De beste trådløse in-ear-hodetelefonene akkurat nå

Photo: Müller-BBM
Photo: Müller-BBM
Photo: Müller-BBM
Photo: Rickard Kilström
Laboratorietest

Lydkvalitet, brukervennlighet og batteritid på små trådløse hodetelefoner har blitt betydelig bedre de siste årene. Men hvilke stenger ute støyen best? Og hvilke gir den beste lyden? Testfakta har latt et lydlaboratorium teste ti trådløse in-ear-hodetelefoner med støyreduksjon og funnet forskjeller i både ytelse og funksjoner.

Laboratorietest
Malin Hefvelin Published: 6 des, 2024

I dag brukes hodetelefoner til mye mer enn bare å høre på musikk. Vi lytter til lydbøker og podkaster, snakker i telefonen, deltar i videokonferanser og stenger ute forstyrrende bakgrunnsstøy. Det finnes et bredt utvalg av modeller og varianter tilpasset ulike behov og bruksområder. Over-ear-hodetelefoner har store øreklokker, on-ear ligger utenpå øret, mens in-ear er de minste modellene hvor en del av hodetelefonen settes inn i øret. Et annet begrep som er viktig å kjenne til er True Wireless. Dette refererer til hodetelefoner som er helt trådløse, både mellom høyre og venstre ørepropp, og mellom øreproppene og avspillingsenheten, vanligvis via Bluetooth.
De siste årene har lydkvaliteten, brukervennligheten og batteritiden til små in-ear-hodetelefoner blitt betydelig forbedret, og de er nå å se i de fleste ører.

Men hvilke in-ear-hodetelefoner er best? Testfakta har latt det uavhengige tyske laboratoriet Müller-BBM teste ti støydempende in-ear-hodetelefoner. Simon Gerke, ansvarlig for laboratoriets lydtester, vet at det ikke finnes noen snarveier til perfekt lyd.
– "Gode hodetelefoner har en balansert lyd uten overdreven bass eller skarpe høye frekvenser. Lyden bør være behagelig for ulike musikksjangre. For små in-ear-hodetelefoner er kraftig, men presis bass en særlig utfordring."

[PDF]

God lydkvalitet generelt
Et ekspertpanel vurderte lydkvaliteten til hodetelefonene ved å lytte til klassisk musikk, rock/pop og en lydbok. I lydtesten fikk hodetelefonene fra Sennheiser, Apple og Sony høyest poengsum, mens Sound by Sweden viste visse begrensninger i lydkvaliteten.

Det var ikke store forskjeller mellom hodetelefonenes individuelle delkarakterer for musikk og tale. Simon Gerke forklarer dette med at tale har et smalere frekvensområde enn musikk, noe som gjør det lettere å gjengi, selv for små hodetelefoner.
– "Hvis hodetelefonene er gode til å gjengi musikk, er de ofte gode på tale også. Forskjeller kan oppstå hvis stemmen høres for skarp eller dempet ut. Begrensninger under samtaler skyldes ofte problemer med datahastighet og frekvensområde i for eksempel mobiltelefonen, snarere enn hodetelefonens lydkvalitet."

Mikrofonens lydkvalitet er spesielt viktig for de som bruker hodetelefonene til telefonsamtaler. Testen ble utført både med og uten bakgrunnsstøy. JBL, Apple og Nothing reduserer effektivt bakgrunnsstøy og gir et tydelig lydbilde, mens Sennheiser og Samsung Galaxy slipper inn noe bakgrunnsstøy. Bose gir en kunstig lyd med noe ekko.

Redusert støy gir ro
Aktiv støydemping, også kalt ANC (Active Noise Cancelling), er en teknologi som brukes i hodetelefoner for å redusere uønsket lyd fra omgivelsene. Det fungerer ved at hodetelefonene har innebygde mikrofoner som lytter til omgivelseslyder og lager en motlyd for å kansellere disse. Når det fungerer godt, oppfattes resultatet som stillhet. Tidligere var det først og fremst større hodetelefoner som var utstyrt med støydemping. De siste årene har funksjonen også blitt introdusert i in-ear-modeller, hvor den fungerer svært godt, ikke minst fordi de allerede blokkerer øregangen.

Hodetelefonenes støydempende egenskaper ble testet både gjennom akustiske målinger i laboratoriet og av et ekspertpanel. Ekspertpanelet opplevde at støydempingen i JBL, Samsung og Philips var svært effektiv, og i tekniske tester kom Sony på topp med en betydelig støyreduksjon på 30 dB(A).
Silikonpropper anses ofte som viktige for optimal støydemping, ettersom de tetter øregangen, men det kan også fungere uten.
– "Noe som overrasket meg i testen, var hvor effektiv støydempingen i Apple AirPods 4 var, til tross for at de mangler silikonpropper som tetter øret," sier Simon Gerke.

