Kvalitetsmerkingen er underlagt strenge krav. Veggmalingen gjennomgår en rekke ulike testmomenter der alt fra emisjoner av helsefarlige stoffer til dekkevne og praktisk maling blir testet. Resultatene fra testen tolkes og karaktersettes i samråd med de utførende laboratoriene. Denne testen ble utført på det uavhengige og akkrediterte laboratoriet Eurofins.
Les mer om Testfaktas kvalitetsmerking av veggmaling
I testen får Rustas veggmaling en samlet karakter på 7,6 på en skala fra 1 til 10, der 10 er best. Malingen holder sammenlagt høy kvalitet, underpresterer ikke i noe enkelt testmoment og klarer emisjonskravene for helsefarlige kjemikalier med god margin.
Rusta Reflekt Nyans veggmaling
Emisjon av VOC-stoffer
VOC er en gruppe lettflyktige kjemikalier som fremfor alt har blitt koblet til allergiplager, hodepine og kvalme. Målingen gjøres på den malte flaten etter henholdsvis tre og 28 døgn. Resultatene fra analysen sammenlignes med de tyske lovfestede kravene (AgBB) for emisjon fra byggevarer. Sverige har ingen regler for hvor mye VOC-stoffer en maling kan avgi når den sitter på veggen – bare hvor høye nivåer produsenten kan blande i malingen, noe som ikke er det samme.
Rustas maling klarte emisjonskravene med god margin.
-
Emisjon etter tre døgn (mg/m3): 0,22 (grenseverdi 10,0)
-
Emisjon etter 28 døgn (mg/m3): 0,019 (grenseverdi 1,0)
Motstand mot flekker
Den malte flaten eksponeres i 24 timer for flekker av tomat, kaffe og olje. Etter eksponering tørkes flaten av og inspiseres for spor av flekkene. Med tanke på malingens farge (hvit) og bruksområde (veggmaling) aksepteres mindre spor av flekker, så lenge overflatens struktur ikke blir påvirket.
Rustas maling viste mindre spor av tomat og kaffe, men overflatens struktur var upåvirket.
Motstand mot slitasje
I testen utsettes den malte flaten (som har fått tørke i 28 dager) for 200 sykluser av våtskrubbing. Den malte flatens tykkelse (tykkelsen på malingslaget) måles før og etter skrubbing. Forskjellen skal ikke overstige 10 %.
Rustas maling ble påvirket med 9,6 %.
Malingens dekkevne
I testen males en svart flate på 20 m2 med en liter maling. Etter maling måles dekkevnen uttrykt i prosent. Jo høyere prosent, desto bedre, og grensen for godkjent går ved 65 %.
Rustas maling ble målt til 69 %, noe som ligger i nedre del av skalaen, men som er godkjent.
Forskjell i nyanse/glans mellom ulike malingsstrøk
I testen males en flate med et strøk maling som får tørke i fem minutter, og deretter males en del av samme flate med enda et strøk maling. De malte flatene sammenlignes deretter med tanke på nyanse og glans.
Rustas maling viste bare små forskjeller i nyanse eller glans mellom de ulike flatene.
Maling
Laboratoriets personale ruller en vegg og vurderer malingens bruksegenskaper. Vurderingen omfatter malingsopptak på rullen, spredning, sprut og hvor lett det er å rulle ut malingen.
Rustas maling ble vurdert som lett å rulle utover veggen og generelt lett å jobbe med. Malingsopptaket på rullene var godt, og den sprutet ikke under arbeidet.
Sluttresultat på den malte flaten
Sluttresultatet vurderes etter 24 timers tørketid. Vurderingen gjøres på nært hold, der man leter etter spor av rullen, bobler i malingen og variasjoner i nyanse/glans. Man vurderer også overflatens jevnhet. Dessuten gjøres det en vurdering av helheten på litt lengre avstand.
Rustas maling viste mindre spor av rullen på nært hold, men fikk klart godkjent resultat for helheten.