Rusta glasräcke

Laboratorietest

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas glasräcke avsett för montering på altan. Rustas glasräcke har testats tillsammans med jämförbara glasräcken från Bauhaus och Jula. Glasräcket från Rusta presterar genomgående bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest
Testfakta Research Published: 7 juin, 2021

Kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning är högt ställda. Glasräckena genomgår ett standardiserad testupplägg som omfattar hållbarhet vid statisk belastning, hållbarhet vid tung stöt, glasets splitteregenskaper och räckenas monteringsinstruktioner. För att uppfylla kriterierna för kvalitetsmärkningen krävs att glasräcket presterar genomgående bra i samtliga testmoment. Kvalitetsstämpeln Verified Quality & Performance garanterar därigenom att produkten håller en genomgående hög kvalitet.

För att få en uppfattning om glasräckets relativa kvalitet och prestanda har det testats och jämförts det med två jämförbara glasräcken:

  • Bauhaus (Hortus) glasräcke

  • Jula (Hard Head) glasräcke

Laboratorietestet av glasräckenas kvalitet och prestanda har utförts av det oberoende testinstitutet RISE i Borås (Research Institute of Sweden). Testerna har utförts i enlighet med balkongföreningens tekniska anvisningar och i tillämpliga delar ur standard SS-EN 12600:2002.

Jämförande resultat från testet framgår av tabellen nedan.

[PDF]

Testet omfattar följande delmoment:

  1. Statisk belastning

  2. Tung stöt

  3. Brottbeteende glas

  4. Granskning av monteringsanvisning

1. Statisk belastning
Provningen utfördes på en monterad sektion bestående av två stolpar och ett mellanliggande glas. Vid provningen skruvades räckesstolparna fast på en montagefixtur i stål. Den monterade sektionen utsattes för en horisontell belastning (tryck) vid räckets överkant. Belastningen ökades kontinuerligt med 0,5 kN per minut till brott uppstod. Vid brukslast registrerades räckets utböjning, där max 30 mm är kravet för godkänt.

2. Tung stöt
Provningen utfördes på en monterad sektion bestående av två stolpar och ett mellanliggande glas. Provningen utfördes med hjälp av en fallvikt på 50kg som pendlades mot mitten av glassektionen. Fallhöjden på vikten startade på 100 mm och ökades sedan i steg tills stolparna eller glaset gav vika.

3. Brottbeteende glas
Samtliga glassektioner klarade testmomenten 1 och 2. För att utvärdera säkerheten vid glasbrott (hur de splittras) krossades glassektionerna genom ett slag med dorn mot glasets fria kant. De fragmenterade glasens brottbeteende kontrollerades sedan okulärt. Större glasskärvor kan utgöra en allvarlig risk för skärskador.

4. Granskning av monteringsanvisning
Glasräckenas monteringsanvisningar granskades i syfte att ge ett omdöme om anvisningen är tillräckligt tydlig och informativ.

 

TABLE OF TEST RESULTS