Parhaat langattomat in-ear-kuulokkeet juuri nyt

Photo: Müller-BBM
Photo: Müller-BBM
Photo: Müller-BBM
Photo: Rickard Kilström
Laboratorietest

Pienten langattomien kuulokkeiden äänenlaatu, käyttömukavuus ja akun kesto ovat parantuneet huomattavasti viime vuosina. Mutta mitkä kuulokkeet poistavat melun parhaiten? Ja mitkä tarjoavat parhaan äänenlaadun? Testfakta on teettänyt saksalaisessa äänilaboratoriossa testin kymmenestä melua vaimentavasta langattomasta in-ear-kuulokkeesta ja löysi eroja suorituskyvyssä ja ominaisuuksissa.

Laboratorietest
Malin Hefvelin Published: 6 Jou, 2024

Kuulokkeita käytetään nykyään paljon muuhunkin kuin vain musiikin kuunteluun. Kuuntelemme äänikirjoja ja podcasteja, soitamme puheluita, osallistumme videokokouksiin ja suljemme pois ympäristön melun. Tällä hetkellä on tarjolla useita erilaisia kuulokemalleja, jotka on suunniteltu erilaisiin tarpeisiin ja käyttötarkoituksiin. Over-ear-kuulokkeet ovat suuria ja peittävät korvat kokonaan, on-ear-mallit asettuvat korvan päälle, kun taas in-ear-kuulokkeet ovat pienimpiä, ja niiden osa työnnetään korvakäytävään.
Toinen tärkeä termi on True Wireless. Tämä tarkoittaa kuulokkeita, jotka toimivat täysin langattomasti sekä vasemman ja oikean kuulokkeen että kuulokkeiden ja toistolaitteen välillä, yleensä Bluetoothin kautta.
Viime vuosina äänenlaatu, käyttömukavuus ja akun kesto ovat parantuneet merkittävästi pienissä in-ear-kuulokkeissa, ja ne ovat nykyään erittäin suosittuja.

Mutta mitkä in-ear-kuulokkeet ovat parhaita? Testfakta teetti riippumattomassa saksalaisessa Müller-BBM-laboratoriossa testin kymmenestä melua vaimentavasta in-ear-kuulokemallista. Simon Gerke, laboratorion äänitestien vastuuhenkilö, tietää, ettei täydelliseen ääneen ole oikoteitä.
– "Hyvät kuulokkeet tarjoavat tasapainoisen äänikuvan ilman liiallista bassoa tai teräviä korkeita taajuuksia. Äänen pitäisi olla miellyttävä eri musiikkityyleissä. Pienille in-ear-kuulokkeille voimakas mutta tarkka basso on erityisen haastavaa."

[PDF]

Hyvä äänenlaatu yleisesti
Paneeli arvioi kuulokkeiden äänenlaatua kuuntelemalla klassista musiikkia, rock/pop-musiikkia ja äänikirjaa. Äänitestissä Sennheiserin, Applen ja Sonyn kuulokkeet saivat parhaat pisteet, kun taas Sound by Sweden -kuulokkeissa havaittiin joitakin rajoituksia äänenlaadussa.

Yksittäisten musiikki- ja puheäänen osapisteiden välillä ei ollut suuria eroja. Simon Gerke selittää tämän sillä, että puheääni kattaa kapeamman taajuusalueen kuin musiikki, mikä tekee siitä helpommin toistettavan myös pienillä kuulokkeilla.
– "Jos kuulokkeet pystyvät toistamaan musiikkia hyvin, ne pystyvät yleensä toistamaan myös puhetta hyvin. Erot voivat kuitenkin syntyä, jos ääni kuulostaa liian terävältä tai vaimealta. Puheluissa ilmenevät rajoitukset johtuvat usein tiedonsiirtonopeudesta ja taajuusalueen rajoituksista, kuten matkapuhelimessa, eivätkä niinkään kuulokkeiden äänenlaadusta."

Mikrofonin äänenlaatu on erityisen tärkeä niille, jotka käyttävät kuulokkeita puheluihin. Testi suoritettiin sekä ilman taustamelua että taustamelun kanssa. JBL, Apple ja Nothing vähensivät taustamelua tehokkaasti ja tarjosivat selkeän äänikuvan, kun taas Sennheiser ja Samsung Galaxy päästivät läpi osan taustamelusta. Bose tuotti keinotekoisen äänen, jossa oli hieman kaikua.

