En klar vinner i årets store test av vintersko for barn

Boots are inspected at the laboratory. Photo: Moritz Dornbusch
Boots are inspected at the laboratory. Photo: PFI
Vanntetthet testes i gangsimulator. Foto: Moritz Dornbusch
Vanntetthet testes i gangsimulator. Foto: Moritz Dornbusch
Varmeisolasjon testes i kuldekammer.
Varmeisolasjon testes i kuldekammer. Foto: Moritz Dornbusch
Materialprøver testes for pusteevne.
Materialprøver testes for pusteevne. Foto: Moritz Dornbusch
Temperaturen måles etter 30 minutter i kuldekammeret.
Temperaturen måles etter 30 minutter i kuldekammeret. Foto: Moritz Dornbusch
Laboratorietest

Våte, kalde føtter er ingen god forutsetning for lek og læring. Men hvilke vintersko holder barnas føtter både tørre og varme gjennom regn og slaps? Testfakta har testet hvor godt vintersko til barn og unge klarer en svensk vinter og kan kåre en overlegen vinner.

 

Laboratorietest
Malin Hefvelin Published: 14 nov, 2024

Etter hvert som været blir kaldere og våtere, er det på tide for alle foreldre å vurdere om fjorårets vintersko fortsatt fungerer, eller om det er tid for å kjøpe nye. Alle vil jo at barna skal ha behagelige sko som holder slapsen ute og varmen inne, og som samtidig er lette å tørke. En vintersko bør være vanntett og samtidig kunne puste slik at fukt fra føttene i form av svette kan komme ut. Den bør også være foret slik at føtter og tær ikke blir kalde. Reflekser er også bra, for eksempel på hælen eller tåen, og skoene kan gjerne ha høye skaft som tåler vannsprut og snø. De bør heller ikke være for små; litt ekstra plass rundt foten hjelper til å isolere varmen inne i skoen.

Men det er ikke helt enkelt å finne fram i skojungelen. Utvalget av barnesko er enormt i dag, med stor variasjon i både kvalitet og pris, så man må sette seg inn i hva som er viktig. Først og fremst må man vurdere hvordan skoene skal brukes. Barnehagebarn er ofte ute i mange timer og trenger slitesterke sko som holder varmen godt. Samtidig tar man ofte av skoene når barna kommer inn, slik at de rekker å tørke litt. Større skolebarn kan derimot noen ganger måtte ha på seg skoene hele dagen, også innendørs. Da er det ekstra viktig at de puster godt.

Testfakta har latt det uavhengige laboratoriet PFI i Tyskland gjennomføre en sammenlignende test av ni par vintersko for barn og unge som selges i Sverige i størrelse 30-40. Resultatet viser store forskjeller både når det gjelder vanntetthet, isolasjonsevne, pusteevne og tørketid.

En viktig funksjon i skoen er membranen, som vanligvis er en holdbar, supertynn film som ligger mellom skoens ytterlag og fôr og holder vann ute. Membranen bør være teipet ved kantene ved pløsen og sålen, da det ofte er her vann kommer inn hvis sømmene ikke er tilstrekkelig tette. For å måle vanntettheten monterer laboratoriet skoen på en kunstig fot som får tråkke i en simulator med vann rett over sålekanten, noe som kan tilsvare å tråkke i vannpytter eller slaps. Under testen sender en automatisk sensor et signal når innsiden av skoen blir fuktig. Tre sko klarer over 100 000 steg uten problemer: Ecco, Tretorn og Nordbjørn. Bare Tretorn klarer over 200 000 steg tørrskodd takket være sin overflate av naturgummi som ikke slipper inn noe vann. Viking og Lejon klarer ikke engang 20 000 steg i testen før de begynner å ta inn vann. I de fleste skoene trengte vannet inn ved innersålen i området hvor skoen bøyes i steget.
– At skoene tar inn vann kan ha flere forskjellige årsaker. Det kan være at membranen er av dårligere kvalitet. Det kan også skyldes at produsenten ikke har behandlet membranen riktig i forhold til resten av skoen, at den er blitt skadet, eller at sømmene ikke er tett forseglet, sier Kai Tinschert, som er testleder ved PFI-laboratoriet som utførte testen.

