Laboratorietest afslører de bedste padelbolde

nn
Laboratorietest

Padelbolde er forbrugsvarer og ifølge producenterne bør du udskifte boldene efter to til tre kampe. Testfaktas test af ti kendte mærker viser, at flere af boldene taber trykket meget tidligere end det, og der er også store forskelle i opspring og hastighed mellem forskellige mærker.

 

Laboratorietest
Testfakta / Peter Willebrand Published: 9 okt, 2023

En padelbolds levetid er naturligvis påvirket af antallet af slag og hvor hårdt du slår, men for den gennemsnitlige fritidsspiller anbefales et boldskifte hver tredje kamp. I officielle konkurrencer skiftes bolden oftere, ofte under samme kamp.

Det Internationale Padelforbund, FIP, er den internationale moderorganisation, som blandt andet specificerer de officielle krav til padelbolde brugt i officielle konkurrencesammenhænge. Kravene omfatter boldens vægt, opspring og hårdhed.

Testfakta har brugt de samme krav ved test af padelbolde fra ti kendte mærker, alle kategoriseret som hurtigere af producenterne.

Testene udføres af det uafhængige laboratorium IBV, Instituto de Biomecánica de Valencia, akkrediteret af FIP til test af padelbolde.

Laboratoriet har målt boldens vægt, dimensioner, opspring, hastighed, friktion og hårdhed – først i ny stand og derefter hvordan boldens egenskaber ændrede sig efter en spilleperiode. Hastighed refererer til, hvor hurtig bolden er på banen (hastigheden af ​​retur til at hoppe), og ikke hastigheden af ​​selve slaget.

[PDF]

Kort fortalt viser testen, at størstedelen af ​​bolde ikke opfylder alle FIPs officielle krav. Men da afvigelserne er små, og målgruppen for testen er den typiske rekreative aktør, indgår disse ikke i den samlede vurdering. Afvigelserne kan dog være vigtige for den konkurrerende spiller og indberettes derfor separat (se sideartikel).

Testen viser store forskelle mellem boldene, på trods af at producenterne erklærer lignende egenskaber for bounce, hastighed og hårdhed. Nogle er meget hurtige, andre langsomme og nogle hopper væsentligt højere end andre.

 

gg
Boldens ind- og udgangshastighed måles, når den kastes med 70 km/t i en vinkel i forhold til banens overflade. Foto: IBV.

Boldens ind- og udgangshastighed måles, når den kastes med 70 km/t i en vinkel i forhold til banens overflade. Foto: IBV.

For at teste boldens udholdenhed blev de udsat for 666 slag, hvor bolden rammer banen diagonalt med en hastighed på 70 km/t. Trods et relativt begrænset antal slag, svarende til knap en tre-setter, ændrede boldens tekniske egenskaber sig markant, og boldhastigheden faldt med op til 14 procent for nogle mærker.

 

nn
Bestem ændringerne i kompression efter spil. Foto: IBV

Men det er ikke kun antallet af slagtilfælde, der påvirker den forventede levetid. Allerede når kuglernes vakuumemballage brydes, påvirkes kompressionen af ​​trykket fra den omgivende atmosfære. Med andre ord ældes en ny bold, selv når den ikke er i spil. Det er derfor tilrådeligt at opbevare boldene i pakken indtil spilletid.

Frem for alt viser testen, hvordan boldene mister trykket og bliver blødere, hvilket reducerer rebound-hastigheden og resulterer i et langsommere spil. Bounces uden kraft bliver dog højere efter en spilleperiode, hvilket er vigtigt for serven, da bolden slippes mod banen fra hoftehøjde.

 

hh
Kompression måles ved et tryk på 95N. Foto: IBV

En bold, der virkelig skiller sig ud, er Head, som taber hele 27 og 31 procent i de forskellige kompressionstest mod gennemsnittet på henholdsvis 16 og 10 procent. På trods af dette er boldens hastighed ikke væsentligt påvirket i testen med en boldhastighed på 70 km/t. Men påvirkningen er formentlig markant større ved højere boldhastigheder, som for eksempel ved et smash, hvor bolden når over 120 km/t, eller når den rammer glasset.

Sammenfattende kan man ud fra testen konkludere, at der er store forskelle i boldegenskaber mellem forskellige mærker, og at et kendt mærke ikke nødvendigvis er en garanti for længere levetid.

 

 

Fakta om testen

Testfakta har bestilt det spanske laboratorium Instituto de Biomecánica de Valencia (IBV) til at teste padelbolde. Laboratoriet er akkrediteret af International Padel Federation (FIP).

Følgende bolde er blevet testet:

  • Dunlop Pro
  • Kuikma Speed
  • Tretorn Series To+ Tour
  • Adidas Speed ​​RX
  • Head Pro S
  • Wilson Performance Speed ​​X3
  • Nox Pro Titanium
  • Bullpadel FIP Next Pro
  • RS Champions Choice
    Babolat Padel Tour
  •  

Udvalget omfatter de mest gængse mærker af padelbolde på det nordiske marked. En hurtigere type bold er udvalgt fra alle mærker.

Laboratorieprøve

Test og vurdering af boldenes egenskaber er baseret på International Padel Federations (FIP) kriterier for bolde brugt i officielle konkurrencesammenhænge. Overfladen brugt i udholdenhedstesten (DOMO Padel PE-M/27) er leveret af Domo Sport Grass og er godkendt af det spanske Padelforbund.

Der blev indkøbt i alt 18 bolde pr. mærke, og på baggrund af disse udvalgte laboratoriet tilfældigt seks bolde til testen. De rapporterede resultater er en gennemsnitsværdi for disse seks udvalgte bolde.

