödyntävät puolijohdetekniikkaa.
– Polttokennomittari on tarkempi, jos se mittaa keuhkojen syvimmästä osasta tulevaa ilmaa. Vakioiduissa polttokennomittareissa näyte otetaan uloshengityksen lopusta, kun käyttäjä on puhaltanut vähintään 1,2 litraa. Puolijohdemittarit mittaavat periaatteessa koko uloshengityksen, ja ne reagoivat myös esimerkiksi tupakansavuun ja muihin epäpuhtauksiin, mikä voi aiheuttaa virheellisiä tuloksia.
Tomas Jonsson varoittaa myös käyttämästä alkometriä bileleluna.
– Jos altistat laitteen voimakkaille alkoholihöyryille, se voi ylikuormittua ja alkaa näyttää vääriä arvoja. Mittauksen luotettavuuden vuoksi tulee odottaa vähintään 15 minuuttia alkoholin nauttimisesta ennen puhallusta.
Testin parhaiksi arvioitiin Dräger 4000 ja AlcoTrx FCA 40, jotka saivat kokonaisarvosanaksi 9,8. Dignita AM-7000 ja Isober Pro saivat lähes yhtä korkean arvosanan, 9,7.
– On ilahduttavaa, että yhä useammat laitteet antavat tarkkoja mittaustuloksia ja toimivat hyvin, sanoo Tomas Jonsson.
– Samalla suutun siitä, että eräs autotarvikeyritys ei hallitse paremmin, millaista laatua se tarjoaa kuljettajille. Ei ole hyväksyttävää, että heidän myymänsä laitteet näyttävät nollaa promillea yli 60 %:ssa testipuhalluksista, vaikka oikea pitoisuus on 0,20. Myös verkkokaupat ovat täynnä surkeita tuotteita. Esimerkiksi Inova Alcotest MR 806 -laite, jota Inova Sverige myy ja markkinoi feikkitesteissä testivoittajana, on hengenvaarallinen. Se näyttää käyttäjän olevan "vihreällä" alueella, vaikka promilleraja on reilusti ylitetty – jopa törkeän rattijuopumuksen tasolla.
Tomas Jonssonin konkreettisin neuvo on hankkia alkometri, joka täyttää vähintään yksityiskäyttöön tarkoitetun kansainvälisen standardin SS-EN 16280.
– Silloin saat laitteen, jonka akkreditoitu laboratorio on testannut ja joka täyttää turvallisuusvaatimukset ja toimii niin kuin pitää.