Hur vi testar - Luftrenare

Noise level measurements
Noise level measurements

Laboratorietester av luftrenare utförs av RISE (Sveriges forskningsinstitut). Testerna fokuserar på luftrenarens förmåga att rena luften från allergiframkallande och skadliga partiklar på en ljudnivå som inte är störande. Syftet med testerna är att lyfta fram produkter med bra prestanda och att hjälpa tillverkare och återförsäljare att utveckla kvalitet och prestanda i sitt produkterbjudande till konsumenten.

 

Published: 3 Maj, 2023
Läs senare

Testprotokollet är baserat på officiella krav och riktlinjer för prestandatestning av luftrenare, som omfattar luftreningskapacitet vid olika ljudnivåer, energiförbrukning och användarvänlighet. Testprotokollet är i första hand avsett för testning av traditionella luftrenare som använder en mekanisk fläktritning. den förorenade luften genom olika typer av filter, vilket tar bort partiklarna från luften.

Grafik: Pål Roos

Jämförande testning (benchmark-testning) och verifieringstestning utförs i tre kategorier, LOW, MID och HIGH. Kategoriseringen baseras på luftrenarens deklarerade luftreningskapacitet vid maximal effekt. LÅG: CADR <250 m3 / timme MID: CADR 250 - 350 m3 / timme HÖG: CADR> 350 m3 / timme.
CADR (Clean Air Delivery Rate) är ett etablerat mått på kapacitet, som representerar volymen luft som luftrenaren kan rengöra under en timmes drift.

Laboratorietestet består av följande huvudsektioner:

A. Mätningar vid 37 dB (närmaste nivå under 37 dB):

  • Luftreningskapacitet för pollen och damm (partikelstorlek 2,5–5,0 µm)
  • Kapacitet att ta bort små partiklar, till exempel av virus, luftföroreningar och bakterier (partikelstorlek 0,1–0,5 µm)
  • Ljudnivå (instrumentell mätning)
  • Energiförbrukning

Laboratoriet sätter upp ljudmätningarna. Foto: Anna Sigge

B. Mätningar vid maxeffekt:

  • Luftreningskapacitet för pollen och damm (partikelstorlek 2,5–5,0 µm)
  • Förmåga att ta bort små partiklar, till exempel av virus, luftföroreningar och bakterier (partikelstorlek 0,1–0,5 µm)
  • Ljudnivå (instrumentell mätning)
  • Energiförbrukning

Resultaten från ljudmätningarna analyseras. Foto: Anna Sigge

C. Användarvänlighet

  • Filterbyte och rengöring plus drift
  • Manuell och användarvänlig
  • Kontroller och programmering

Luftrenarens inställningar utvärderas. Foto: Anna Sigge

Luftreningskapacitet

Luftrenarens förmåga att rena luft testas enligt ANSI/AHAM AC-1-2019 och Nordtestmetoden NT VVS 106. Testet mäter luftrenarens förmåga att eliminera olika typer av partiklar (damm, pollen och små partiklar) från luften i ett rum. Reningskapaciteten anges som Clean Air Delivery Rate (CADR), som visar luftrenarens kapacitet uttryckt i kubikmeter ren luft per timme.

Laboratoriet sätter upp CADR-mätningarna. Foto: Anna Sigge

Hur många kvadratmeter luftrenaren klarar av att rengöra beror på rengöringskapaciteten (CADR), kopplad till hur många gånger i timmen rummets luftvolym behandlas. Enligt Asthma Allergy Nordic ska en luftrenare i ett sovrum behandla luften i rummet två gånger i timmen. Ett sovrum på 25 kvadratmeter med en takhöjd på 2,4 meter har en volym på 60 kubik. För att bearbeta denna mängd luft bör luftreningskapaciteten (CADR) i detta fall vara minst 120 kubikmeter per timme. Om du vill att luften i rummet ska behandlas tre, fyra eller fem gånger i timmen (som vissa tillverkare och återförsäljare rekommenderar) behöver luftrenaren en motsvarande ökning av kapaciteten.

Grafik: Pål Roos

Ljudnivå

Ljudnivån är en viktig faktor, eftersom luftrenaren ofta används för att rena luften i ett sovrum. Enligt Asthma Allergy Nordics riktlinjer ska luftrenarens rengöringskapacitet beaktas i förhållande till ljudet den avger. Föreningen rekommenderar att ljudnivån i ett sovrum inte ska överstiga 30 dB(A), vilket är i linje med WHO:s gräns för sömnstörande bakgrundsljud.

