Lämpökynttilöiden testi: Mikä palaa pisimpään ja tasaisimmin?

Photo: Rickard Kilström
Drei Kerzen aus drei verschiedenen Verpackungen desselben Herstellers brannten unter Videoüberwachung mit Timer, bis die letzte Kerze erlosch. Foto: IPI
Kolme kynttilää kolmesta eri pakkauksesta samalta valmistajalta paloivat videovalvonnan ja ajastimen alla, kunnes viimeinen kynttilä sammui. Kuva: IPI
Um zu bewerten, wie viel die Kerzen rußten, brannten sie unter einer Glasscheibe. Foto: IPI
Arvioidakseen, kuinka paljon kynttilät noesivat, ne saivat palaa lasilevyn alla. Kuva: IPI
Die Höhe der Flamme wurde nach einer bestimmten Brenndauer gemessen. Foto: IPI
Liekin korkeus mitattiin tietyn palamisajan jälkeen. Kuva: IPI
Die Kerzen wurden in einem Halter platziert, und ein Lineal wurde im Hintergrund aufgestellt, um die Höhe der Flamme zu messen. Foto: IPI
Kynttilät asetettiin pidikkeeseen, ja taustalle asetettiin viivoitin liekin korkeuden mittaamista varten. Kuva: IPI
Laboratorietest

Joulu ei ole joulu ilman kynttilöitä. Mutta mitä valita? Steariinista valmistetut lämpökynttilät voivat vaihdella huomattavasti palamisajassa, ja liekin koko vaihtelee usein. Myös hinnassa on suuria eroja eri valmistajien välillä, ja jotkut maksavat lähes kaksinkertaisesti muihin verrattuna. Testfakta on Rustan toimeksiannosta testauttanut steariinista valmistettuja lämpökynttilöitä laboratorioissa, ja selkeä voittaja on löytynyt.

Laboratorietest
Malin Hefvelin Published: 3 Jou, 2024

Talven pimeys on kauneimmillaan, kun sitä valaisee joukko palavia kynttilöitä, jotka tuovat sekä tunnelmaa että lämpöä. Pohjoismaissa sytytetään vuosittain miljoonia lämpökynttilöitä, erityisesti talven juhlapyhien aikaan. Lämpökynttilät saivat nimensä kyvystään pitää jotain lämpimänä, esimerkiksi teekannua. Englanniksi niitä kutsutaankin usein nimellä "tea lights" eli teekynttilät.

Lämpökynttilät ovat yleisesti ottaen melko edullisia tuotteita kappalehinnaltaan, mutta suurkuluttajalle hintavaihtelut voivat muodostua merkittäviksi. Myös laadussa on huomattavia eroja eri valmistajien kynttilöiden välillä, esimerkiksi palamisajan, liekin koon ja liekin vakauden suhteen.

Nykyään kaupasta ostetut lämpökynttilät valmistetaan yleensä parafiinista, steariinista, kasvivahasta tai näiden sekoituksesta. Parafiini on fossiilisesta öljystä valmistettu tuote, jonka polttaminen lisää kasvihuoneilmiötä. Steariini puolestaan valmistetaan biopohjaisista tai uusiutuvista raaka-aineista, kuten eläin- tai kasvirasvoista. Eläinrasva eli tali on hyvä esimerkki siitä, kuinka eläinten sivutuotteita voidaan hyödyntää.

Kaikki testatut kynttilät on valmistettu eläinrasvasta, lukuun ottamatta IKEA:n kynttilöitä, joissa on pieni osuus kasvipohjaista rypsirasvaa. Kaikki valmistajat vakuuttavat, ettei tuotannossa ole käytetty palmuöljyä. Vaikka pakkauksessa lukisi, että kynttilä on valmistettu 100 % steariinista, se voi sisältää muutaman prosentin parafiinia palamisominaisuuksien parantamiseksi.