[PDF]

Når barnet får fuktige sokker, er det lett å tro at skoene lekker. Men det kan like gjerne skyldes at skoene ikke puster. En god membran klarer nemlig ikke bare å holde vann ute, men kan også slippe ut damp fra innsiden av skoen. Membranets mikroskopiske porer tillater at svette i form av fordampede vannmolekyler slipper ut gjennom skoen, mens større vannmolekyler som kommer utenfra ikke kan trenge inn. Det er dette som menes med at skoene kan puste.
Her er Superfit best med 67 mg fukt/cm² per døgn, etterfulgt av Ecco og Kavat som også puster godt. Nordbjørn har nesten ingen pusteevne med bare 2 mg fukt/cm² per døgn. Lav pusteevne har også naturgummiskoen Tretorn (5), Linear (5), samt Lejon (14) og Leaf (12).

Laboratoriet målte også skoenes isoleringsevne ved å måle temperaturforskjellen i skoene over 30 minutter i -17 grader. Minst varmetap hadde Ecco med opptil 4,5 graders varmetap, mens Tretorn hadde det største varmetapet med opptil 8,3 grader.
– Alle de testede skomodellene ligger imidlertid innenfor kravene som vanligvis brukes for sko, som er opptil 10 graders temperaturfall over 30 minutter, forklarer Kai Tinschert.

Hvor raskt skoene tørker er også en viktig parameter, og blant de testede skoene er variasjonen stor. Etter å ha blitt sprayet med vann på innsiden var Ecco, Superfit, Nordbjørn og Kavat helt tørre etter 7 døgn. Lengst tid tok det for Linear, Lejon og Leaf, som brukte over 11 døgn på å tørke. Men så lenge kan man ikke alltid vente med å gå ut igjen, så det finnes måter å fremskynde tørketiden på. Det viktigste er imidlertid å unngå å sette skoene i et tørkeskap, for da trenger fuktigheten inn i stedet for ut. Åpne skoene så mye som mulig, ta ut sålene, og legg dem på en radiator eller gulvvarme. En elektrisk skotørker er også effektiv for raskere tørking.

Sammenfattende får Ecco-støvlene den høyeste vurderingen. De holder vannet ute lenge, samtidig som de puster godt, har god varmeisoleringsevne og tørker relativt raskt. I bunnen finner vi blant annet Linear, Lejon og Leaf, som alle slipper inn vann ganske raskt uten å slippe ut fukt fra føttene, noe som vil gjøre skoene fuktige etter kort tids utelek i snø og slaps.


 

Slik holder du barna tørrskodd i vinter
  • Mål barnas føtter, og velg en sko som er ca. 1,5-2 cm lengre enn foten. Få hjelp av personalet i butikken til å måle både fot og sko.
  • Spray gjerne skoene med impregnering. Dette er et godt tillegg for å gjøre skoene mer vannavstøtende og øke holdbarheten.
  • Ta ut sålene fra skoene hvis de er våte, og legg dem for eksempel på gulvvarmen på badet, hvis det finnes. Vær imidlertid oppmerksom på at gulvvarme kan tørke ut visse gummiblandinger.
  • Bruk en skotørker for å tørke skoene innvendig raskere.
  • Hvis mulig, er det bra å ha flere par sko som barnet kan bytte mellom, slik at de rekker å tørke opp mellom bruk.
  • Bruk sokker av bambus eller ullblanding, da bomullssokker lett absorberer fuktighet fra føttene.
  • Gummi leder kulde, så på veldig kalde dager bør man unngå sokker med gummibelegg under.
Fakta om testen

Testfakta har latt et utvalg vintersko for barn og unge teste ved det uavhengige laboratoriet Prüf- und Forschungsinstitut i Pirmasens, Tyskland.

