Høretelefoner bruges i dag til meget mere end blot at nyde musik. Vi lytter til lydbøger og podcasts, taler i telefon, deltager i videomøder og lukker uønsket baggrundsstøj ude. Der findes i dag et bredt udvalg af høretelefoner, der er tilpasset forskellige behov og brugssituationer. Over-ear-modeller dækker ørerne helt, on-ear-modeller sidder på ydersiden af øret, mens in-ear-modeller er de mindste og placeres i øregangen.
Et andet vigtigt begreb er True Wireless, der refererer til høretelefoner, der kommunikerer helt trådløst – både mellem venstre og højre øreprop og mellem høretelefonerne og afspilningsenheden, typisk via Bluetooth.
De seneste år er lydkvaliteten, brugervenligheden og batterilevetiden blevet betydeligt forbedret på små in-ear-høretelefoner, og de er nu blevet meget populære.
Generelt god lydkvalitet
Et panel vurderede høretelefonernes lydkvalitet ved at lytte til klassisk musik, rock/pop og en lydbog. I lydtesten opnåede modellerne fra Sennheiser, Apple og Sony de bedste resultater, mens Sound by Sweden viste visse begrænsninger i lydkvaliteten.
Der var ikke store forskelle i de individuelle delkarakterer for musik og tale. Simon Gerke, ansvarlig for lydtestene på laboratoriet Müller-BBM, forklarer, at dette skyldes, at tale dækker et smallere frekvensområde end musik, hvilket gør det lettere at gengive selv for små høretelefoner.
– "Hvis høretelefonerne er gode til at gengive musik, er de som regel også gode til tale. Forskelle kan dog opstå, hvis stemmen lyder for skarp eller dæmpet. Begrænsninger under samtaler skyldes ofte problemer med datakapacitet og frekvensområde i f.eks. mobiltelefoner snarere end høretelefonernes lydkvalitet."
Mikrofonens lydkvalitet er særlig vigtig for dem, der bruger høretelefonerne til opkald. Testen blev udført både med og uden baggrundsstøj. JBL, Apple og Nothing reducerede effektivt baggrundsstøjen og gav en klar lydoplevelse, mens Sennheiser og Samsung Galaxy lukkede noget af baggrundsstøjen ind. Bose producerede en kunstig lyd med en smule ekko.
[PDF]
Støjreduktion skaber ro
Aktiv støjreduktion (ANC) er en teknologi, der anvendes i høretelefoner til at reducere uønsket baggrundsstøj. Teknologien fungerer ved hjælp af indbyggede mikrofoner, der opfanger lydene i omgivelserne og genererer en modlyd, der neutraliserer disse. Når teknologien fungerer optimalt, oplever brugeren det som stilhed.
Tidligere fandtes denne funktion primært i større over-ear-høretelefoner, men i de senere år er den også blevet introduceret til in-ear-modeller, hvor den fungerer rigtig godt, bl.a. fordi de i forvejen blokerer øregangen.
Høretelefonernes støjreducerende egenskaber blev testet både med akustiske målinger i laboratoriet og af et ekspertpanel. Panelet vurderede, at JBL, Samsung og Philips havde meget effektive støjreduktioner, mens Sony klarede sig bedst i den tekniske test med en reduktion af støjen på 30 dB(A).
Silikonepropper anses normalt som vigtige for optimal støjreduktion, da de tætner øregangen, men det er ikke altid nødvendigt.
– "Noget, der overraskede mig i testen, var, hvor effektiv støjreduktionen i Apple AirPods 4 var, selvom de ikke har silikonepropper," siger Simon Gerke.
Brugervenlighed og komfort
Laboratoriet vurderede også høretelefonernes brugervenlighed: hvor nemme de er at installere og tilslutte, udskiftning af silikonepropper, placering i ørerne og i opladningsetuiet, kontrolfunktioner samt det generelle kvalitetsindtryk. Sennheiser opnåede topkarakterer for funktioner som nem volumenkontrol, mens Sound by Sweden fik lave karakterer for bl.a. forvirrende separate slukningsfunktioner og for manglende automatisk pause, når de tages ud af ørerne.
Panelet vurderede også, hvor behagelige høretelefonerne var at have på, og hvor lette de var at justere.
Selvom Apple mangler silikonepropper, var de meget nemme at placere i ørerne. Selv hvis de føles lidt løse, falder de ikke ud under testen. Sound by Sweden og Nothing blev også vurderet som meget behagelige. Derimod var Philips tungest, og deres udstående design gjorde dem svære at holde på plads. Overfladen på Marshall blev vurderet som ubehagelig, da den nogle gange gnaver mod huden.
Batterilevetiden varierer markant
Batterilevetiden for høretelefonerne varierede betydeligt – fra 4,5 timer for Apple til over 11 timer for Philips. Forskellen blev endnu større, når opladning fra etuiet blev medregnet. Sound by Sweden skilte sig ud med hele 70 timers brugstid fordelt på 7 opladninger, mens Samsung kun nåede 16,5 timer. Sony og Apple havde henholdsvis 17 og 18 timers batterilevetid.
JBL bedst samlet set
Den samlede testvinder er JBL, som klarede sig godt i alle testkategorier, men mange af høretelefonerne i testen klarede sig også godt.
– "Samlet set kan man sige, at alle de testede høretelefoner klarede sig godt i lydtestene for både musik og tale, med undtagelse af Sound by Sweden. Nogle har bedre mikrofonkvalitet, andre reducerer baggrundsstøj meget effektivt, og nogle er f.eks. næsten vandtætte," konkluderer Simon Gerke.
Et godt råd er derfor at studere høretelefonernes funktioner og egenskaber grundigt, før man køber, så man kan finde det bedste match til ens behov.