Bästa kontinentalsängen i standardklassen

Laboratorietest

Rätt stöd för axlar och nacke är avgörande för en god sömn. Men för att nackmusklerna ska kunna slappna av behövs en avlastande säng. Flera sängar i Testfaktas laboratorietest av kontinentalsängar har bra ergonomi, men det som utmärker de bästa är att de också andas bra och har bra uthållighet.

Laboratorietest
Testfakta Research Published: 16 Huh, 2021

I skuggan av pandemin upplever många i dag en situation där arbetsuppgifterna måste utföras vid köksbordet. Dessutom kan vi inte längre träna som tidigare och besöka gymmet tillsammans med andra. Dessvärre leder också en stillasittande vardag ofta till stelhet och spänningar i muskler kring nacke och axlar.
– För att hjälpa kroppen att minska spänningarna under natten måste en säng ge en avslappnad sovställning i både rygg- och i sidoläge, förklarar testledaren doktor Florian Heidinger vid Ergonomie Institut München (EIM), som utfört delar av ett jämförande laboratorietest av kontinentalsängar som säljs på den svenska marknaden.

[PDF]

Testfakta research har genomfört testet på uppdrag av möbel- och inredningskedjan Mio AB. De utvalda sängarna fick kosta högst 17 000 kronor i butik, inklusive bäddmadrass.

Många sängar är uppbyggda i olika zoner som ska ta hand om dina olika kroppsdelar. Där du förväntas ha dina axlar ska du sjunka ner lagom mycket, samtidigt som det ska finnas stöd för nacke och huvud.
Testvinnaren Mio Roma Supreme hade tillsammans med Kungsängen bäst ergonomiska egenskaper och gav bra stöd och avlastning för både sido- och ryggläge. Sämst klarade sig sängen från Ikea som fick genomgående låga betyg för de ergonomiska egenskaperna.

Doktor Florian Heidinger tar ett par typiska skräckexempel på ergonomiska effekter som kännetecknar en dålig säng:
– ­Hängmatteeffekten. Ditt bäcken sjunker för djupt ner i sängen och ingen avslappnad sömn uppnås.
– Kameleffekten. Uppstår när skillnaderna i hårdhet i de individuella zonerna är för höga. Om till exempel midjan och ländryggen har för stort stöd jämfört med axeln och bäckenzonen kan det leda till sämre avslappning.

Testfaktas sängtester visar också på att det skett en utveckling av hållfastheten på sängarna. Det är egentligen endast Sleepo som utmärker sig negativt med utbredda skador på både pockets och mellanlager efter uthållighetsprovningen.
– Annars ser vi numera mycket färre stora skador på sängarna under våra tester. Tidigare kunde vi ha brott på träribborna längst ned i sängarna. Numera väljer tillverkarna kvistfritt virke som håller, konstaterar Bengt-Åke Andersson på Research Institutes Sweden (RISE) i Borås.

Kollegan Robert Almqvist, som var testledare för kontinentalsängarna, ser att även cellplastmaterialet som finns i bäddmadrasserna har utvecklats. Materialet gör att madrasserna håller formen bättre än tidigare. Men fortfarande sticker några av madrasserna ut med avsevärt större sättningar, bland annat Sleepo och Stjärnbädden.

Fakta om testet

Testfaktas sängtester utförs av specialiserade och oberoende laboratorier inom Testfaktas laboratorienätverk. Testerna utförs av tre olika laboratorier med olika inriktning och täcker in allt från ergonomiska egenskaper till analys av hälsovådliga kemikalier.

Syftet med testerna är att visa på skillnaderna mellan marknadens utbud av sängar inom den valda kategorin (kontinentalsängar under 17 000 kronor).
 

Läs mer om Testfaktas sängtester

TABLE OF TEST RESULTS