Luftrenarens prestanda mäts till 37 dB(LWA) och vid full effekt. Innan mätningarna startar, mäts ljudnivån på alla effektinställningar för att hitta den effektnivå som producerar 37 dB eller närmaste nivå strax under. Effektnivån justeras på luftrenarens kontrollpanel eller via apparatens app. Mätning av ljudnivån utförs i en kontrollerad laboratoriemiljö, enligt den internationella standarden ISO 3741:2010. Den uppmätta nivån på 37 dB motsvarar cirka 30 dB på ett avstånd av två meter från luftrenaren, vilket anses vara ett rimligt avstånd i ett normalstort sovrum. Detta antagande är starkt beroende av hur rummet är format och möblerat, men kan anses rimligt i de flesta typiska sovrum. De flesta av luftrenarna har relativt låg energiförbrukning (mätt i watt (W) el), men eftersom de är avsedda att köras mer eller mindre kontinuerligt är denna siffra fortfarande viktig. Energianvändningen mäts vid inställningen som producerade 37 dB och på maximal effekt.

Användarvänlighet

Bedömningen av användarvänlighet inkluderar filterbyte, inställningar och kontroller samt displayer och menyer. Bedömningen utförs av experter vid laboratoriet. Vissa luftrenare renar luften med vanliga filter och joniserande. Jonisering innebär att partiklarna i luften får en negativ laddning och sedan fastnar på en positivt laddad metallplatta inuti luftrenaren. Om en joniserande luftrenare laddar inte bara partiklarna utan även själva luften bildar detta ozon. Ozon är en hälsorisk över en viss tröskel. Det nuvarande tröskelvärdet för ozon (EU:s riktlinjer) är 0,055 ppm (parts per million). Laboratoriet mäter skillnaden i ozonnivåer mellan in- och frånluften från luftrenarna.

Tolkning och betygsättning av resultat

Mätresultaten från provet tolkas och betygsätts i samråd med laboratoriet. Betyget använder en 10-gradig skala, där 10 är bäst. Betyget lägre än 6 ges endast om prestandan är dålig eller sämre än vad man rimligen kan förvänta sig för denna typ av produkt. Betygen från provets olika moment kombineras för att ge ett helhetsbetyg, med hjälp av följande viktning:

Mätningar vid 37 dB (närmaste nivå under 37 dB): 45 %

Luftreningskapacitet för pollen och damm (partikelstorlek 2,5–5,0 µm) 33 % Kapacitet att ta bort små partiklar, till exempel av virus, luftföroreningar och bakterier (partikelstorlek 0,1–0,5 µm) 33 % Ljudnivå (instrumentell mätning) 22 % Energiförbrukning 11 %

Mätningar vid maxeffekt: 45 %

Luftreningskapacitet för pollen och damm (partikelstorlek 2,5–5,0 µm) 33 % Kapacitet att ta bort små partiklar, till exempel av virus, luftföroreningar och bakterier (partikelstorlek 0,1–0,5 µm) 33 % Ljudnivå (instrumentell mätning) 22 % Energiförbrukning 11 %

Användarvänlighet: 10 %

Filterbyte och rengöring plus drift 34% Manuell och användarvänlig 33% Kontroller och programmering 33%

Kriterier för Testfaktas kvalitetsmärkningar

Testfakta testar och verifierar luftrenare i tre kategorier: LOW, MID och HIGH. Kategoriseringen görs utifrån luftrenarens deklarerade luftreningskapacitet vid maximal effekt. LÅG: CADR <250 m3 / timme MIDDEL: CADR 250 - 350 m3 / timme HÖG: CADR> 350 m3 / timme

Prestandakriterier för Testfakta Verified Quality & Performance

A. Allmänna kriterier:

Gå inte under 90 % av deklarerad rengöringskapacitet vid maximal effekt. Överskrid inte en ljudnivå på 65 dB vid maximal effekt. Överskrid inte en energiförbrukning på 0,20 Wh per m3 renad luft (genomsnittlig CADR) vid maximal effekt. Överskrid inte det nuvarande ozontröskeln (EU-riktlinjer) på 0,055 ppm. Uppnå ett minimum poäng på 6,0 i användarvänlighet.

B. Särskilda kriterier per kategori (LOW, MID och HIGH):

Leverera en rengöringskapacitet, vid 37 dB (+/- 5%), på minst:

LÅG: CADR på 50 m3/timme (rumsstorlek 10 m2).

MID: CADR på 94 m3/timme (rumsstorlek 20 m2).

HÖG: CADR på 190 m3/timme (rumsstorlek 40 m2).