Test av telys: Hvilket brenner lengst og mest jevnt?

Photo: Rickard Kilström
Drei Kerzen aus drei verschiedenen Verpackungen desselben Herstellers brannten unter Videoüberwachung mit Timer, bis die letzte Kerze erlosch. Foto: IPI
Tre lys fra tre ulike pakker av samme merke brant under videoovervåking med timer til det siste lyset slukket. Foto: IPI
Um zu bewerten, wie viel die Kerzen rußten, brannten sie unter einer Glasscheibe. Foto: IPI
For å vurdere hvor mye lysene sotet, fikk de brenne under en glassplate. Foto: IPI
Die Höhe der Flamme wurde nach einer bestimmten Brenndauer gemessen. Foto: IPI
Flammens høyde ble målt etter en viss brenntid. Foto: IPI
Die Kerzen wurden in einem Halter platziert, und ein Lineal wurde im Hintergrund aufgestellt, um die Höhe der Flamme zu messen. Foto: IPI
Lysene ble plassert i en holder med en linjal i bakgrunnen for å måle flammens høyde. Foto: IPI
Laboratorietest

Ingen jul uten lys. Men hvilke skal man velge? Telys laget av stearin kan variere mye i brenntid og brenner ofte med flammer av ulik størrelse. Det er også store prisforskjeller mellom ulike produsenter, hvor noen koster nesten dobbelt så mye som andre. Testfakta har på oppdrag fra Rusta fått laboratorietestet telys av stearin som selges på det nordiske markedet, og funnet en klar vinner.

Laboratorietest
Malin Hefvelin Published: 3 des, 2024

Den mørke vinteren er på sitt vakreste når den lyses opp av mange levende lys – det gir både hygge og varme. Millioner av telys tennes hvert år i Norden, spesielt rundt vinterens høytider.

Telys er generelt sett et rimelig produkt per stykk, men prisforskjellene kan bli store dersom man liker å omgi seg med levende lys. Også kvalitetsmessig er det betydelige forskjeller mellom ulike produsenters telys, både når det gjelder brenntid, flammenes størrelse og hvor stabile flammene er.

Telysene vi kjøper i butikken i dag, er vanligvis laget av parafin, stearin, vegetabilsk voks eller en blanding av disse. Parafin fremstilles av fossilt olje som ved forbrenning forsterker drivhuseffekten, mens stearinlys lages av biobasert eller fornybart materiale som animalsk eller vegetabilsk fett. Animalsk fett, også kjent som talg, er et godt eksempel på hvordan animalske biprodukter kan brukes.

Alle produsenter oppgir at de testede lysene er laget av animalsk fett, med unntak av IKEA, som har en liten andel vegetabilsk rapsbasert innhold. Alle garanterer at det ikke er brukt palmeolje. Selv om det står at lyset er laget av 100 prosent stearin, inneholder det ofte noen prosent parafin for å gi lyset bedre brennegenskaper.

Hvilket telys brenner lengst? Og hvilket gir mest verdi for pengene? Testfakta har fått det uavhengige laboratoriet IPI i Tyskland til å teste tolv forskjellige telys av stearin som representerer et utvalg av de vanligste merkene på det nordiske markedet. Seks av disse selges i Norge.

Brenntiden viser store forskjeller
Brenntiden ble målt på tre telys, tilfeldig valgt fra tre forskjellige pakker, plassert i et trekkfritt rom. Telysene fra Rusta hadde lengst brenntid av alle, der alle tre lysene brant i over syv timer, med en gjennomsnittstid på 7 timer og 16 minutter. Dette er betydelig mer enn den oppgitte tiden på 6 timer. Liljeholmens telys presterte også veldig godt og brant i gjennomsnitt 6 timer og 45 minutter. I bunnen finner vi IKEA-lysene, som brant i 6 timer og 7 minutter, og Clas Ohlson, som brant ett minutt lenger, 6 timer og 8 minutter.

"Brenntiden for et telys avhenger ikke bare av størrelsen. Materialet i veken/voksen samt miljøfaktorer som luftfuktighet, trekk og temperatur påvirker også brenntiden," sier Michael Maier, testleder ved IPI.

