Årets strenge vinter er en påminnelse om hvor viktig det er å beskytte seg mot kulde. I mediene får vi blant annet tips om hvordan tidlige tegn på frostskader viser seg, alt fra hvite neseender til ømme tær. Elektrisk oppvarmede sokker er en velkommen innovasjon for den som skal sitte stille i timer under en jakttur eller dra ut på lange skiturer.
Den elektrisk oppvarmede sokkens grunnkonstruksjon er basert på innfødte varmetråder som drives av batterier. Batteriet kan holde føttene varme i flere timer før det må lades på nytt.
Temperaturen reguleres enten på batteriet eller via en app på mobilen. Maksimaltemperaturen skal vanligvis bare brukes i noen få minutter rett før man går ut i kulden. På noen merker stiger også temperaturen veldig raskt til en ubehagelig høy nivå, med risiko for å brenne seg hvis man ikke er forsiktig.
Testfakta har latt laboratorieteste åtte merker av elektrisk oppvarmede sokker ved det uavhengige laboratoriet PZT i Wilhelmshaven, Tyskland. Prisene varierer fra 499 til 3 499 kroner.
[PDF]
Varmekapasiteten, eller evnen til å holde foten varm ved strengere kulde, veier selvfølgelig tyngst. I testen måles hvor godt sokken klarer å holde foten varm ved en temperatur på -10°C. De beste sokkene klarte å bremse temperaturfallet i løpet av en time med 12–13°C, sammenlignet med temperaturfall på over 20°C for den dårligste.
Det er ingen tvil om at en elektrisk sokk utgjør stor forskjell sammenlignet med den tradisjonelle ullsokken, understreker testleder Thorsten Kutzner ved laboratoriet PZT.
– Alle elektriske sokker i testen gjør foten klart varmere. Deretter er det alltid vanskelig å vurdere den bidragende effekten av økt blodsirkulasjon som oppstår når kroppen er i bevegelse.
Mange svensker har denne vinteren opplevd lange perioder med streng kulde og en temperatur som klart er under testens -10°C i klimakammeret.
– Ja, og det ville være interessant å gjøre en utvidet praktisk test som viser hvordan varmen fordeles i foten under virkelige påkjenninger. Man kan mistenke at sokkene som bare har en varmetråd da får vanskeligere for å fordele varmen jevnt, sier Thorsten Kutzner.
For å vurdere sokkenes holdbarhet ble prøver fra hælen og fotballen utsatt for 30 000 runder med slitasje. En krevende og avslørende test der flere av sokkene fikk mye å tåle. Mest motstandsdyktig mot slitasje var sokken fra Seger, som også får testens nest høyeste samlede karakter.
Alle sokkene klarte tre vasker i maskin uten problem, men det er viktig å understreke at sokkene må henges til tørk og ikke tørketromles – det kan skade varmetrådene.
At sokkene puster er viktig for komforten, men hvis støvlene eller skoene ikke puster, spiller det kanskje ikke så stor rolle. En annen komfortaspekt er kompresjonen, det vil si hvor stramt de sitter rundt leggene. Her var det store forskjeller mellom de ulike merkene, og derfor er det viktig å prøve sokken før kjøpet så det føles bra.
Hva kan man da konkludere med fra vår test – hvilken sokk bør man velge? Det avhenger selvfølgelig mye av hvordan de skal brukes, mener Thorsten Kutzner.
– For elgjegeren som skal sitte stille på post er varmeevnen den viktigste parameteren, mens for skiløperen kan det være viktigere med muligheten til å regulere temperaturen og at sokken puster godt.
Noen modeller viste veldig høye maksimumstemperaturer, burde det være tydeligere advarsler?
– En av modellene ligger på et kritisk nivå. Samtidig understreker produsenten tydelig at man bare skal bruke maksimal effekt i noen få minutter nettopp for å unngå å brenne seg, sier Thorsten Kutzner.
Samlet sett får Alpenheat best resultat i vår test. Testens dyreste sokk fra Therm-Ic får ikke så mye høyere samlet karakter enn den billigste fra INF - som tar sisteplassen.