Smart teknologi for renere tænder – hvilken eltandbørste er bedst?

1.	Viiden premium-luokan sähköhammasharjan laboratoriotesti. Kuva: Rikard Kihlström
Laboratorietest af fem elektriske tandbørster i premiumklassen. Foto: Rikard Kihlström
2.	Tennene farges inn før inspeksjon av plakkmengde. Foto: IPI
Tænderne farves inden inspektion af plakniveauet. Foto: IPI
3.	Inspeksjon av mengden plakk på alle tennene i munnen. Foto: IPI
Inspektion af plakmængden på alle tænder i munden. Foto: IPI
4.	Kahden minuutin harjaus laboratorion valvonnassa. Kuva: IPI
Børstning i to minutter under laboratoriets kontrol. Foto: IPI
5.	Plakin määrän tarkastelu hampaiden sisäpuolella harjauksen jälkeen. Kuva: IPI
Inspektion af plakmængden på tændernes inderside efter børstning. Foto: IPI
6.	Kaikkien hampaiden plakkitaso kirjataan. Kuva: IPI
Plakniveauet for alle tænder registreres. Foto: IPI
7.	For å måle batterikapasiteten kjøres tannbørsten i intervaller på to minutter med belastning mot børstehodet. Foto: Testfakta
For at måle batterikapaciteten køres tandbørsten i intervaller på to minutter med belastning mod børstehovedet. Foto: Testfakta
8.	Ladetiden fra helt utladet til fullt oppladet måles. Foto: IPI
Ladetiden fra helt afladet til fuldt opladet måles. Foto: IPI
Laboratorietest

At bruge en elektrisk tandbørste er en god start for at forbedre mundhygiejnen og undgå huller. Undersøgelser viser også, at hele kroppen påvirkes af mundens sundhed, og at dårlige tænder kan forbindes med hjerte-kar-sygdomme. Testfakta har ladet teste fem app-understøttede elektriske tandbørster i premiumklassen, og resultaterne viser, at nogle modeller er betydeligt mere effektive.

Laboratorietest
Malin Hefvelin Published: 25 okt, 2024

At børste sine tænder med en elektrisk tandbørste er som regel mere effektivt end at bruge en manuel tandbørste og anbefales af blandt andre Sveriges Tandläkarförbund. Patricia de Palma er overtandlæge og specialist i parodontologi på tandreguleringsklinikken på Karolinska Institutet.
– Både manuelle og elektriske tandbørster er gode, men en manuel børste kræver den rette teknik. Elektriske tandbørster bruger samme bevægelser og samme tryk, men de er lettere at bruge korrekt.

Mange af nutidens elektriske tandbørster i premiumklassen er udstyret med en mobilapp fra producenten. Men har man virkelig brug for en app til at børste tænder? Det er selvfølgelig en smagssag, men hvis man har besluttet sig for at forbedre sin mundhygiejne, kan en funktionsrig og informativ app gøre tandbørstningen lidt sjovere.
– Det bliver også mere pædagogisk, mener overtandlæge Patricia de Palma. Appen registrerer, hvordan du børster, viser, hvor der er mangler, og giver instruktioner om, hvordan du kan børste bedre.

Der findes i dag to grundlæggende teknologier for elektriske tandbørster: runde børstehoveder pulserer og roterer i en oscillerende bevægelse, mens aflange børstehoveder vibrerer i en sonisk bevægelse. Børstefølelsen er forskellig, og det er individuelt, hvad man foretrækker – nogle synes, at den soniske tandbørste kilder. Begge teknologier er dog skånsomme og fjerner plak og bakterier.

Testfakta har på vegne af Procter & Gamble bedt det tyske laboratorium IPI om at teste fem elektriske tandbørster med mobil-app, hvoraf fire er fra de største mærker på markedet: Oral-B og Philips. Man testede også en elektrisk tandbørste fra Oclean. De testede tandbørster anvender forskellige børsteteknologier: Oral-B's runde børstehoved bruger en oscillerende teknologi, mens Philips og Oclean har aflange, faste børstehoveder, der vibrerer sonisk.

