Sådan tester vi - bleer

Testfaktas laboratorietest af bleer fokuserer på absorptionshastighed, beskyttelse mod lækage og bleens tørhed mod huden. Formålet med testen er at fremhæve bleer med god ydeevne og hjælpe producenter og forhandlere med at udvikle og sikre kvalitet og ydeevne i deres tilbud til forbrugeren.

 

 

Published: 13 jun, 2023

Laboratorietestningen af ​​bleer udføres af enten SGS Courtray eller Eurofins ATS i Frankrig, som begge har specialiseret sig i test af bleer, hygiejnebind, inkontinensbind og andre former for hygiejneartikler. Testene er baseret på veletablerede standarder og laboratoriernes interne metoder.

Laboratorietestene omfatter følgende dele:

A. Tekniske egenskaber
B. Mekaniske egenskaber
C. Absorptionskapaciteten af ​​den absorberende kerne
D. Absorptionshastighed
E. Tørhed af huden i dagtimerne
F. Tørhed af huden under brug om natten
G. Beskyttelse mod lækage, når barnet ligger på mave og ryg
H. Beskyttelse mod lækage i sideposition
I.  Åndbarhed
J.  Blødhed

Sammenlignende test udføres på bleer i samme størrelsesklasse.

 

A. Tekniske egenskaber

Dokumentation af bleens konstruktion, materialer i forskellige komponenter, vægt og tykkelse samt dimensioner. Ved evalueringen tages kun vægten og tykkelsen af ​​bleen i betragtning.

vqp
De forskellige komponenter i bleen vejes. Foto: SGS

 

B. Mekaniske egenskaber

For buksebleer omfatter de mekaniske egenskaber kun den kraft, der skal til for at rive sidepanelet af bleen op, når den skal tages af barnet. For åbne bleer inkluderer de mekaniske egenskaber af tapelukningen styrke og den kraft, der kræves for at frigøre tapen.

Bleen skal kunne åbnes/rives op uden at bruge for meget kraft, samtidig med at den skal sidde fast på barnet uden risiko for at løsne sig, når barnet bevæger sig eller trækker i bleen.

 

vqp
Sidepanelets styrke og elasticitet måles. Foto: SGS

 

C. Absorptionskapaciteten af ​​den absorberende kerne

Kernens samlede absorptionskapacitet måles (hvor meget væske den kan optage). De fleste bleer har en absorberingsevne, der langt overstiger et mindre barns behov. Målingen viser kun forskelle i bleens tekniske egenskaber og har intet eller meget lidt at gøre med bleens ydeevne. Resultatet indgår derfor ikke i evalueringen.

vqp
Efter vandbadet centrifugeres bleen for at måle mængden af ​​absorberet væske. Foto: SGS

 

D. Absorptionshastighed

Bleens evne til hurtigt at optage urin. I testen injiceres 75 ml urin i fire omgange med 10 minutters mellemrum. Tiden for absorption af hver injektion måles, og den højeste vægt placeres på tidspunktet for de to første injektioner.

 

vqp
75 ml kunstig urin injiceres i fire omgange med 10 minutters mellemrum. Foto: SGS

 

E. Tørhed af huden ved brug i dagtimerne

Bleens evne til at holde sig tør mod barnets hud simuleres til brug i dagtimerne, altså når barnet står, går og sidder. Bleen placeres på en dummy i stående stilling, og kunstig urin sprøjtes ind i forskellige områder for at simulere brug på en dreng eller pige. Fugten mod huden måles efter bleen har været udsat for et lavere tryk i kortere tid.

 

F. Tørhed af huden ved natbrug

Bleens evne til at holde sig tør mod barnets hud simuleres til brug om natten, altså når barnet sover. Bleen placeres på en dummy i liggende stilling, og kunstig urin sprøjtes ind i forskellige områder for at simulere brug på en dreng eller pige. Under testen roteres dukken mellem liggende og liggende stilling. Fugten mod huden måles efter en trykbelastning svarende til vægten af ​​et liggende barn.

 

vqp
Tørhed mod huden om natten måles efter bleen har været udsat for et vist tryk. Foto: SGS

 

G. Beskyttelse mod lækage, når barnet ligger på mave og ryg

Bleens evne til at optage urin, før den begynder at lække, når barnet ligger på ryggen eller maven i løbet af natten. Bleen placeres på en dummy i liggende stilling, og kunstig urin sprøjtes ind i forskellige områder for at simulere brug på en dreng eller pige. Under testen roteres dukken mellem liggende og liggende stilling. Når bleen begynder at lække, stoppes testen, og mængden af ​​injiceret urin noteres samt hvor lækagen er opstået.

vqp
Dummyen ligger på ryggen og maven, når kunstig urin injiceres, indtil der opstår lækage. Foto: SGS

 

H. Beskyttelse mod lækage i sidestilling

Bleens evne til at optage urin, før den begynder at lække, når barnet ligger på siden om natten. Bleen lægges på en dummy, og kunstig urin sprøjtes ind, når dummyen er på højre eller venstre side. Når bleen begynder at lække, stoppes testen, og mængden af ​​injiceret urin noteres samt hvor lækagen er opstået.

 

I. Åndbarhed

Bleens evne til at ånde (ventilere fugt væk) testes ved at måle mængden af ​​fugt, som bleen afgiver på ydersiden.

vqp
Åndbarheden af ​​bleens ydermateriale måles. Foto: SGS

 

J. Blødhed

Bleens blødhed på indersiden måles digitalt. Målingen omfatter fibrenes blødhed, overfladens struktur, overfladens tæthed og hvor fleksibelt overfladelaget er.

 

Fortolkning og karaktergivning

Resultaterne af testen fortolkes og bedømmes i samråd med laboratoriet. Karaktererne er sat på en 10-trins skala, hvor 10 er det bedste. Karakterer under 6 gives kun, hvis resultaterne kan anses for dårlige eller væsentligt dårligere sammenlignet med andre produkter i en sammenlignende test.

Karaktererne for de forskellige dele vægtes sammen til en samlet karakter med følgende vægt

Beskyttelse mod lækage: 45%
G. Beskyttelse mod lækage når barnet ligger på mave og ryg: 70 %
H. Beskyttelse mod lækage med barnet i sideleje: 30 %

Tørhed på huden: 25%
E. Tørhed af huden i dagtimerne: 20 %
F. Tørhed af huden under brug om natten: 60 %
D. Absorptionshastighed: 20 % 

Åndbarhed (I): 10 %

Blødhed (J): 10 %

Håndtering, vægt og tykkelse: 10%
B. Mekaniske egenskaber: 50 %
C. Vægt og tykkelse: 50 %

 

Kriterier for Testfaktas kvalitetsmærke 

Bedst i test

I en sammenlignende test med det formål at identificere et testvindende produkt, testes et repræsentativt udvalg af sammenlignelige produkter (bletype og størrelse) for et specifikt marked. Det produkt, der klarer sig bedst samlet (højest samlet vurdering), bliver kåret som "Bedst i test".


BiT label

 

Verified Quality & Performance

I en verifikationstest testes klientens ble individuelt eller mod nogle udvalgte, sammenlignelige referenceprodukter. Fortolkning og karaktergivning af testresultaterne følger samme retningslinjer som ovenfor. For at kvalificere sig til Testfakta Quality & Performance skal bleen præstere konsekvent godt med en samlet vurdering på mindst 8,0 (+/- 2,5%) og ingen delvis vurdering under 6,0 (+/- 2,5%).


Verified label