Smart teknologi for renere tenner – hvilken elektrisk tannbørste er best?

1.	Viiden premium-luokan sähköhammasharjan laboratoriotesti. Kuva: Rikard Kihlström
Laboratorietest av fem elektriske tannbørster i premiumklassen. Foto: Rikard Kihlström
2.	Tennene farges inn før inspeksjon av plakkmengde. Foto: IPI
Tennene farges inn før inspeksjon av plakkmengde. Foto: IPI
3.	Inspeksjon av mengden plakk på alle tennene i munnen. Foto: IPI
Inspeksjon av mengden plakk på alle tennene i munnen. Foto: IPI
4.	Kahden minuutin harjaus laboratorion valvonnassa. Kuva: IPI
Børsting i to minutter under laboratoriets kontroll. Foto: IPI
5.	Plakin määrän tarkastelu hampaiden sisäpuolella harjauksen jälkeen. Kuva: IPI
Inspeksjon av plakkmengden på tennenes innside etter børsting. Foto: IPI
6.	Kaikkien hampaiden plakkitaso kirjataan. Kuva: IPI
Plakknivået for alle tenner registreres. Foto: IPI
7.	For å måle batterikapasiteten kjøres tannbørsten i intervaller på to minutter med belastning mot børstehodet. Foto: Testfakta
For å måle batterikapasiteten kjøres tannbørsten i intervaller på to minutter med belastning mot børstehodet. Foto: Testfakta
8.	Ladetiden fra helt utladet til fullt oppladet måles. Foto: IPI
Ladetiden fra helt utladet til fullt oppladet måles. Foto: IPI
Laboratorietest

Å bruke en elektrisk tannbørste er et godt utgangspunkt for å forbedre munnhygienen og unngå hull. Studier viser også at hele kroppen påvirkes av munnens helse, og at dårlige tenner kan knyttes til hjerte- og karsykdommer. Testfakta har latt teste fem app-støttede elektriske tannbørster i premiumklassen, og resultatene viser at noen modeller er betydelig mer effektive.

Laboratorietest
Malin Hefvelin Published: 25 okt, 2024

Å pusse tennene med en elektrisk tannbørste er vanligvis mer effektivt enn å bruke en manuell tannbørste og anbefales av blant andre Sveriges Tandläkarförbund. Patricia de Palma er overtannlege og spesialist i periodontologi ved reguleringsklinikken på Karolinska Institutet.
– Både manuelle og elektriske tannbørster er gode, men en manuell børste krever riktig teknikk. Elektriske tannbørster bruker samme bevegelser og samme kraft, men er enklere å bruke riktig.

Mange av dagens elektriske tannbørster i premiumklassen er utstyrt med en mobilapp fra produsenten. Men trenger man egentlig en app for å pusse tennene? Det er selvsagt en smakssak, men hvis man har bestemt seg for å forbedre munnhygienen, kan en funksjonsrik og informativ app gjøre tannpussen litt morsommere.
– Det blir også mer pedagogisk, sier overtannlege Patricia de Palma. Appen registrerer hvordan du pusser, viser hvor det mangler, og gir instruksjoner om hvordan du kan forbedre teknikken.

I dag finnes det to grunnleggende teknologier for elektriske tannbørster: runde børstehoder pulserer og roterer i en oscillerende bevegelse, mens avlange børstehoder vibrerer i en sonisk bevegelse. Børsteopplevelsen er forskjellig, og det er individuelt hva man foretrekker – noen synes at den soniske tannbørsten kiler. Begge teknologiene er imidlertid skånsomme og fjerner plakk og bakterier.

På oppdrag fra Procter & Gamble har Testfakta latt det tyske laboratoriet IPI teste fem elektriske tannbørster med mobilapp, hvorav fire er fra de største merkene på markedet: Oral-B og Philips. De testet også en elektrisk tannbørste fra Oclean. De testede tannbørstene bruker forskjellige børsteteknikker: Oral-Bs runde børstehode bruker en oscillerende teknologi, mens Philips og Oclean har avlange, faste børstehoder som vibrerer sonisk.

