Testfaktas kvalitetsmerking stiller strenge krav. Sparkelen gjennomgår en standardisert testprosedyre som omfatter tørketid, materialforbruk, påføring på ulike underlag, sluttresultat og emisjon av flyktige organiske forbindelser.
For å oppfylle kriteriene for Testfaktas kvalitetsmerking, kreves det at sparkelen presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter, ikke avviker fra produktdeklarasjonen og ligger innenfor grenseverdien for emisjon av flyktige organiske stoffer. Kvalitetsstempelet Verified Quality & Performance garanterer dermed at produktet holder en gjennomgående høy kvalitet.
For å få en oppfatning av den relative kvaliteten og ytelsen til Midun Lett hånd- og fugesparkel, er produktet testet og sammenlignet med Alcro Handspackel Plus. Resultatet fra laboratorietesten viser at produktene er likeverdige.
Midun Lett hånd- og fugesparkel
Laboratorietesten er utført av Eurofins ATS i Frankrike og Eurofins Produkt Testing i Danmark, der det danske laboratoriet utfører emisjonstestene og det franske har ansvar for å teste kvalitet og ytelse.
[PDF]
Testen omfatter følgende delmomenter:
Tørketid, overflatetørt
Et 1 mm tykt sjikt sparkel påføres på et glasspanel. Hvert tiende minutt slippes mikroglasskuler (ca. 0,5 mm i diameter) ned på overflaten, og deretter fjernes kulene med en børste. Hvis glasskulene er lette å børste bort og ikke setter merker i overflaten, er testen over og den totale tiden rapporteres som tørketid for overflaten.
Tørketid, gjennomherdet
Et 1 mm tykt sjikt sparkel påføres på et glasspanel. Hvert tiende minutt plasseres en 1 kg tung vekt på overflaten. Vekten vris en kvart omdreining. Hvis overflaten ikke deformeres, er testen over og den totale tiden rapporteres som tørketid for gjennomherding.
Materialforbruk
Et 1 mm tykt sjikt sparkel påføres på et panel med størrelsen 50 x 50 cm. Panelet veies før og etter påføring av sparkel. Vektforskjellen før og etter sparkling gir materialforbruket per kvadratmeter sparklet flate.
Brukervennlighet og sluttresultat
Sparkel påføres på ulike materialer (gipsplate, furu, OSB, teglstein og betong) for å vurdere hvor lettarbeidet sparkelen er og hvordan det fester mot ulike underlag. Alle eventuelle problemer ved påføringen rapporteres. Sluttresultatet etter tørking for de ulike sparklede underlagene vurderes.
Emisjonsanalyse
Laboratoriet har analysert hvor mye flyktige organiske forbindelser (VOC) sparkelen avgir til romluften. Flyktige organiske forbindelser er kjemikalier som kan forårsake allergiske plager, hodepine og kvalme. Målingen gjøres etter henholdsvis tre og 28 døgn. Resultatene fra analysen sammenlignes med lovfestede tyske krav for emisjon fra byggprodukter (AgBB). Det svenske regelverket regulerer ikke hvor mye VOC byggprodukter kan avgi.