Epämukavien, lähes itsestään pystyssä pysyvien työhousujen aika on jo kaukana takana. Nykyisin housut ovat lähes säännönmukaisesti pehmeitä ja hyvännäköisiä. Ne on valmistettu joustavasta materiaalista, jonka ansiosta liikkuminen on kevyttä, eivätkä housut kiristä.
Alasta riippumatta istuvuus ja liikkeen vapaus ovat tärkeitä, joten mukavat ja kulutusta kestävät työhousut ovat ammattilaisen tärkein vaatekappale. Housuissa täytyy olla myös eri töihin sopivat varusteet, kuten useita kunnollisia pidikkeitä ja taskuja, joissa on kestävät ja toimintavarmat vetoketjut. Ulkotöitä varten housuissa on hyvä olla heijastimet.
On myös tärkeää, että käyttäjä viihtyy vaatteissaan ja kokee näyttävänsä niissä hyvältä. Aktiiviselle kotinikkarille mukavista työhousuista tulee yleensä lempivaate, jossa mennään mielellään niin rakennusliikkeeseen kuin ruokakauppaankin. Työhousujen on pystyttävä täyttämään myös kovat vaatimukset.
Ruotsissa on tapana, että työnantaja maksaa työvaatteet, vaikka sitä ei ole laissa määrätty. Tämä lasketaan työsuhde-eduksi, joka on työntekijälle veroton. Kotinikkareiden täytyy kuitenkin ostaa housut itse.
Korkea hinta ja kulutuskestävyys usein käsi kädessä
Työhousujen kestävyyteen vaikuttavat monet tekijät, kuten materiaali, rakenne ja vahvikkeet. Myös hoito voi vaikuttaa työhousujen kulutuskestävyyteen. Housujen käyttöikää voi pidentää pesemällä ne valmistajan ohjeiden mukaisesti ja välttämällä vahvoja kemikaaleja ja rumpukuivausta.
[PDF]
Testfakta teetti saksalaisella Weber & Leucht -tekstiililaboratoriolla testin seitsemälle työhousumallille. Laboratorio testasi muun muassa materiaalin kulutuskestävyyden hankaamalla housuja toista kangasta vasten jopa 100 000 kertaa tai kunnes materiaali kului puhki. Tulokset osoittavat, että kalliimpien housujen ja korkean kulutuskestävyyden välillä on selkeä yhteys. Kolme korkeimman arvosanan saanutta tuotemerkkiä – Blåkläder, Helly Hansen ja Fristads – ovat kaikki kalleimmassa yli 200 euroa hintaluokassa, ja ne kaikki kestivät rikkoutumatta yli 100 000 hankauskertaa.
Parhaan arvosanan sai Blåkläderin X1900-housumalli. Se on kestävä vaatekappale, joka joustaa paljon ja tuntuu hyvän istuvuuden ansiosta mukavalta. Lisäksi housuissa on paljon taskuja. Ne kuitenkin tuntuvat karkeilta ihoa vasten. Pehmeimmiltä tuntuvat Fristadsin työhousut, jotka sijoittuivat kolmanneksi, vaikka testiraadin mielestä niiden istuvuus on vähän huonompi. Toiseksi sijoittuivat Helly Hansenin housut, jotka saivat täydet pisteet kulutus- ja repäisykestävyydestä. Lisäksi ne ovat erittäin joustavat.
Testin yllättäjä, suomalaisen Motonetin MTX, sai hyvän arvosanan sekä kulutus- ja repäisykestävyydestä että mukavuudesta. Nämä housut ovatkin paras budjettiostos 60 euroa keskihinnallaan.
Testin viimeisiksi jäivät Snickersin ja Bluewearin mallit, joista ensimmäinen selvisi vain 25 000 ja toinen 30 000 hankauskerrasta ennen hajoamista.
– Yllätyimme isoista eroista eri mallien kulutuskestävyydessä, sanoo Weber & Leuchtin testipäällikkö Stephanie Leucht.
– Työhousujen tulisi kestää vähintään 30 000 hankauskertaa, mielellään enemmän. Vertailun vuoksi esimerkiksi chino-tyyppisten arkihousujen tulisi kestää 20 000 hankauskertaa.
Sekä Snickers että Bluewear saavat kuitenkin hyvät arvosanat istuvuudesta, mikä nostaa niiden kokonaisarvosanaa. Blåkläderin, Helly Hansenin, Fristadsin ja Snickersin housuja on saatavilla useina eri väreinä, kun taas MTX:n, Bilteman ja Bluewearin housuja on saatavilla vain yhden värisinä (sinisinä tai mustina).