Mikä lämpökynttilä siis palaa pisimpään? Ja mikä tarjoaa parasta vastinetta rahoille? Testfakta on testauttanut riippumattomassa saksalaisessa laboratoriossa (IPI) kaksitoista eri steariinista valmistettua lämpökynttilämerkkiä, jotka edustavat pohjoismaisten markkinoiden yleisimpiä tuotteita. Näistä seitsemää myydään Suomessa.

Palamisajoissa suuria eroja
Palamisaika mitattiin kolmesta kynttilästä, jotka valittiin satunnaisesti kolmesta eri pakkauksesta ja asetettiin vedottomaan huoneeseen. Rustan lämpökynttilät paloivat kaikista pisimpään – yli seitsemän tuntia, keskimäärin 7 tuntia ja 16 minuuttia. Tämä on huomattavasti enemmän kuin luvattu 6 tuntia. Myös Liljeholmenin lämpökynttilät pärjäsivät hyvin, paloaika oli keskimäärin 6 tuntia ja 45 minuuttia. Heikoiten pärjäsi Tokmanni, jonka kynttilät paloivat keskimäärin vain 5 tuntia ja 48 minuuttia. Alhaiset arvosanat palamisajasta saivat myös IKEA:n kynttilät, jotka paloivat 6 tuntia ja 7 minuuttia, ja Clas Ohlsonin kynttilät, jotka paloivat minuutin pidempään, 6 tuntia ja 8 minuuttia.

"Värmeljusen paloaika ei riipu pelkästään sen koosta. Sydämen/vahan materiaali sekä ympäristötekijät, kuten ilmankosteus, veto ja lämpötila, vaikuttavat myös paloaikaan," sanoo Michael Maier, IPI:n testinjohtaja.

Liekki ei saa lepattua
Kaunein liekki kynttilässä on suuri, vakaa eikä savuta. Liekinkorkeus mitattiin vedottomassa huoneessa, ja tulokset vaihtelivat suuresti testattujen kynttilöiden välillä. Rustan, Clas Ohlsonin ja Tokmannin kynttilöillä oli suurimmat liekit, 17–19 mm, ja Tokmanni oli kärjessä. IKEA:n kynttilöiden liekki oli pienin, vain 13 mm.

Kun kynttilät altistettiin vedolle, Asp-Holmblad osoittautui kaikkein vastustuskykyisimmäksi ja kesti tuulennopeuksia jopa 1,36 m/s – mikä vastaa kevyttä tuulenvirettä – ennen sammumistaan. Clas Ohlsonin kynttilä oli herkin ja sammui jo 0,85 m/s nopeudessa. Yksikään testatuista kynttilöistä ei savunnut, mikä parantaa sisäilman laatua.

"Vähemmän vakaat kynttilät voivat sammua ilmavirran takia, joka aiheutuu ohikulkevasta henkilöstä tai sulkeutuvasta ovesta," sanoo Michael Maier.

[PDF]

Testi osoittaa, että steariinista valmistetuissa lämpökynttilöissä on suuria eroja. Rustan kynttilästä tuli testivoittaja, ja se erottui pisimmällä palamisajallaan, suurella ja vakaalla liekillään sekä tasaisella laadullaan. Tokmanni jäi viimeiseksi lyhyellä palamisajallaan, joka oli jopa lyhyempi kuin mitä pakkauksessa luvattiin. Tokmanni näytti myös suuria vaihteluita palamisajoissa eri kynttilöiden välillä, ero oli lähes puolitoista tuntia.

Kun mitataan, kuinka paljon maksaa palamisajasta, Rustan ja Clas Ohlsonin kynttilät tarjoavat parasta vastinetta rahalle, kun taas Asp-Holmblad on kallein.

Näin testi tehtiin:

Saksalainen riippumaton laboratorio IPI Stuttgartissa on Testfaktan toimeksiannosta testannut kaksitoista steariinista valmistettua lämpökynttilää.

