Laboratorietest avslører de beste padelballene

nn
Laboratorietest

Padelballer er forbruksvarer og ifølge produsentene bør du bytte ut kulene etter to til tre kamper. Testfaktas tester av ti kjente merker viser at flere av ballene mister trykket mye tidligere enn det, og det er også store forskjeller i sprett og hastighet mellom ulike merker.

 

Laboratorietest
Testfakta / Peter Willebrand Published: 9 okt, 2023

Levetid av en padelball påvirkes selvfølgelig av antall treff og hvor hardt du slår, men for den gjennomsnittlige fritidsspilleren anbefales et ballbytte hver tredje kamp. I offisielle konkurranser byttes ballen oftere, ofte under samme kamp.

The International Padel Federation, FIP, er den internasjonale moderorganisasjonen som blant annet spesifiserer de offisielle kravene til padelballer som brukes i offisielle konkurransesammenheng. Kravene inkluderer ballens vekt, sprettevne og hardhet.

Testfakta har brukt de samme kravene ved testing av padelkuler fra ti kjente merker, alle kategorisert som raskere av produsentene.

Testene er utført av det uavhengige laboratoriet IBV, Instituto de Biomecánica de Valencia, akkreditert av FIP for testing av padelballer.

Laboratoriet har målt ballens vekt, dimensjon, sprett, hastighet, friksjon og hardhet – først i ny tilstand og deretter hvordan ballenes egenskaper endret seg etter en tids lek. Hastighet refererer til hvor raskt ballen er på banen (hastigheten på returen til sprett), og ikke hastigheten på selve treffet.

[PDF]

Kort fortalt viser testen at flertallet av baller ikke oppfyller alle FIPs offisielle krav. Men siden avvikene er små og målgruppen for testen er den typiske rekreasjonsaktøren, er disse ikke tatt med i den samlede vurderingen. Avvikene kan imidlertid være viktige for den konkurrerende aktøren og rapporteres derfor separat (se sideartikkel).

Testen viser store forskjeller mellom ballene, til tross for at produsentene erklærer lignende egenskaper for sprett, hastighet og hardhet. Noen er veldig raske, andre trege og noen spretter betydelig høyere enn andre.

 

gg
Ballens inn- og utgangshastighet måles når den kastes med 70 km/t i vinkel mot baneoverflaten. Foto: IBV.

Ballens inn- og utgangshastighet måles når den kastes med 70 km/t i vinkel mot banedekket. Foto: IBV.

For å teste utholdenheten til ballene ble de utsatt for 666 slag der ballen treffer banen diagonalt med en hastighet på 70 km/t. Til tross for et relativt begrenset antall slag, som tilsvarer knapt en tresetter, endret de tekniske egenskapene til ballene seg markant, og ballhastigheten falt med opptil 14 prosent for enkelte merker.

 

nn
Bestemme endringene i kompresjon etter spill. Foto: IBV

Men det er ikke bare antall slag som påvirker forventet levealder. Allerede når vakuumemballasjen til kulene brytes, påvirkes kompresjonen av trykket fra atmosfæren rundt. Med andre ord, en ny ball eldes selv når den ikke er i spill. Derfor er det lurt å oppbevare ballene i pakken frem til spilletid.

Testen viser fremfor alt hvordan ballene mister trykket og blir mykere, noe som reduserer hastigheten på retursprett og gir et tregere spill. Sprett uten kraft blir imidlertid høyere etter en spilleperiode, noe som er viktig for serven da ballen slippes mot banen fra hoftenivå.

 

hh
Kompresjon måles ved et trykk på 95N. Foto: IBV

En ball som virkelig skiller seg ut er Head, som taper henholdsvis hele 27 og 31 prosent i de ulike kompresjonstestene, mot gjennomsnittet på henholdsvis 16 og 10 prosent. Til tross for dette påvirkes ikke ballens hastighet nevneverdig i testen med en ballhastighet på 70 km/t. Men støtet er trolig betydelig større ved høyere kulehastighet, som for eksempel i en smash der ballen når over 120 km/t eller når den treffes mot glasset.

Oppsummert kan man basert på testen konkludere med at det er store forskjeller i ballegenskaper mellom ulike merker og at et kjent merke ikke nødvendigvis er en garanti for lengre levetid.

 

 

Fakta om testen

Testfakta har gitt det spanske laboratoriet Instituto de Biomecánica de Valencia (IBV) i oppdrag å teste padelballer. Laboratoriet er akkreditert av International Padel Federation (FIP).

Følgende baller er testet:

  • Dunlop Pro
  • Kuikma Speed
  • Tretorn Series+ Tour
  • Adidas Speed RX
  • Head Pro S
  • Wilson Performance Speed X3
  • Nox Pro Titanium
  • Bullpadel FIP Next Pro
  • RS Champions Choice
    Babolat Padel Tour
  •  

Utvalget inkluderer de vanligste merkene av padelballer på det nordiske markedet. Fra alle merker er det valgt en raskere type ball.

Laboratorieprøve

Testing og evaluering av ballenes egenskaper er basert på International Padel Federation (FIP) sine kriterier for baller brukt i offisielle konkurransesammenheng. Underlaget som ble brukt i utholdenhetstesten (DOMO Padel PE-M/27) ble levert av Domo Sport Grass og er godkjent av det spanske Padelforbundet.

Totalt ble det kjøpt inn 18 kuler per merke og basert på disse valgte laboratoriet tilfeldig ut seks kuler til testen. De rapporterte resultatene er en gjennomsnittsverdi for disse seks utvalgte ballene.

Testen utføres i to hovedtrinn:

  1. Evaluering av egenskapene til ballene som nye.
  2. Evaluering av forskjeller i egenskaper etter en periode med lek.

Den tekniske målingen av egenskapene til ballene inkluderer:

  • Vekt
  • Dimensjon
  • Spretthøyde
  • Hardhet (kompresjon) ved lavere trykk
  • Hardhet (kompresjon) ved høyere trykk
  • Friksjon mot baneoverflaten
  • Ballhastighet på banen

Den tekniske målingen ble utført på nye baller og på de samme ballene etter 666 slag med en ballhastighet på 70 km/t, diagonalt mot banens overflate, tilsvarende antall slag en ball utsettes for i løpet av et gjennomsnitt. kamp på tre sett.

Forskjeller i ballens egenskaper før og etter utmattelsestesten viser hvor holdbar ballen er.

Vekten av ballen avtar etter en periode med lek ettersom filten rundt slites ut.

Dimensjonen til ballen måles i fem forskjellige posisjoner. Dimensjonene endres ikke nevneverdig etter en periode med spill.

Høyden på sprett måles ved å slippe ballen vertikalt fra 254 cm mot en jevn betongoverflate og registrere høyden på sprett. Alle kuler får litt høyere sprett etter utmattelsestesten, men dette gjelder kun når ballen slippes uten kraft mot betongoverflaten. Hvis ballen treffer overflaten med større kraft, for eksempel når ballen er i spill, komprimeres ballen mer og friksjonen mot banens overflate øker, noe som senker ballhastigheten.

Hardheten (kompresjonen) til ballen ble målt ved et trykk på 95N uten forkompresjon og med en forkompresjon da ballen først ble komprimert med 2,54 cm.

Friksjonen mot banen ble målt ved at alle baller ble skutt med samme hastighet (30 m/s) i en diagonal vinkel til overflaten av banen. Friksjonen til ballen mot overflaten ble bestemt ved å måle forskjellen mellom ballens inngangshastighet (før sprett) og utgangshastighet (etter sprett). Friksjonen er en kombinasjon av hardheten (kompresjonen) til ballen og sammensetningen og tykkelsen på filten. Alle kuler har økt friksjon mot banens overflate etter utmattingstesten. Dette skyldes den svekkede kompresjonen som gir større kontaktflate til sporet.

Hastigheten til ballen på banen er en kombinasjon av ballens hardhet (kompresjon) og friksjon mot banens overflate. De fleste ballene blir tregere etter utmattelsestesten, på grunn av at de blir mykere og dermed får større kontaktflate med banen.

Tolking og karaktersetting
Resultatene av testen er tolket og gradert av Testfakta i samråd med laboratoriet. Rangeringen er gjort på en skala fra 1 til 10 hvor 10 er best. Karakterer under 6 har kun blitt gitt til dårlige resultater eller resultater som er betydelig dårligere enn det andre ballutvalget.

Totalkarakteren er vektet sammen som følger:

  • Teknisk utholdenhet (endring i vekt og kompresjon) 25 %
  • Endring i sprett 25 %
  • Endret hastighet i returhopp 25 %
  • Endret friksjon mot banen 25 %
De fleste ballene oppfyller ikke kravene

For at en ball skal kunne brukes i offisielle konkurranser, må den oppfylle visse krav fastsatt av International Padel Federation (FIP). Kravene inkluderer høyden på sprett og hardheten til ballen. Testfaktas test viser at kun fire av ti baller som er testet oppfyller alle krav.

Det internasjonale Padelforbundet (FIP) lister opp en rekke kriterier som ballen må oppfylle for å kunne brukes i offisielle konkurranser. De fleste av de testede ballene oppfyller ikke kravene til ballens sprett, som ikke må overstige 145 cm når ballen slippes fra 254 cm mot hardt underlag. Ballene fra Tretorn og Wilson har størst avvik, som spretter 153 cm, men halvparten av de testede ballene har en mer eller mindre for høy sprett.

Kulen fra Head komprimeres kun med 5,1 mm mot kravet på 5,6 mm ved et trykk på 95 Newton og oppfyller dermed ikke kravet til hardhet.

Ironisk nok er det bare ballene med dårligere utholdenhet som oppfyller kravene.

Dunlop: For høyt sprett
Kuikma: For høyt sprett
Tretorn: For høyt sprett
Adidas: For høyt sprett
Hode: For hardt
Wilson: For høyt sprett
Nox: Godkjent*
Bullpadel: Godkjent*
RS: Godkjent*
Babolat: Godkjent*

*) Godkjent angående egenskapene vurdert i Testfaktas test.

 

 

Forskjellen mellom en padelball og en tennisball

Padelballen og tennisballen er like i utseende, de veier det samme og er nesten like store. Så, hva er forskjellen og hvilken betydning har det for spillet?

Både tennisballen og padelballen skal veie mellom 56 og 59,6 gram. Diameteren på padelballen er litt mindre, 6,35 til 6,77 cm, sammenlignet med tennisballens 6,54 til 6,86 cm. Den store forskjellen er trykket, eller hardheten til ballen. Trykket på padelballen er 10 til 11 psi sammenlignet med 14 psi for tennisballen. Dette betyr at padelballen har lavere sprett og er tregere i spill. I tillegg har padelbanen en overflate som også gir en dempende effekt på ballen.

Bruker du tennisball når du spiller padel får du et raskere spill og høyere sprett, noe som også gjør stoppballene litt lettere å fange. Det vil med andre ord være en klar forskjell i spill, noe som ikke anbefales.

Tennis- eller padelballer produseres ofte i de samme fabrikkene og man kan derfor anta at kvaliteten er tilsvarende

 

 

TABLE OF TEST RESULTS