Passende nok er testene utført av et gresk laboratorium, det uavhengige Foodlab i Thessaloniki.
Testen består av tre deler. Den første er en sensorisk analyse som vurderer smak, aroma, utseende og tekstur.
Fetaost er en tørr og smuldrete, salt ost som tradisjonelt lages av sauemelk eller en blanding av saue- og geitemelk. Fetaost har en distinkt aroma som er salt og syrlig til lett syrlig. Aromaen kan variere avhengig av ostens alder og typen melk som brukes til å lage den. Den kan også ha en litt grynete tekstur på grunn av saltkrystallene i osten. Fetaost er vanligvis hvit i fargen og kan ha små hull eller lommer i hele osten.
I sanseanalysen smaker fem spesialister fra laboratoriet på de forskjellige fetaostene. Ostene er vurdert på en skala fra 1 til 5 basert på kriteriene ovenfor for smak, aroma, utseende og tekstur, hvor karakteren 5 betyr at osten er av god kvalitet.
Den andre delen er en DNA-analyse. En tradisjonell fetaost lages av sauemelk eller en blanding av saue- og geitemelk (dog maks 30 % geitemelk). Osten må ikke inneholde kumelk. For å verifisere at ingen av ostene viser spor av kumelk, gjennomfører laboratoriet en DNA-test.
I den tredje delen analyserer laboratoriet først næringsinnholdet og hvor godt det samsvarer med deklarerte nivåer av protein, fett, vann og salt. Fetaostene er også analysert for spor fra totalt 34 ulike typer antibiotika.
Testing inkluderer også screening for bakterier. Meieriprodukter kan inneholde bakterier som er helseskadelige. Det vanligste er tilstedeværelsen av tarmbakteriene E.coli (Escherichia coli) og Listeria.