Hold drikken kald i varmen med en kjøleboks

Laboratoriet vurderer blant annet kjøleboksenes håndterbarhet og innvendige utforming. Foto: Jonas Ginter
Foto: Jonas Ginter
Kylboxens placeras i en klimatkammare där nedkylningsförmågan mäts. Foto: Jonas Ginter
Alle produktene i testen. Foto: Rickard Kilström

Lunken brus og slapp salat er ikke morsomt å hente frem til lunsj på stranden. Men med en elektrisk kjøleboks holder piknikmaten seg frisk selv på de varmeste dagene. Noen bokser tar lang tid å kjøle ned, og det er stor forskjell på hvor mye de rommer i forhold til størrelsen, viser Testfaktas test av ti termoelektriske kjølebokser.

Published: 3 jul, 2024

Når solen steker og temperaturen stiger i bilen eller båten, blir også maten du har med deg varm. Med en kjøleboks holder du piknikmaten kald og frisk under utflukter og aktiviteter – eller på vei hjem fra matbutikken med nye matvarer. Kjøleboksen kobles til bilens 12-volts sigarettenneruttak med en tilpasset kontakt. De fleste kjøleboksene kan også kobles til vanlige 230V-uttak hjemme.

Termoelektriske kjølebokser kan ikke sammenlignes med et kjøleskap i kapasitet, men de er ment å opprettholde kulden i varene som allerede er kalde. Derfor fungerer de best om man fyller dem med kalde varer. Flere av de testede modellene fungerer også som varmebokser og kan holde varm mat varm.

Rask og holdbar nedkjøling er avgjørende. En god elektrisk kjøleboks bør både kjøle raskt ned og ha god isolasjon for å holde maten kald under bilreisen når det er veldig varmt ute. Testfakta har i samarbeid med Norska Automobil-Forbund testet 10 kjølebokser på det nordiske markedet. Testene, utført av det uavhengige laboratoriet PZT i Tyskland, undersøkte hvor mye temperaturen i kjøleboksen hadde sunket en time etter start. De målte også hvor lang tid det tok å nå kjøleskapstemperatur.

[PDF]

En av kjøleboksene utmerker seg når det gjelder å kjøle raskt ned og holde temperaturen. Det er Mekonomens Carwise på 20 liter, som bare trenger en drøy halvtime for å nå 8 grader. Den har solid konstruksjon og lavt støynivå, og blir derfor best i test totalt. Også 20-litersboksene Asaklitt fra Clas Ohlson og Horizon fra Giostyle har rask nedkjøling, men Horizon taper poeng på grunn av dårlig isolasjonsevne, lav støttoleranse og høyt støynivå. De tregeste til å bli kalde er kjøleboksene Tristar og Race fra Thansen, som begge tar over en time å nå 8 grader.

Den dårligste i klassen totalt sett er Julas billigboks Kayoba, som rommer 20 liter. Den mangler ekstrafunksjoner som digital temperaturindikator, varmefunksjon, 230V-kompatibilitet eller av-og-på-knapp for 12V, og den isolerer dårligst av alle. Den støyer også mye, har lav driftstid og dårlig håndterbarhet.

Det er stor forskjell på både størrelse og vekt mellom de testede boksene. De fleste rommer rundt 20 liter, mens Arctic Terns kjøleboks, som ikke er mye større enn mange andre, har en stor pakkvolum på hele 28 liter. Det tilsvarer over elleve 0,75L flasker, sammenlignet med den ellers høytytende Carwise som bare rommer fem flasker. Til tross for sitt romslige indre er ikke Arctic Terns tyngst, det er i stedet boksene fra Carwise og Swedol som veier 4,6 kg.

I testen ble også hvor stille kjøleboksene er under drift undersøkt. De stille boksene fra Arctic Tern, Swedol og Tristar ligger rundt 37 desibel (dBA). Mobicool, Horizon og Kayoba ligger mellom 45 og 48 desibel, som er betydelig mer støyende og kan oppleves som forstyrrende.

TABLE OF TEST RESULTS