Blekkpatroner, støvsugerposer og nå børstehoder til elektriske tannbørster. Hvis du har en elektrisk tannbørste av merket Oral-B, kan du i dag velge mellom kompatible børstehoder i flere fabrikater – alle med samme roterende børsteteknikk som originalhodet.
Er det noen forskjell mellom de ulike fabrikatene? Børster de like rent og holder de like lenge? For å finne ut av dette har Testfakta Research, på oppdrag av Procter & Gamble, testet ti ulike børstehoder for Oral-B elektriske tannbørster på det nordiske markedet.
Testene er utført på tre ulike laboratorier og omfatter alt fra evnen til å børste bort plakk til tekniske tester av børstestråenes utholdenhet og børstehodets rotasjonsvinkel.
Den viktigste delen er selvsagt hvor gode de er til å fjerne plakk. For å finne ut dette ble det rekruttert 40 forsøkspersoner som til sammen gjennomførte 200 prøvebørstinger på laboratoriet. Plakkmengden før og etter børsting ble dokumentert med høyoppløselige bilder som deretter ble vurdert av laboratoriets tannlege. Plakknivået ble vurdert individuelt for hver tann og tannside, før og etter børsting.
— Dette var en svært omfattende og krevende test der vi tok over 3600 bilder som deretter ble sendt videre for analyse av våre spesialister i Frankrike, sier dr. Ines Sellami ved SGS Institut Fresenius, som gjennomførte den kliniske studien.
Resultatet for hvert børstehode er basert på vurdering av nærmere 1800 tenner og tannsider.
[PDF]
Hvilke konklusjoner kan trekkes av resultatet – var det noen forskjell i plakkfjerningen?
— Forskjellene mellom de ulike variantene var mindre enn forventet, kanskje fordi alle bruker samme roterende børsteteknikk. Likevel kan man se en signifikant forskjell mellom de beste og dårligste hodene i testen, sier dr. Ines Sellami.
Best plakkfjerning har Oral-B, som børster bort mer enn dobbelt så mye plakk på innsiden av tennene som den dårligste i testen – danske Budget. På utsiden er forskjellene mindre, med 32 prosent for Oral-B sammenlignet med 23 prosent for de dårligste – danske Budget og Pepsodent.
Ifølge fabrikantene bør man bytte børstehode hver tredje måned, noe som tilsvarer seks timers børsting hvis man børster fire minutter per dag. RISE laboratorier i Mölndal testet hvordan børstene ble påvirket etter en tids bruk.
Alle børstehoder gikk med et bestemt trykk mot en tannprofil, både rett ovenfra og i 45° vinkel. Pepsodent og Jordan var synlig påvirket etter 360 minutters børsting, men hardheten ble mer eller mindre forandret for alle børstehoder.
Børstehodets roterende bevegelse er viktig for rengjøringen av tennene. På laboratoriet PZT i Tyskland målte man den såkalte rotasjonsvinkelen – hvor mange grader hodet roterer mot høyre og venstre. Siden det gjør nærmere 8000 bevegelser i minuttet, ble det brukt et høyhastighetskamera for å måle vinkelen.
— For Pirkka, ICA og Jordan kunne man se stor forskjell i rotasjonsvinkel etter en tids bruk, noe som tyder på lavere kvalitet og utholdenhet i mekanismen, sier Thorsten Kutzner, ansvarlig for gjennomføringen av testen hos PZT.
Kanskje viktigst av alt er hvordan det føles å børste med de ulike variantene. For å finne ut dette måtte 200 personer (20 per fabrikat) bruke de ulike børstehodene i fire uker og deretter svare på spørsmål om komfort, eventuelle ubehag, smerter eller blødninger i tannkjøttet, børstehodets hardhet, tekniske problemer, rengjøringsevne og tilgang til alle tenner.
— Hvordan man opplever børstehodet er høyst individuelt, og dette gjenspeiles også i brukernes vurdering. Derimot var det noen børstehoder som gikk i stykker eller løsnet fra håndtaket, noe som er ganske bemerkelsesverdig, sier dr. Ines Sellami.
— To av børstehodene utmerker seg i brukervurderingen. På den positive siden er det Oral-B, som fikk gode anmeldelser av de fleste brukerne, og på den negative Dentalux, som både gikk i stykker og fikk dårlige vurderinger av panelet.
Sammenlagt best resultat i testen får originalhodet fra Oral-B. Og så finnes det langt billigere alternativer, men ut fra testresultatet bør man nok unngå de billigste.