Brukervennlighet og komfort
Laboratoriet vurderte også hodetelefonenes brukervennlighet, hvor enkle de er å installere og koble til, bytte silikonpropper, plassere i ørene og ladeetuiet, kontrollfunksjonene og et overordnet kvalitetsinntrykk. Sennheiser fikk toppkarakter for funksjoner som enkel volumjustering via trykk, mens Sound by Sweden fikk lave poeng for separate av/på-funksjoner som forvirret og fordi de ikke automatisk pauser når de fjernes.

Et panel vurderte også hvor behagelige hodetelefonene var å ha på, og hvor lette de var å justere.
Til tross for manglende silikonpropper var Apple-hodetelefonene svært enkle å plassere i øret. Selv om de delvis føles litt løse, glir de ikke ut under testen. Passformen til Sound by Sweden og Nothing ble også opplevd som svært behagelig. Philips er derimot de tyngste og har et utstikkende design som gjør at de kan komme ut av posisjon. Overflatestrukturen på Marshall ble opplevd som ubehagelig fordi den i noen tilfeller skraper mot huden.

Driftstiden varierer stort
Batteritiden for øreproppene varierer betydelig, fra 4,5 timer for Apple til mer enn det dobbelte, 11 timer, for Philips. Forskjellen blir enda større når man inkluderer ladingen som etuiet gir. Her skiller Sound by Sweden seg ut med hele 70 timers bruk fordelt på 7 ladinger i etuiet. Med Samsung er det slutt på lyttingen etter 16,5 timer. Kortere lyttetid før lading finnes også for Sony (17 timer) og Apple (18 timer).

JBL er best totalt sett
Den samlede testvinneren er JBL-hodetelefonene, som leverer gode resultater i alle testmomenter, men flere av hodetelefonene i testen presterer også godt.
– "Samlet sett kan man si at alle de testede hodetelefonene presterte bra i lydtestene for både musikk og tale, med unntak av Sound by Sweden. Noen hodetelefoner har bedre mikrofonkvalitet, noen demper omgivelsesstøy svært godt, og noen er for eksempel nesten vanntette," sier Simon Gerke.

Et godt tips er derfor å studere alle funksjoner og egenskaper nøye før kjøp for å finne ut hvilke som passer dine behov og ønsker best.

Testen omfatter følgende momenter:

Lydkvalitet ved lytting
En panelgruppe vurderte lydkvaliteten til øreproppene ved å lytte til klassisk musikk, rock/pop og en lydbok.

Mikrofonens lydkvalitet
Mikrofonens lydkvalitet ble testet med ørepropper koblet til en kunstig testdukke. En testsetning ble avspilt fra munnområdet på testdukken, og mikrofonsignalet ble tatt opp via en smarttelefon. Testen ble gjennomført i et semi-ekkofritt rom, både i et stille miljø og med simulert bakgrunnsstøy tilsvarende et kafémiljø på 75 dB(A).
Lydopptakene ble deretter analysert av tre testpersoner med høykvalitets referansehodetelefoner.

Test av støyreduksjon
Øreproppenes støyreduserende egenskaper ble målt både akustisk og av eksperter i laboratoriet. Tre personer lyttet til klassisk musikk gjennom øreproppene, mens bakgrunnsstøy simulerte et fullsatt kafé med stemmer, klirrende bestikk og tallerkener. De vurderte hvor godt bakgrunnsstøy ble dempet, hvor raskt støyreduksjonen tilpasset seg endrede lydmiljøer, og hvor forstyrrende den gjenværende bakgrunnsstøyen opplevdes. Testen tok hensyn til at passform og opplevelse kan variere mellom personer.
Øreproppene ble også festet på en kunstig testdukke og koblet til en smarttelefon i et miljø med simulert bakgrunnsstøy. Lydstyrken ble målt med og uten aktiv støyreduksjon aktivert, der forskjellen mellom modusene viser hvor effektivt øreproppene reduserer omgivelsesstøy.

Brukervennlighet – kontroller og innstillinger
En panelgruppe testet hvor enkle øreproppene var å håndtere. De vurderte installasjon og tilkobling, hvor enkelt det var å bytte silikontupper, plassering i ladeetuiet, øreproppenes kontrollfunksjoner og en generell kvalitetsvurdering.

Brukervennlighet – komfort og passform
Lyttepanelet vurderte hvor behagelige øreproppene var å ha på seg, hvor godt de satt fast, og hvor enkle de var å plassere og justere i øret.

Batteritid
Laboratoriet målte lyttetiden ved å spille av jevn støy på rundt 80 dB(A), såkalt "pink noise", til batteriene gikk tomme. De tomme øreproppene ble deretter ladet opp i etuiene, og testen ble gjentatt til også det oppladbare etuiet var tomt.

Holdbarhetstest
Enhetene ble sluppet tre ganger fra en høyde på 1,8 meter på et betonggulv. Synlige skader ble dokumentert, og funksjonaliteten ble kontrollert med en kort test.

TABLE OF TEST RESULTS