[PDF]

I den kliniske testen ble plakkmengden på alle tennene (inn- og utside) målt av en erfaren tannpleier på 30 testpersoner før og etter børsting. Resultatet viser betydelige forskjeller i hvor godt de fjerner plakk. De beste tannbørstene, Oral-B iO10 og iO5, fjerner 61 % av plakket sammenlignet med 44–48 % for Philips og Oclean.
Anastasia Leznin, prosjektleder ved testlaboratoriet IPI, som har gjennomført testene, er overrasket over resultatet.
– Det var overraskende at de roterende tannbørstene fra Oral-B presterte så mye bedre i plakktesten enn de tre soniske tannbørstene. Jeg hadde forventet et mer likt resultat i effektivitet mellom børstene.

Hva skyldes den relativt store forskjellen i å fjerne plakk?
– For det første kan det skyldes at de roterende tannbørstene har et litt mindre og rundt børstehode, mens de soniske tannbørstene har et større og mer avlangt hode. Dette kan bety at testpersonene hadde lettere for å nå vanskelige områder med de roterende børstene.

Anastasia Leznin mener også at utformingen av trykksensoren kan spille en rolle i effektiviteten.
– Med Oral-B-tannbørstene får man et visuelt signal i form av en lysring på håndtaket når trykket mot tannen er for høyt. Med de andre tannbørstene ble det signalert enten gjennom en endring i vibrasjon eller med et lydsignal. Dette kan også påvirke børsteprestasjonen.

Batteritiden for elektriske tannbørster er i dag ikke et stort problem. Testens dårligste batteritid har Oclean, som likevel kan kjøre i 1 time og 20 minutter, tilsvarende 40 to-minutters børstinger, og dermed holder børsten uten lading i 20 dager. Philips 7500 varer lengst med 2 timer og 11 minutters børstetid. Den tar imidlertid også lengst tid å lade, med nesten 14 timer, mens Oral-B iO5 tar 11 timer og 31 minutter, og Oral-B iO10 er fulladet etter bare 2 timer og 50 minutter.

Testpersonene har opplevd vibrasjonene fra de elektriske tannbørstene ulikt, men ingen har rapportert ubehag eller smerte.
– Ifølge våre eksperter hadde imidlertid Oclean og tannbørstene fra Oral-B den beste følelsen i munnen. De vurderte også at vibrasjonen fra Philips' tannbørster var litt for sterk og støyende, konstaterer Anastasia Leznin.

Det er ingen signifikante forskjeller i appstøtten blant de testede elektriske tannbørstene, selv om Oclean-appen hadde noen oversettelsesfeil som gjorde instruksjonene noe vanskeligere å forstå. På Philips Sonicare 9900 kunne man kun endre børsteprogrammet i appen og ikke på skaftet som på de andre modellene. Philips og Ocleans modeller krever også registrering med personopplysninger for å kunne bruke appen, mens Oral-Bs app fungerer uten registrering.

Var det noen produkt i testen som skilte seg spesielt ut som veldig god eller dårlig?
– Alle de testede tannbørstene oppfylte de tekniske testenens grunnleggende krav, men Oral-B-tannbørstene iO5 og iO10 var betydelig bedre på nesten alle områder, inkludert plakkrengjøring og i ekspertenes vurdering, sier testlederen Anastasia Leznin.

Fakta om testen

Testfaktas test av elektriske tannbørster ble utført ved det uavhengige laboratoriet IPI (Institute für Produkt-Markt-Forschung) i Tyskland.

Følgende produkter ble testet:

• Braun Oral-B iO10
• Braun Oral-B iO5
• Philips Sonicare Diamond Clean Prestige 9900
• Philips Sonicare Expert Clean 7500
• Oclean X Ultra S

Alle tannbørstene er i premiumklassen, det vil si med en forbrukerpris over 1 200 kroner og er utstyrt med en mobilapp for veiledning og tilbakemelding om brukerens børsting.

Laboratorietesten inkluderte følgende deler:

Klinisk test av plakkfjerning
Et panel på 30 testpersoner i alderen 18 til 65 år deltok i testen. Alle deltakerne bruker elektrisk tannbørste daglig, jevnt fordelt mellom oscillerende og soniske tannbørster.
Alle testpersonene børstet tennene med hver tannbørste i et roterende skjema. Børstingen ble utført i laboratoriet etter 12 timers plakkoppbygging. En tannpleier noterte mengden plakk på alle tennene (inn- og utside) før og etter børsting. Det rapporterte resultatet for prosentvis plakkfjerning er et gjennomsnitt for alle tenner og for alle testpersonene, før og etter børsting med de ulike tannbørstene.

