The Käyttöikä Padel-palloon vaikuttaa tietysti osumien määrä ja kuinka kovaa lyöt, mutta tavalliselle harrastuspelaajalle suositellaan pallon vaihtoa kolmen pelin välein. Virallisissa kilpailuissa palloa vaihdetaan useammin, usein saman ottelun aikana.
International Padel Federation, FIP, on kansainvälinen emojärjestö, joka muun muassa määrittelee viralliset vaatimukset virallisissa kilpailuissa käytettäville padelpalloille. Vaatimuksia ovat pallon paino, pomppimiskyky ja kovuus.
Testfakta on käyttänyt samoja vaatimuksia testattaessaan kymmenen tunnetun merkin padelpalloja, jotka kaikki valmistajat ovat luokitelleet nopeiksi.
Testit on suorittanut riippumaton laboratorio IBV, Instituto de Biomecánica de Valencia, jonka FIP on akkreditoinut padelpallojen testaukseen.
Laboratoriossa on mitattu pallojen paino, mitat, pomppiminen, nopeus, kitka ja kovuus – ensin uudessa kunnossa ja sitten kuinka pallojen ominaisuudet muuttuivat pelijakson jälkeen. Nopeudella tarkoitetaan sitä, kuinka nopeasti pallo on kentällä (pomppimisnopeus), ei itse osuman nopeutta.
[PDF]
Lyhyesti sanottuna testi osoittaa, että suurin osa palloista ei täytä kaikkia FIP:n virallisia vaatimuksia. Mutta koska poikkeamat ovat pieniä ja testin kohderyhmä on tyypillinen harrastuspelaaja, niitä ei huomioida kokonaisarvioinnissa. Poikkeamat voivat kuitenkin olla tärkeitä kilpailevalle pelaajalle, ja siksi ne raportoidaan erikseen (katso sivuartikkeli).
Testi osoittaa suuria eroja pallojen välillä huolimatta siitä, että valmistajat ilmoittavat samanlaiset ominaisuudet pomppimisen, nopeuden ja kovuuden suhteen. Jotkut ovat erittäin nopeita, toiset hitaita ja jotkut pomppivat huomattavasti korkeammalle kuin toiset.
Pallon sisään- ja ulostulonopeus mitataan, kun se heitetään 70 km/h kulmassa radan pintaan nähden. Valokuva: IBV.
Pallien kestävyyden testaamiseksi niille tehtiin 666 lyöntiä, joissa pallo osuu kentälle vinottain nopeudella 70 km/h. Huolimatta suhteellisen pienestä määrästä lyöntejä, jotka vastaavat hädin tuskin kolmosetteriä, pallojen tekniset ominaisuudet muuttuivat huomattavasti ja pallon nopeus putosi joillakin merkeillä jopa 14 prosenttia.
Mutta se ei ole vain aivohalvausten määrä, joka vaikuttaa odotettavissa olevaan elinikään. Jo silloin, kun pallojen tyhjiöpakkaus on rikki, ympäröivän ilmakehän paine vaikuttaa puristukseen. Toisin sanoen uusi pallo vanhenee, vaikka se ei olisikaan pelissä. Siksi on viisasta säilyttää pallot pakkauksessa peliaikaan asti.
Testi osoittaa ennen kaikkea kuinka pallot menettävät painetta ja pehmenevät, mikä vähentää pomppimisen nopeutta ja antaa hitaamman pelin. Kuitenkin pomppiminen ilman voimaa nousee korkeammaksi pelijakson jälkeen, mikä on tärkeää tarjoilun kannalta, kun pallo vapautetaan kenttää kohti lonkkatasolta.
Yksi todella erottuva pallo on Head, joka menettää huimat 27 ja 31 prosenttia eri puristustesteissä, kun keskiarvo on 16 ja 10 prosenttia. Tästä huolimatta pallon nopeuteen ei ole merkittävää vaikutusta testissä pallon nopeudella 70 km/h. Mutta isku on todennäköisesti huomattavasti suurempi suuremmilla pallonnopeuksilla, kuten törmäyksessä, jossa pallo saavuttaa yli 120 km/h tai kun se osuu lasia vasten.
Yhteenvetona testin perusteella voidaan päätellä, että pallojen ominaisuuksissa on suuria eroja eri merkkien välillä ja että tunnettu merkki ei välttämättä takaa pidemmän käyttöiän.