[PDF]

I den kliniske test blev plakforekomsten på alle tænder (ind- og ydersider) målt hos 30 testpersoner af en erfaren tandplejer før og efter børstning. Resultatet viser store forskelle i, hvor godt de fjerner plak. De bedste tandbørster, Oral-B iO10 og iO5, fjerner 61 % af plakken sammenlignet med 44–48 % for Philips og Oclean.
Anastasia Leznin, projektleder på testlaboratoriet IPI, som har udført testene, er overrasket over resultatet.
– Det var overraskende, at de roterende tandbørster fra Oral-B klarede sig så meget bedre i plaktesten end de tre soniske tandbørster. Jeg havde forventet et mere ensartet resultat i effektivitet mellem børsterne.

Hvad skyldes den relativt store forskel i plakfjernelse?
– For det første kan det skyldes, at de roterende tandbørster har et lidt mindre og rundt børstehoved, mens de soniske tandbørster har et større og mere aflangt hoved. Det kan betyde, at testpersonerne havde lettere ved at nå vanskelige områder med de roterende børster.

Anastasia Leznin mener også, at tryksensorens design kan spille en vis rolle i effektiviteten.
– Med Oral-B-tandbørsterne får man et visuelt signal i form af en lysring på håndtaget, når trykket mod tanden er for højt. Med de andre tandbørster blev det signaleret enten ved en ændring i vibration eller med et lydsignal. Det kan også påvirke børstepræstationen.

Batteritiden for elektriske tandbørster er i dag ikke et stort problem. Testens dårligste batteritid har Oclean, som alligevel kan køre i 1 time og 20 minutter, hvilket svarer til 40 to-minutters børstninger og holder tandbørsten kørende uden opladning i 20 dage. Philips 7500 holder længst med 2 timer og 11 minutters børstetid. Den tager dog også længst tid at oplade med næsten 14 timer, mens Oral-B iO5 tager 11 timer og 31 minutter, og Oral-B iO10 er fuldt opladet på kun 2 timer og 50 minutter.

Testpersonerne har oplevet vibrationerne fra de elektriske tandbørster forskelligt, men ingen har rapporteret ubehag eller smerte.
– Ifølge vores eksperter havde Oclean og tandbørsterne fra Oral-B den bedste fornemmelse i munden. De vurderede også, at vibrationen fra Philips’ tandbørster var lidt for kraftig og støjende, konstaterer Anastasia Leznin.

Der er ingen signifikante forskelle i app-understøttelsen af de testede tandbørster, selvom Oclean-appen havde nogle oversættelsesfejl, hvilket gjorde instruktionerne en smule sværere at forstå. På Philips Sonicare 9900 kunne man kun ændre børsteprogram i appen og ikke på skaftet, som på de andre modeller. Philips’ og Ocleans modeller kræver også registrering med personlige oplysninger for at kunne bruge appen, mens Oral-B’s app fungerer uden registrering.

Var der nogen produkt i testen, der skilte sig særligt ud som meget god eller dårlig?
– Alle de testede tandbørster opfyldte de tekniske tests grundlæggende krav, men Oral-B-tandbørsterne iO5 og iO10 var betydeligt bedre på næsten alle områder, herunder plakfjernelse og i eksperternes vurdering, siger testlederen Anastasia Leznin.

 

Fakta om testen

Testfaktas test af elektriske tandbørster er udført på det uafhængige laboratorium IPI (Institute für Produkt-Markt-Forschung) i Tyskland.

Følgende produkter blev testet i testen:

• Braun Oral-B iO10
• Braun Oral-B iO5
• Philips Sonicare Diamond Clean Prestige 9900
• Philips Sonicare Expert Clean 7500
• Oclean X Ultra S

Alle tandbørsterne er i premiumklassen, hvilket vil sige med en forbrugerpris over 1.000 kroner og er udstyret med en mobilapp til vejledning og feedback om brugerens børstning.

Laboratorietesten omfattede følgende dele:

Klinisk test af plakfjernelse
En panel på 30 testpersoner i alderen 18 til 65 år deltog i testen. Alle deltagere bruger elektrisk tandbørste dagligt, jævnt fordelt mellem oscillerende og soniske tandbørster.
Alle testpersoner børstede tænderne med hver tandbørste i en roterende tidsplan. Børstningen blev udført i laboratoriet efter 12 timers plakopbygning. En tandplejer noterede mængden af plak på alle tænder (ind- og yderside) før og efter børstning. Resultatet for procentuel plakfjernelse er et gennemsnit for alle tænder og alle testpersoner, før og efter tandbørstning med de forskellige tandbørster.

