Kända allergener i deodoranter anges inte på förpackningen

Snifftestet utförs av en doftanalytiker- Foto SGS Institut Fresenius
Snifftestet utförs av en doftanalytiker- Foto SGS Institut Fresenius

Din deodorant gör jobbet – åtminstone när det handlar om att dölja svettlukten. Har du känslig hud ska du däremot vara uppmärksam. Testfaktas deodoranttest avslöjar att två stora tillverkare inte uppger kända allergener på sin förpackning.

Published: 19 aug, 2022
Läs senare

Hur mycket vi svettas och hur vi luktar är individuellt. Men de flesta kan vittna om att en påträngande svettlukt är besvärlig, både för en själv och andra.
Deodoranten tillhör också våra vanligaste hygienrutiner. Utbudet är enormt och när vi väl hittat en favorit håller vi oftast kvar vid den.
Testfakta har låtit testa hur väl åtta av våra vanligaste deodoranter gör jobbet. Testet är utfört vid SGS Institut Fresenius i Tyskland och uppdelat i två moment: ett så kallat snifftest av förmågan att dölja svettlukt och en analys av allergener.

[PDF]

Sex av deodoranterna är så kallade antiperspiranter som även minskar svettproduktionen, bland annat genom att täppa till porerna. Övriga två döljer endast lukten genom doft.
20 frivilliga testpersoner – kvinnor i åldrarna 18–67 år – har deltagit i testet där doftexperter bedömt svettluktens intensitet i armhålan före och efter behandling under ett dygn.
Samtliga deltagare har dagarna innan testet endast tvättat sig med parfymfri ph-neutral tvål och vatten. Snifftestet gör inga jämförelser mellan deodoranterna utan det är hur väl de döljer lukten på den enskilda testpersonen som omvandlas till ett värde som motsvarar deodorantens förmåga. Utfallet är också tydligt. Samtliga deodoranter i testet är mer eller mindre likvärdigt effektiva på att dölja svettlukt, och det blir en tydlig luktskillnad jämfört med att endast använda tvål och vatten.

Många deodoranter innehåller allergena ämnen som kan orsaka reaktioner som klåda och utslag. I det andra testmomentet har laboratoriet genomfört en kemisk analys av allergena ämnen och för att utröna eventuella avvikelser jämfört resultatet med vad som uppges på förpackningen.
Resultaten visar inte oväntat stora skillnader i både mängd och koncentration av dessa olika ämnen i produkterna. Mer anmärkningsvärt är att både Barnängens och ACOs produkter visar sig innehålla allergener som inte är upptagna på förpackningen. ACO innehöll till exempel Geraniol, som EU listar som ett av de mest allergena doftämnena.

De avvikande resultaten har även dubbelkollats med ett extra prov för att säkerställa utfallet.

Testfakta har varit i kontakt med de två tillverkarna som står bakom varumärkena, Henkel (Barnängen) och Perrigo (ACO). Båda uppger att de nu har påbörjat en intern undersökning. 

ACOs ansvarige skriver till exempel i ett mejlsvar:

”Vi har direkt tagit detta vidare till vår kvalitetsavdelning för att i samarbete med våra leverantörer säkerställa att de ingredienser vi deklarerar på förpackningen, och som vi nogsamt valt ut i samband med formuleringsarbetet, är korrekta. Samt förstå varför era resultat skiljer sig från den dokumentation som vi har.” 

Naturligt inte synonymt med allergisäkert.

Parfymallergener är den näst vanligaste orsaken till allergiskt kontakteksem, efter nickel. Även om doftämnen som exempelvis citronella, eugenol, linalool, geraniol och limonen har sitt ursprung i naturliga växter som exempelvis lavendel och citrusväxter, är det ganska vanligt att vara känslig för dem. Eksem orsakat av parfymallergi brukar först och främst behandlas med parfymfri, fet och mjukgörande hudkräm. 

– Det är viktigt att känna till att ingen av produkterna har så höga halter av allergiframkallande ämnen att de på något sätt kan betraktas som hälsofarliga, påpekar Lars Pfeiffer på SGS Institut Fresenius där testerna utfördes.

Fakta om testet

Testfaktas redaktion har under juli och augusti månad 2022 genomfört ett jämförande laboratorietest av deodoranter. Testet har utförts av det oberoende laboratoriet SGS Institut Fresenius i tyska Taunusstein och omfattar utvärdering av den lukthämmande effekten samt kemisk analys av allergena doftämnen i produkterna.