Melunvaimennus tuo rauhaa
Aktiivinen melunvaimennus (ANC) on kuuloketekniikka, joka vähentää ympäristön ei-toivottuja ääniä. Tämä tapahtuu siten, että kuulokkeissa on sisäänrakennetut mikrofonit, jotka kuuntelevat ympäristön ääniä ja tuottavat niille vastamelun. Kun järjestelmä toimii hyvin, käyttäjä kokee hiljaisuuden. Aikaisemmin tämä ominaisuus oli pääasiassa isommissa kuulokkeissa, mutta viime vuosina sitä on alettu käyttää myös in-ear-malleissa, joissa se toimii erittäin hyvin, osittain siksi, että ne sulkevat korvakäytävän.

Kuulokkeiden melunvaimennusominaisuuksia testattiin sekä akustisilla mittauksilla laboratoriossa että asiantuntijapaneelin avulla. Paneeli arvioi JBL-, Samsung- ja Philips-kuulokkeiden melunvaimennuksen erittäin tehokkaaksi, ja teknisessä testissä Sony sijoittui kärkeen, sillä se vaimensi melua huomattavasti, 30 dB(A).
Silikonikärjet ovat yleensä tärkeitä melunvaimennuksen optimaaliselle toiminnalle, koska ne tiivistävät korvakäytävän, mutta se ei ole välttämätöntä.
– "Testissä minut yllätti, kuinka tehokas Applen AirPods 4:n melunvaimennus oli, vaikka niissä ei ole silikonikärkiä," Simon Gerke kertoo.

Käyttömukavuus ja ergonomia
Laboratorio arvioi myös kuulokkeiden käyttömukavuutta: kuinka helppo ne ovat asentaa ja yhdistää, silikonikärkien vaihto, asettaminen korviin ja latauskoteloon, kuulokkeiden ohjaustoiminnot ja yleinen laatuvaikutelma. Sennheiser sai huippupisteet ominaisuuksista, kuten äänenvoimakkuuden helppo säätö, kun taas Sound by Sweden sai alhaiset pisteet erillisten virrankatkaisutoimintojen aiheuttaman hämmennyksen vuoksi ja koska ne eivät keskeytä toistoa automaattisesti, kun ne otetaan pois korvista.

Paneeli arvioi myös, kuinka mukavat kuulokkeet olivat käyttää ja kuinka helposti niitä voi säätää.
Vaikka Applelta puuttuvat silikonikärjet, ne olivat erittäin helppo asettaa korviin. Vaikka ne tuntuivat hieman löysiltä, ne eivät pudonneet testin aikana. Sound by Sweden- ja Nothing-kuulokkeet olivat myös erittäin mukavat käyttää. Philipsin kuulokkeet olivat kuitenkin raskaimmat, ja niiden ulkoneva muotoilu teki niistä hieman hankalat. Marshallin pintamateriaali koettiin epämiellyttäväksi, koska se saattoi hangata ihoa.

Akun kesto vaihtelee suuresti
Kuulokkeiden akun kesto vaihteli huomattavasti, Applen 4,5 tunnista Philipsin yli 11 tuntiin. Suuremmat erot näkyivät, kun mukaan laskettiin latauskotelon lisävirta. Tässä Sound by Sweden erottui edukseen, sillä sen kokonaiskäyttöaika oli 70 tuntia, ja kotelo antoi 7 latausta. Samsungin kanssa kuunteluaika loppuu 16,5 tunnin jälkeen. Sonylla kuunteluaika on 17 tuntia, ja Applella 18 tuntia.

JBL paras kokonaisuudessaan
Kokonaiskilpailun voittaja on JBL, joka suoriutui hyvin kaikissa testikohteissa, mutta monet testin kuulokkeet suoriutuivat myös hyvin.
– "Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että kaikki testatut kuulokkeet suoriutuivat hyvin äänenlaatutesteissä sekä musiikin että puheen osalta, lukuun ottamatta Sound by Sweden -kuulokkeita. Joissakin kuulokkeissa on parempi mikrofonin äänenlaatu, jotkut vaimentavat ympäristön melua erittäin tehokkaasti, ja osa on esimerkiksi lähes vedenkestäviä," sanoo Simon Gerke.

Hyvä vinkki on tutustua huolellisesti kuulokkeiden ominaisuuksiin ja toimintoihin ennen ostoa, jotta voit määrittää, mitkä niistä sopivat tarpeisiisi ja toiveihisi.


 

TABLE OF TEST RESULTS