Brugervurdering
Testpersonerne besvarede spørgsmål og vurderede tandbørsternes lydniveau, vibrationer, tilgængelighed, montering og fjernelse af børstehovedet, håndterbarhed og generel brugervenlighed. Vurderingen blev givet på en skala fra meget dårlig til meget god.

Tekniske tests
Batteriets kapacitet blev målt ved at køre tandbørsten i intervaller på to minutter med en times pause mellem hver cyklus. Børstehovedet blev belastet med 100 g mod en keramisk overflade med væske. Batteriets opladningstid og energiforbrug blev målt fra helt afladet til fuldt opladet.
Tandbørsterne blev også udsat for faldtest fra 80 cm i forskellige vinkler mod et betongulv. Efter hvert fald blev der foretaget en visuel vurdering af eventuelle skader og en funktionskontrol. Efter faldtesten blev vandtætheden testet ved at sænke tandbørsten ned i vand i et minut.

Ekspertvurdering
Laboratoriets eksperter vurderede mobilappen, der er tilknyttet tandbørsterne. Vurderingen fokuserede på forbindelse, brugervenlighed, tilslutningsindstillinger og funktioner.
Derudover blev brugermanualerne evalueret, og tandbørstens håndtering blev vurderet, herunder ergonomi, håndterbarhed, vibrationer og lydniveau.

Fortolkning og vurdering af resultaterne
Alle testresultater er blevet vurderet i samråd med det udførende laboratorium. Karaktererne er givet på en skala fra 1 til 10, hvor 10 er bedst. Karakterer under 6,0 er kun givet for resultater, der kan betragtes som dårlige eller betydeligt dårligere end de øvrige produkter i udvalget.

I den samlede vurdering er resultaterne fra de forskellige testdele vægtet som følger:

• Børsteeffektivitet (plakfjernelse): 60 %
• Batterikapacitet og opladning: 10 %
• Håndterbarhed, komfort og brugervenlighed: 20 % *
• Mobilappens funktioner og brugervenlighed: 10 %

*) Omfatter både eksperternes og forbrugerpanelets vurderinger, hvor forbrugerpanelet er vægtet højest.

 

Sådan børster du med en elektrisk tandbørste

Hvordan man børster tænder med en elektrisk tandbørste adskiller sig fra en almindelig tandbørste. Her er nogle grundlæggende ting at huske på:

  1. Påfør ca. 2 cm tandpasta på det våde børstehoved.
  2. Placer børstehovedet i munden, og tænd for den elektriske tandbørste.
  3. Før børstehovedet langsomt fra tand til tand. Hold tandbørsten stille i tre sekunder på hver tandflade – ydre, indre og tyggeflade.
  4. Børst hver ”fjerdedel” af munden i ca. 30 sekunder – mange elektriske tandbørster giver et signal efter denne tid.
  5. Skift børstehovedet efter ca. 3 måneder. En pakke med fire børstehoveder rækker således til et år.

Bekræftet af Patricia de Palma, overtandlæge ved Karolinska institutet

 

Hvad er plak, og hvorfor er det ikke godt?

Plak er en samlebetegnelse for belægninger, som vi naturligt har i kroppen i større eller mindre omfang. For eksempel kan plak i blodkarrene forårsage åreforkalkning. Plakken på tænderne opstår, når det, vi spiser og drikker, blandes med spyttet, og det er i praksis bakterieaflejringer, der samles på emaljeoverfladerne. Hvis spyttet ikke kan neutralisere bakterierne i plakken, begynder de at producere syrer, hvilket øger risikoen for både karies, huller i tænderne og tandkødsbetændelse. Man anslår, at der findes omkring 500 forskellige arter af bakterier, der kan forårsage plak. Tandsten er plak, der har samlet sig i lag og er blevet hårdt, mineraliseret.

TABLE OF TEST RESULTS