Passende nok udføres testene af et græsk laboratorium, det uafhængige Foodlab i Thessaloniki.
Testen består af tre dele. Den første er en sensorisk analyse, der vurderer smag, aroma, udseende og tekstur.
Fetaost er en tør og smuldrende, salt ost, der traditionelt er lavet af fåremælk eller en blanding af fåre- og gedemælk. Fetaost har en tydelig aroma, der er salt og sur til let syrlig. Aromaen kan variere afhængigt af ostens alder og den type mælk, der bruges til at lave den. Den kan også have en lidt grynet tekstur på grund af saltkrystallerne i osten. Fetaost er normalt hvid i farven og kan have små huller eller lommer i hele osten.
I sanseanalysen smager fem specialister fra laboratoriet på de forskellige fetaost. Ostene er vurderet på en skala fra 1 til 5 ud fra ovenstående kriterier for smag, aroma, udseende og tekstur, hvor en karakter på 5 betyder, at osten er af god kvalitet.
Den anden del er en DNA-analyse. En traditionel fetaost laves af fåremælk eller en blanding af fåre- og gedemælk (dog maks. 30 % gedemælk). Osten må ikke indeholde komælk. For at kontrollere, at ingen af ostene viser spor af komælk, foretager laboratoriet en DNA-test.
I tredje del analyserer laboratoriet først næringsindholdet, og hvor godt det svarer til de deklarerede niveauer af protein, fedt, vand og salt. Fetaostene er desuden analyseret for spor fra i alt 34 forskellige typer antibiotika.
Test omfatter også screening for bakterier. Mejeriprodukter kan indeholde bakterier, der er sundhedsskadelige. Det mest almindelige er tilstedeværelsen af tarmbakterierne E.coli (Escherichia coli) og Listeria.