Följande produkter har testats:

1.      Nivea, Fresh natural (deodorant)
2.     Rexona, Aloe vera (deodorant & antiperspirant)
3.     Dove, Original (deodorant)
4.     Aco, Original (deodorant & antiperspirant)
5.     LdB, Vitalizing sweet pea (deodorant & antiperspirant)
6.     Apoliva, Fresh (deodorant & antiperspirant)
7.     Barnängen, mjuk & torr (deodorant & antiperspirant)
8.     Garnier, Mineral ultra dry (deodorant & antiperspirant)

Samtliga produkter med roll-on applicering och med en doft som tillskrivs som feminin. Merparten av produkterna är kombinerade antiperspiranter och deodoranter. En antiperspirant dämpar uppkomsten av svett medan en deodorant endast döljer endast svettlukten med en annan doft.
De flesta antiperspiranter på marknaden har även en parfym i sig och är då en kombination av antiperspirant och deodorant. 

Laboratorietestet
Laboratoriet har testat och utvärderat den lukthämmande effekten och analyserat förekomsten och mängden av allergena doftämnen.
Den anti-perspirerade effekten, det vill säga hur bra produkten är på att reducera svettproduktionen, har inte testats eftersom svettlukten i sig bedöms vara det primära problemet.

Förmågan att dölja svettlukt (snifftest)
20 frivilliga testpersoner (enbart kvinnor) i åldrar från 18 till 67 år rekryterades till testet. Testpersonerna fick inte använda några deodorant-, eller antiperspirant-produkter i tre dagar innan testet startade. De fick endast tvätta sig med en parfymfri och pH-neutral tvål under denna period.
24 timmar innan den första kontrollen på laboratoriet fick testpersonerna inte tvätta sig över huvud taget och laboratoriets doftexperter bedömde därefter intensiteten av svettlukt från armhålan. Därefter applicerades en av produkterna på testpersonen och en ny bedömning av svettlukt gjordes efter ytterligare 24 timmar.
Samtliga produkter i urvalet testades av var och av de 20 försökspersonerna. Det redovisade resultatet är ett genomsnitt av totalt 20 utvärderingar per produkt och sammanlagt 160 utvärderingar för samtliga produkter.
Med tanke på den relativt höga dagstemperaturen under testperioden (upp till 35°C) reducerade samtliga produkter svettlukten på ett tillfredställande sätt, och skillnaden mellan de olika produkterna var marginell.

Kemisk analys av allergener
Laboratoriet utförde en kemisk analys av 26 allergena doftämnen i produkterna som enligt kosmetikaförordningen måste deklareras på förpackningen om de överstiger en koncentration på 0,001 procent.
Med allergena ämnen menas ämnen som kan ge upphov till en allergisk reaktion på huden i form av rodnad, utslag eller eksem.

Den kemiska analysen visar på stora skillnader både i mängden och antalet allergena ämnen i de olika produkterna. Mest anmärkningsvärt är att två fabrikat, Barnängen och Aco, innehåller doftämnen som inte deklarerats på förpackningen.

Allergena doftämnen
Allergena doftämnen som enligt kosmetikaförordningen ska deklareras på förpackningen om de överstiger en koncentration på 0,001 procent.

·       Amylcinnamyl alcohol
·       Hexyl cinnamal
·       Benzyl alcohol
·       Benzyl cinnamate
·       Benzyl salicylate
·       Citral
·       Coumarin
·       Anise alcohol
·       Butylphenyl methylpropional
·       Limonene
·       Linalool
·       Farnesol
·       Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde
·       Amyl cinnamal
·       Eugenol
·       Geraniol
·       Hydroxycitronellal
·       Isoeugenol
·       Cinnamal
·       Cinnamyl alcohol
·       Methyl-2-Octynate
·       Evernia furfuracea
·       Alpha isomethyl ionone
·       Evernia prunastri
·       Majantol

Tips för att lukta mindre svett!

När bakterier på huden börjar bryta ned svettfukten uppstår lukt. Svett i sig luktar egentligen nästan ingenting. Det är vilken typ av bakterier just du har på huden som avgör hur, och hur mycket svett du luktar. Utöver att använda en bra deodorant finns det några saker att tänka på för att undvika svettdoft:

* Att tvätta sig lagom ofta med mild tvål/duschkräm som inte torkar ut huden är ett första steg. Tvättar du dig för ofta och med starkt parfymerade produkter kan det ge obalans i huden.

* Tänk på vad du äter. Kött, mejeriprodukter, starkt kryddad och processad mat samt alkohol kan innebära ökad svettdoft. Kolhydatlåg LCHF-diet kan också ge en frän svettdoft.

* Klä dig i svala naturmaterial som inte sitter tight under armarna. Syntetmaterial som polyester ger ofta mer dålig lukt än bomull och ylle.

* Om svettlukt i dina kläder inte försvinner vid vanlig tvätt, prova med en liten skvätt ättika som du antingen sprayar på plagget eller i sköljmedelsfacket. Men var försiktig med färgkänsliga plagg.

* Har du stora problem med svettning och svettlukt bör du konsultera läkare. Det kan finnas medicinska orsaker som du kan få hjälp med.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET