Testfaktas kvalitetsmerking stiller strenge krav. Stekepannene gjennomgår et standardisert testopplegg som omfatter beleggets slitestyrke (bevaring av slippegenskaper), varmeegenskaper, bunnens holdbarhet (stabilitet) ved raske temperaturvariasjoner samt en generell vurdering av stekepannens konstruksjonskvalitet.
For å oppfylle kriteriene for kvalitetsmerkingen må stekepannen prestere gjennomgående godt og ikke underprestere i noe vesentlig testmoment. Kvalitetsstempelet Verified Quality & Performance garanterer dermed at produktet holder en gjennomgående høy kvalitet.
For å få en oppfatning av stekepannens relative kvalitet og ytelse er den testet og sammenlignet med to sammenlignbare stekepanner:
- Fiskars All Steel Coated Frying Pan
- Tefal Jamie Oliver Everyday Quick & Easy
Sammendrag av testresultatet for Clas Ohlsons stekepanne:
- Svært god ripebestandighet
- Svært holdbare slippegenskaper
- Rask oppvarming
- Tåler raske temperaturvariasjoner
- Dårligere varmholding
- Litt større temperaturforskjell over stekepannens overflate
Sammenlagt presterer Clas Ohlsons stekepanne best av de tre pannene som ble testet. Dette takket være overlegen ripebestandighet og bevarte slippegenskaper. Mer informasjon finnes i den sammenlignende tabellen nedenfor.
Laboratorietesten
Laboratorietesten av stekepannene er utført av det uavhengige og akkrediterte laboratoriet Intertek Consumer Goods GmbH i Fürth i Tyskland. Laboratorietesten er basert på den internasjonale standarden DIN EN 12983-1 og laboratoriets interne metode ITS-M0121 og omfatter følgende delmomenter:
- Teknisk dokumentasjon
- Beleggets slitestyrke
- Slippegenskaper med pannekaker
- Slippegenskaper med 3,5 % melk
- Bunnens stabilitet ved raske temperaturvariasjoner
- Generell vurdering av konstruksjonskvalitet
- Varmefordeling (smeltet sukker)
- Temperaturfordeling (termokamera)
- Varmebevarende evne
- Teknisk dokumentasjon
Bunnmateriale, type belegg, type håndtak (materiale) og stekepannens vekt.
- Beleggets slitasjebestandighet (slitestyrke)
Stekepannens overflate deles inn i fire seksjoner, der tre av seksjonene maskeres med en beskyttende film. Stekepannen fylles med en blanding av stålkuler, knust mineral og vann og vibreres i fire intervaller på 15 minutter. Etter hvert intervall fjernes en fjerdedel av maskeringen før slitasjen gjenopptas. Slitasjebestandigheten vurderes visuelt for de fire ulike seksjonene (ubrukt, 15 min, 30 min og 45 min).
3.Slippegenskaper med pannekaker
Stekepannens slippegenskaper testes for de fire ulike seksjonene etter slitasjetesten. En pannekake stekes i stekepannen. Når pannekakens overside er tørr (gjennomstekt), snus stekepannen opp ned og slippegenskapene for de ulike seksjonene vurderes.
4. Slippegenskaper med melk 3,5 % fett
Stekepannens slippegenskaper testes for de fire ulike seksjonene etter slitasjetesten. Stekepannens bunn dekkes med melk som får koke til det bare gjenstår faste rester (alt vannet har kokt bort). Deretter fjernes melkerestene med en tresleiv, og slippegenskapene vurderes for de fire ulike seksjonene.
5. Bunnens stabilitet ved raske temperaturvariasjoner
Stekepannen utsettes for 40 termiske sjokk (fra varmt til kaldt), og etter hver eksponering måles endringen i bunnens jevnhet (hvor godt stekepannen ligger an mot en plan overflate).
6. Generell vurdering av konstruksjonskvalitet
Vurdering av bunn, håndtak, håndtaksovergang og skarpe kanter.
7. Varmefordeling (smeltet sukker)
Stekepannens overflate dekkes med fint sukker og varmes opp. Sukkerets smeltetid for hele overflaten måles, samt temperaturen i det første smeltepunktet, som ikke må overstige 290 °C.
8. Temperaturfordeling (termokamera)
Stekepannen plasseres på en aluminiumsblokk med en temperatur på 350 °C og varmes opp til midtpunktet når 200 °C. Ved måletemperaturen tas et bilde med termokamera for å dokumentere temperaturfordelingen over flaten.
9. Varmebevarende evne
En liter solsikkeolje varmes opp i stekepannen til 200 °C. Når måltemperaturen er nådd, plasseres stekepannen på en treplate, og nedkjølingstiden til 175, 150 og 120 °C måles.
Tolking og karaktersetting av testresultatet
Resultatene fra de ulike delmomentene i testen er tolket og karaktersatt i samråd med laboratoriet. I totalkarakteren vektes karakterene fra de ulike testmomentene sammen med følgende vekting:
- Beleggets slitestyrke (B, C & D) 40 %
- Varmeegenskaper (G, H & I) 40 %
- Konstruksjonskvalitet (E & F) 20 %