Testen udføres i to hovedfaser:

  1. Vurdering af kuglernes egenskaber som nye.
  2. Evaluering af forskelle i karakteristika efter en spilleperiode.

Den tekniske måling af kuglernes egenskaber omfatter:

  • Vægt
  • Dimension
  • Bounce højde
  • Hårdhed (kompression) ved lavere tryk
  • Hårdhed (kompression) ved højere tryk
  • Friktion mod sporets overflade
  • Boldhastighed på banen

Den tekniske måling blev udført på nye bolde og på de samme bolde efter 666 slag med en boldhastighed på 70 km/t, diagonalt på banens overflade, svarende til det antal slag en bold udsættes for i løbet af et gennemsnit. kamp i tre sæt.

Forskelle i boldens egenskaber før og efter træthedstesten viser, hvor holdbar bolden er.

Boldens vægt falder efter en periode med leg, da det omgivende filt slides.

Kuglens dimension måles i fem forskellige positioner. Dimensionerne ændrer sig ikke væsentligt efter en spilleperiode.

Højden af ​​hoppet måles ved at tabe bolden lodret fra 254 cm mod en glat betonoverflade og registrere højden af ​​hoppet. Alle bolde får et lidt højere opspring efter træthedstesten, men dette gælder kun når bolden tabes uden kraft mod betonoverfladen. Hvis bolden rammer overfladen med større kraft, som når bolden er i spil, komprimeres bolden mere, og friktionen mod banens overflade øges, hvilket sænker boldens hastighed.

Kuglens hårdhed (kompression) blev målt ved et tryk på 95N uden forkompression og med en forkompression, da bolden første gang blev komprimeret med 2,54 cm.

Friktionen mod banen var målt ved, at alle bolde skydes med samme hastighed (30 m/s) i en diagonal vinkel i forhold til banens overflade. Boldens friktion mod overfladen blev bestemt ved at måle forskellen mellem boldens indgangshastighed (før bounce) og udgangshastighed (efter bounce). Friktionen er en kombination af kuglens hårdhed (kompression) og filtens sammensætning og tykkelse. Alle kugler har øget friktion mod baneoverfladen efter træthedstesten. Dette skyldes den svækkede kompression som giver en større kontaktflade til banen.

Boldens hastighed på banen er en kombination af boldens hårdhed (kompression) og friktion mod banens overflade. De fleste bolde bliver langsommere efter træthedstesten, på grund af at de bliver blødere og dermed får en større kontaktflade med banen.

Fortolkning og karaktergivning
Testens resultater fortolkes og bedømmes af Testfakta i samråd med laboratoriet. Rangeringen er lavet på en skala fra 1 til 10, hvor 10 er bedst. Karakterer under 6 er kun givet til dårlige resultater eller resultater, der er væsentligt dårligere end den anden boldudvælgelse.

Den samlede karakter vægtes sammen som følger:

  • Teknisk udholdenhed (ændring i vægt og kompression) 25%
  • Ændring i bounce 25 %
  • Ændret hastighed i returspring 25 %
  • Ændret friktion mod banen 25 %
De fleste bolde opfylder ikke kravene

For at en bold kan bruges i officielle konkurrencer, skal den opfylde visse krav fastsat af det Internationale Padelforbund (FIP). Kravene omfatter højden af ​​hoppet og boldens hårdhed. Testfaktas test viser, at kun fire ud af ti testede bolde opfylder alle krav.

Det Internationale Padelforbund (FIP) opstiller en række kriterier, som bolden skal opfylde for at blive brugt i officielle konkurrencer. De fleste af de testede bolde opfylder ikke kravene til boldens hoppe, som ikke må overstige 145 cm, når bolden tabes fra 254 cm mod et hårdt underlag. Boldene fra Tretorn og Wilson har den største afvigelse, som hopper 153 cm, men halvdelen af ​​de testede bolde har et bounce, der er mere eller mindre for højt.

Kuglen fra Head er kun komprimeret med 5,1 mm mod kravet på 5,6 mm ved et tryk på 95 Newton og opfylder dermed ikke kravet til hårdhed.

Ironisk nok er det kun bolde med dårligere holdbarhed, der opfylder kravene.

Dunlop: For højt bounce
Kuikma: For højt bounce
Tretorn: For højt spring
Adidas: For højt bounce
Head: For hårdt
Wilson: For højt bounce
Nox: Godkendt*
Bullpadel: Godkendt*
RS: Godkendt*
Babolat: Godkendt*

*) Godkendt vedrørende egenskaberne vurderet i Testfaktas test.

 

 

Forskellen mellem en padelbold og en tennisbold

Padelbolden og tennisbolden ligner hinanden i udseende, de vejer det samme og har næsten samme størrelse. Så hvad er forskellen, og hvad betyder det for spillet?

Både tennisbolden og padelbolden skal veje mellem 56 og 59,6 gram. Padelboldens diameter er lidt mindre, 6,35 til 6,77 cm, sammenlignet med tennisboldens 6,54 til 6,86 cm. Den store forskel er trykket eller hårdheden af ​​bolden. Trykket på padelbolden er 10 til 11 psi sammenlignet med 14 psi for tennisbolden. Det betyder, at padelbolden har et lavere opspring og er langsommere i spil. Derudover har padelbanen en overflade, der også giver en dæmpende effekt på bolden.

Bruger du en tennisbold, når du spiller padel, får du et hurtigere spil og et højere opspring, hvilket også gør stopboldene lidt nemmere at fange. Der vil med andre ord være en klar forskel i leg, hvilket ikke kan anbefales.

Tennis- eller padelbolde bliver ofte produceret på de samme fabrikker, og man kan derfor gå ud fra, at kvaliteten er ens

 

 

TABLE OF TEST RESULTS