Seuraavat lämpökynttilät testattiin:

Kaikilla markkinoilla:

  • IKEA
  • Rusta
  • Asp-Holmblad
  • Liljeholmen
  • Clas Ohlson

Suomen markkinat:

  • Tokmanni Kotikulta
  • Kesko Pirkka

Ruotsin markkinat:

  • Ica
  • ÖoB Bright
  • Dollarstore Inicio
  • Axfood Fixa

Norjan markkinat:

  • Europris Vie Eco

Testissä arvioitiin seuraavat ominaisuudet:

Palamisaika
Kolme kynttilää kustakin merkistä asetettiin vedottomaan huoneeseen, ja jokaisen kynttilän palamisaika mitattiin ja arvioitiin.

Liekin koko
Kolme kynttilää kustakin merkistä asetettiin viivoittimen eteen, ja niitä valokuvattiin viiden minuutin palamisen jälkeen. Liekkien koot arvioitiin valokuvien perusteella.

Liekin vakaus
Liikkuvaa tuuletinta lähennettiin sytytettyihin kynttilöihin, kunnes ne sammuivat ilmavirran vaikutuksesta. Tämän jälkeen tuulennopeus mitattiin tuulimittarilla sammutuskohdassa.

Nokeaminen
Sytytetty kynttilä asetettiin telineeseen lasilevyn alle. Yhden minuutin palamisen jälkeen arvioitiin lasille jääneet noenjäljet.

Lämpökynttilöiden sisältö

Lämpökynttilät voidaan valmistaa useista eri materiaaleista.

Steariinikynttilät valmistetaan eläin- tai kasvirasvasta, eli teurasjätteistä tai erilaisista kasviöljyistä. Kasviöljyjä voivat olla esimerkiksi rypsi-, soija-, palmu- tai auringonkukkaöljy. Rasva puhdistetaan sulattamalla ja poistamalla epäpuhtaudet. Kemiallisen hydrolyysin avulla rasva hajotetaan rasvahapoiksi, kuten steariinihapoksi, jota käytetään steariinin valmistuksessa. Eläin- ja kasvirasvat ovat uusiutuvia raaka-aineita ja ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja kuin parafiini.
Vaikka kynttilämerkintä ilmoittaisi 100 % steariinia, siinä on usein pieniä määriä parafiinia, jonka valmistajat ilmoittavat parantavan kynttilän palamisominaisuuksia.

Parafiini valmistetaan öljystä, joka on fossiilinen tuote ja tuottaa paljon hiilidioksidia edistäen kasvihuoneilmiötä. Parafiini vapauttaa kaasuja ja syttyy matalammassa lämpötilassa kuin steariini, mikä tekee siitä palovaarallisemman. Parafiinikynttilöitä ei tule käyttää ryhmissä tai lähellä syttyviä esineitä. Parafiini on usein edullisempi vaihtoehto kuin steariini.

Luonnonvaha tai kasviperäinen vaha valmistetaan usein rypsiöljystä, joka on ympäristöystävällistä ja uusiutuvaa, mutta se voi sisältää myös palmuöljyä.

Näin lämpökynttilöiden kupit tulee kierrättää

Alumiinista valmistetut lämpökynttiläkupit tulee erottaa irrottamalla sydänlangan pidike kupista. Niitä ei saa heittää sekajätteeseen eikä kierrättää metallipakkauksina paikallisessa kierrätyspisteessä. Kuppi ja sydänlangan pidike tulee viedä kierrätyskeskukseen metallijätteenä. Siellä suurilla magneeteilla erotellaan sydänlangan pidikkeen teräs kupin alumiinista, jolloin kumpikin metalli voidaan sulattaa ja kierrättää uusiokäyttöön. Muovista valmistetut lämpökynttiläkupit tulee kierrättää sekajätteenä, eli ne poltetaan energiakäytössä.

[Lähde: sopor.nu]

TABLE OF TEST RESULTS