Passande nog utförs testerna av ett grekiskt laboratorium, det oberoende Foodlab i Thessaloniki.
Testet består av tre delar. Den första är en sensorisk analys som bedömer smak, arom, utseende och konsistens.
Fetaost är en torr och smulig, salt ost som traditionellt tillverkas av fårmjölk eller en blandning av får- och getmjölk. Fetaost har en distinkt arom som är salt och syrlig till lätt syrlig. Aromen kan variera beroende på ostens ålder och vilken typ av mjölk som används för att göra den. Den kan också ha en lite grynig konsistens på grund av saltkristallerna i osten. Fetaost är vanligtvis vit till färgen och kan ha små hål eller fickor i hela osten.
I den sensoriska analysen smakar fem specialister från laboratoriet på de olika fetaostarna. Ostarna betygsätts på en skala från 1 till 5 utifrån ovanstående kriterier för smak, arom, utseende och konsistens, där betyget 5 betyder att osten är av god kvalitet.
Den andra delen är en DNA-analys. En traditionell fetaost görs av fårmjölk eller en blandning av får- och getmjölk (dock max 30 % getmjölk). Osten får inte innehålla komjölk. För att verifiera att ingen av ostarna visar spår av komjölk gör laboratoriet ett DNA-test.
I den tredje delen analyserar laboratoriet först näringsinnehållet och hur väl det överensstämmer med deklarerade halter av protein, fett, vatten och salt. Fetaostarna analyseras också för spår från totalt 34 olika typer av antibiotika.
Testning inkluderar även screening för bakterier. Mejeriprodukter kan innehålla bakterier som är skadliga för vår hälsa. Vanligast är närvaron av tarmbakterierna E.coli (Escherichia coli) och Listeria.