Rusta lyslenke

Foto: Anna Sigge
Rustas lyslenke Outdoor LED Light System
Rustas lyslenke Outdoor LED Light System
Laboratorietest

Testfakta Research har på oppdrag fra Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas lyslenke Outdoor LED Light System. Rustas lyslenke er testet sammen med sammenlignbare lyssløyfer fra Jula og Markslöjd. Lyslenken fra Rusta yter gjennomgående godt og oppfyller kravene til Testfaktas Verified Quality & Performance kvalitetsmerke.

Laboratorietest
Testfakta Research Published: 17 nov, 2021

Kravene til Testfaktas kvalitetsmerke er høye. Lyslenkene gjennomgår en standardisert testprosedyre som inkluderer lysstrøm, lysegenskaper, energiforbruk, konstruksjonskvalitet, holdbarhet på ledninger, koblinger og koblinger samt motstand mot temperaturendringer.

For å oppfylle kriteriene for kvalitetsmerket kreves det at lyssløyfen yter jevnt godt i alle testtrinn. Kvalitetsseglet Verified Quality & Performance garanterer dermed at produktet holder en gjennomgående høy kvalitet.

For å få en ide om den relative kvaliteten og ytelsen til lyslenken, er den testet og sammenlignet med to sammenlignbare lyslenker:

grupp

Koble til (Jula) lyslenke LED

Markslöjd Chrissline LED-lyskjede

Laboratorietesten av lyslenkenes kvalitet og ytelse er utført av det uavhengige testinstituttet RISE i Borås (Sveriges forskningsinstitut).

[PDF]

Testen inkluderer følgende deler:

  • Strømforbruk
  • Lysstrøm
  • Lysets fargegjengivelse
  • Fargetemperaturen til lyset
  • Elektrisk sikkerhet (beskyttelsesklasse IP44)
  • Byggekvalitet
  • Påvirkning av temperaturendringer
  • Strekktesting av sløyfen og koblinger

Testene ble utført på løkker med en lengde på 9 meter (Rusta), 10 meter (Jula) og 5 meter (Markslöjd). Alle vurderinger og sammenligningstall er beregnet på nytt til sammenlignbare lengder.

Laboratoriet forbereder måling av lampenes lysstyrke og lysegenskaper. Foto: Anna Sigge
Laboratoriet forbereder måling av lampenes lysstyrke og lysegenskaper. Foto: Anna Sigge

Effekt (W)
Den elektriske effekten (W) til sløyfene ble målt og sammenlignet med den oppgitte effekten. I alle tilfeller var den målte effekten nær halvparten av den oppgitte.

Lysstrøm (lm)
Lysstrømmen ble målt i en 1,5 m kule i henhold til standardmetoder. Lysstrømmen varierte mellom 395 lumen (Rusta) til nesten halvparten for Jula og Markslöjd.

Fargegjengivelse av lys (Ra)
Fargegjengivelsen til lampene er spesifisert i Ra-indeksen (Rendering Average). En lyspære har en Ra-indeks på 100. Måleverdien for diodene varierte mellom 65 (Rusta) og 57 for Jula og Markslöjd.

Lys fargetemperatur (K)
Lysets fargetemperatur er oppgitt i kelvin (K), hvor et varmhvitt lys ligger i området 2500 til 3500 K. Lampene fra Jula og Markslöjd hadde en fargetemperatur på rundt 2350 K og Rusta 2800 K. Jo lavere K-verdi , jo varmere lys.

Elektrisk sikkerhet
Alle sløyfer er klassifisert IP44. IP44 betyr at de skal tåle vann og beskytte mot inntrengende gjenstander. Testen av husets beskyttelsesnivå mot berøring av risikofylte deler og funksjonstesting etter vann viste at alle sløyfer oppfyller kravene til kapslingsklasse IP44.

Kondens har trengt inn innenfor innkapslingen. Foto: Anna Sigge
Kondens har trengt inn innenfor innkapslingen. Foto: Anna Sigge

Byggekvalitet
Lampene i Jula og Markslöjd består av en relativt stiv og sprø plastkopp med diode og ballastmotstand støpt i en elastisk silikonmasse. Sløyfene fra Jula og Markslöjd er så like konstruksjonsmessig at det kan antas at de er produsert etter samme prosess og med samme maskiner. Rusta består av en fleksibel og seig plastkopp med dioden innebygd i en hard epoksylimmasse. I begge konstruksjonene sitter en krympeplast over dioden og kabelen for å beskytte innstøpningen. Begge konstruksjonene anses som likeverdige sikkerhetsmessig, men diodene i Rustas sløyfe vurderes å være mer holdbare ved ytre påvirkninger som slag, når man for eksempel rister ut sløyfen etter lagring, eller tråkker på dem under installasjonen.

Påvirkning av temperaturendringer
Sløyfene ble utsatt for temperaturendringer fra +80°C ned til -20°C. Alle løkker består av en myk gummikabel, men viser ingen stor forskjell i mykhet ved ekstrem kulde. Spolene fra Jula og Markslöjd fikk inntrengning av kondens som forårsaket et noe diffust lag i lampen.

Laboratoriet tester hvor godt lyslenkene tåler temperatursvingninger. Foto: Anna Sigge
Laboratoriet tester hvor godt lyslenkene tåler temperatursvingninger. Foto: Anna Sigge

Strekktesting av sløyfen og koblinger
Sløyfene med tilhørende startkabel ble utsatt for strekkprøver for å måle kraften som kreves for at sløyfen sluttet å virke. Alle løkker viste høy motstand mot strekkkrefter. Det svakeste punktet var festet av ledningen til lampen, som tålte ca 15 kg. Andre deler av løkkene med koblinger klarte 31 til 66 kg, noe som kan beskrives som svært slitesterkt for denne typen produkter.

Strekkprøving av lenken i tilknytning til lampen. Foto: Anna Sigge
Strekkprøving av lenken i tilknytning til lampen. Foto: Anna Sigge

For å få en helhetsvurdering av de ulike sløyfene har måleverdier og resultater fra laboratorietestingen blitt vurdert på en skala fra 1 til 10, hvor 10 er best. Underkarakterene fra de tre hovedelementene er vektet sammen til en totalkarakter med følgende vekt:

Energiforbruk og lysstrøm 30 %

Lysegenskaper 20 %

Holdbarhet 50 %

TABLE OF TEST RESULTS