Følgende sko ble testet:

  • Ecco – Snow mountain 710313
  • Superfit – Husky Vintersko
  • Tretorn – Active Chelsea Winter
  • Viking – Expower warm GTX
  • Linear – Jones
  • Lejon – Aiden
  • Leaf – Siljan
  • Nordbjørn – Snowfall
  • Kavat - Borgan

Testen omfatter følgende deltester med vekting:

  • Vanntetthet 40 %
  • Varmeisolasjon 30 %
  • Pusteevne 20 %
  • Tørketid 10 %

De målte verdiene er de dårligste verdiene fra høyre og venstre sko.

Forklaring av de fire testmomentene:

Vanntetthet
Skoen monteres på en kunstig fot og settes i en gangsimulator med vann rett over sålekanten og får gå 200.000 skritt i vann. Under testen kontrolleres innsiden av skoen via en automatisk sender. Hvis vann trenger inn i skoen, sender den ut et signal.

Tre par sko klarer over 100.000 skritt uten problemer: Ecco, Nordbjørn og Tretorn. Bare naturgummiskoen Tretorn klarer over 200.000 skritt tørrskodd. Viking og Lejon klarer ikke engang 20.000 skritt før de begynner å ta inn vann.

Det kan virke som mye å teste 100.000 skritt per sko, siden et barn i snitt går 15.000 skritt totalt på en dag. Men samtidig må man tenke på at en overflate som utsettes for trykk, slipper inn mer vann. Hvis barnet for eksempel sparker til snø eller en ball, påvirkes vanntettheten. Så det er bra å ta hensyn til hvor aktivt barnet er når man velger sko.

Varmeisolasjon
Skoen ble fylt med kuler av rustfritt stål og forseglet i skaftet, slik at varme ikke kunne lekke ut den veien. En varmesensor målte temperaturen inne i skoen før og etter at de hadde stått i -17 grader i en halvtime.
Minst varmetap hadde Ecco med kun opptil 4,5 graders varmetap, mens Tretorn hadde det største varmetapet med opptil 8,3 grader. Alle testede skomodeller ligger imidlertid innenfor kravene for ISO-standarden for sikre sko, som er maksimalt 10°C temperaturfall over 30 minutter.

Pusteevne
Laboratoriet testet også hvor godt skoen puster. Et stykke materiale fra skoens overside ble brukt som et lokk over en liten beholder med et fuktabsorberende tørkemiddel, vanligvis en silica-pose. Ved å veie tørkemidlet før og etter testen målte man hvor mye fukt som slapp gjennom materialet. Jo mer fuktighet, desto bedre pustet skoene.
Best pusteevne har Superfit med 67 mg fukt/cm² per døgn, etterfulgt av Ecco og Kavat, som også puster bra. Nordbjørn har nesten ingen pusteevne med bare 2 mg fukt/cm² per døgn. Lav pusteevne har også naturgummiskoen Tretorn (5), Linear (5), samt Lejon (14) og Leaf (12).

Tørketid
Skoene ble sprayet med vann på innsiden. Deretter ble tiden målt til alt vann var fordampet og skoene var helt tørre ved romtemperatur.
Raskest tørketid har Ecco, Superfit, Nordbjørn og Kavat med 7 døgn til de var helt tørre. Lengst tid tok det for Linear, Lejon og Leaf med over 11 døgn.

Viking Outdoor Footwear kommenterer testresultatet

Vi ser av step testen i vann at det dessverre er en produksjonsfeil på denne Expower Warm GTX 1V til junior skoen som er sendt inn til test. Vi vil gjennomføre et stort utvalg av forskjellig tester på denne modellen, for å finne ut årsaken til at denne skoen har en produksjonsfeil. Alle GORE-TEX sko testes før de slippes på markedet så her er det skjedd en feil som vi vil rette opp i. Alle Viking sko tåler langt over dette nivået når det kommer til step test.

Ida Fjell
Marketing Manager
Viking Outdoor Footwear

TABLE OF TEST RESULTS