Brukervurdering
Testpersonene besvarte spørsmål og vurderte tannbørstenes støynivå, vibrasjoner, tilgjengelighet, montering og fjerning av børstehode, håndtering og overordnet brukervennlighet. Vurderingen ble gjort på en skala fra svært dårlig til svært god.

Tekniske tester
Batterikapasiteten ble målt ved å kjøre tannbørsten i intervaller på to minutter med én times hvile mellom hver syklus. Børstehodet ble belastet med 100 g mot en keramisk overflate med væske. Batteriets ladetid og energiforbruk ble målt fra helt utladet til fullt oppladet.
Tannbørstene ble også utsatt for falltester fra 80 cm, fra ulike vinkler, mot et betonggulv. Etter hvert fall ble det gjort en visuell vurdering av eventuelle skader og en funksjonstest. Etter falltesten ble vanntettheten testet ved å senke tannbørsten ned i vann i ett minutt.

Ekspertvurdering
Laboratoriets eksperter vurderte mobilappen som er koblet til tannbørstene. Vurderingen fokuserte på tilkobling, brukervennlighet, innstillinger og funksjoner.
I tillegg ble brukermanualene evaluert, og tannbørstens håndtering ble vurdert, inkludert ergonomi, håndterbarhet, vibrasjoner og støynivå.

Tolkning og vurdering av resultatene
Alle testresultatene er blitt vurdert i samråd med det utførende laboratoriet. Karakterene er gitt på en skala fra 1 til 10, der 10 er best. Karakterer under 6,0 er bare gitt for resultater som anses som dårlige eller vesentlig dårligere enn de andre produktene i utvalget.

I den samlede vurderingen er resultatene fra de ulike delene vektet som følger:

• Børsteeffektivitet (plakkfjerning): 60 %
• Batterikapasitet og lading: 10 %
• Håndterbarhet, komfort og brukervennlighet: 20 % *
• Mobilappens funksjoner og brukervennlighet: 10 %

*) Inkluderer både ekspertenes og forbrukerpanelets vurderinger, der forbrukerpanelet er vektet høyest.

 

Slik pusser du med en elektrisk tannbørste

Å pusse tennene med en elektrisk tannbørste er annerledes enn med en vanlig tannbørste. Her er noen grunnleggende ting å huske på:

  1. Påfør ca. 2 cm tannkrem på det våte børstehodet.
  2. Plasser børstehodet i munnen, og slå på den elektriske tannbørsten.
  3. Før børstehodet langsomt fra tann til tann. Hold tannbørsten stille i tre sekunder på hver tannflate – ytre, indre og tyggeflate.
  4. Puss hver "fjerdedel" av munnen i ca. 30 sekunder – mange elektriske tannbørster gir et signal etter denne tiden.
  5. Bytt børstehode omtrent hver 3. måned. En firepakning varer dermed i ett år.

Verifisert av Patricia de Palma, overtannlege ved Karolinska institutet

 

Hva er plakk, og hvorfor er det ikke bra?Plakk er en samlebetegnelse for belegg som vi naturlig har i kroppen, i større eller mindre grad. For eksempel kan plakk i blodårene forårsake åreforkalkning. Plakk på tennene oppstår når det vi spiser og drikker b

Plakk er en samlebetegnelse for belegg som vi naturlig har i kroppen, i større eller mindre grad. For eksempel kan plakk i blodårene forårsake åreforkalkning. Plakk på tennene oppstår når det vi spiser og drikker blandes med spytt, og er i praksis bakterieavleiringer som samler seg på emaljeoverflatene. Hvis spyttet ikke kan nøytralisere bakteriene i plakken, begynner de å produsere syrer som øker risikoen for både karies, hull i tennene og betennelse i tannkjøttet. Man anslår at det finnes rundt 500 forskjellige bakteriearter som kan forårsake plakk. Tannstein er plakk som har samlet seg i lag og blitt hardt, mineralisert.

TABLE OF TEST RESULTS