Flammen skal ikke flimre
Den vakreste flammen på et lys er stor, stabil og soter ikke. Høyden på flammene ble målt i et trekkfritt rom, og resultatene varierte mye mellom de testede lysene. Rusta, Clas Ohlson og Europris hadde de største flammene, mellom 17 og 18 mm, med Europris på topp. Minst flamme hadde lysene fra IKEA, bare 13 mm.
Da lysene ble utsatt for trekk, viste Asp-Holmblad seg å være mest motstandsdyktig og tålte vindhastigheter på opptil 1,36 m/s – tilsvarende en lett bris – før de slukket. Clas Ohlsons lys var mest følsomme og slukket allerede ved 0,85 m/s. Ingen av lysene i testen sotet, noe som bidrar til et bedre innemiljø.

"De mindre stabile lysene risikerer å slukke på grunn av luftstrømmer forårsaket av en forbipasserende person eller en dør som lukkes," sier Michael Maier.

[PDF]

Testet viser store forskjeller mellom ulike telys av stearin. Rustas lys blir testvinner og utmerker seg med lengst brenntid, stor og stabil flamme samt jevn kvalitet, mens Clas Ohlson havner i bunnen med relativt kort brenntid og store forskjeller mellom lysene – det er nesten én times forskjell i brenntid.

De billigste lysene per stykk i Norge er Clas Ohlsons lys. Når man måler hvor mye man betaler per brenntid, ser det derimot annerledes ut. Da gir Rustas lys mest verdi for pengene, mens Asp-Holmblad er dyrest.

 

Slik ble testen gjennomført:

Det tyske uavhengige laboratoriet IPI i Stuttgart har på oppdrag fra Testfakta testet tolv telys laget av stearin.

Følgende telys er testet:

Alle markeder:

  • IKEA
  • Rusta
  • Asp-Holmblad
  • Liljeholmen
  • Clas Ohlson

Finske markedet:

  • Tokmanni Kotikulta
  • Kesko Pirkka

Svenske markedet:

  • Ica
  • ÖoB Bright
  • Dollarstore Inicio
  • Axfood Fixa

Norske markedet:

  • Europris Vie Eco

Testen omfattet følgende parametere:

Brenntid
Tre telys av hvert merke ble plassert i et trekkfritt rom, hvor brenntiden for hvert telys ble målt og evaluert.

Flammestørrelse
Tre telys av hvert merke ble plassert foran en linjal og fotografert etter 5 minutters brenntid. Flammestørrelsene for de tre telysene ble beregnet og evaluert basert på fotografiene.

Flammens stabilitet
En bevegelig vifte ble gradvis flyttet mot tente telys til de slukket av vinddraget. Vindhastigheten ble deretter målt på dette tidspunktet ved hjelp av en vindmåler.

Soting
Et tent telys ble plassert i en stativ med en glassplate over. Etter 1 minutts forbrenning ble eventuelle soterester på glasset vurdert.

Innholdet i telys

Telys kan lages av en rekke forskjellige materialer.
Stearinlys er laget av animalsk eller vegetabilsk fett, det vil si rester som slakteavfall og fett fra forskjellige planteoljer. Planteoljer kan for eksempel komme fra raps, soya, palme eller solsikke. Fettet raffineres, det vil si smeltes og renses for urenheter. Gjennom en kjemisk prosess som kalles hydrolyse brytes fettet ned til fettsyrer, blant annet stearinsyre, som brukes til å produsere stearin. Animalsk og vegetabilsk fett er fornybare råvarer og dermed mer miljøvennlige alternativer enn parafin.
Selv om det står at lyset er laget av 100 prosent stearin, inneholder det ofte noen prosent parafin. Produsentene oppgir at dette er for å gi lyset bedre brennegenskaper.

Parafin lages av olje, et fossilt produkt som slipper ut store mengder karbondioksid og bidrar til drivhuseffekten. Parafin avgir gasser og antennes ved lavere temperatur enn stearin, noe som gjør dem noe mer brannfarlige. Man bør derfor ikke ha flere parafinlys sammen, eller i nærheten av andre brennbare gjenstander. Parafin er ofte et billigere alternativ enn stearin.

Naturvoks eller vegetabilsk voks lages ofte av rapsolje, som er miljøvennlig og fornybar, men kan også inneholde palmeolje.

Slik skal lysholderen sorteres

Telysholdere av aluminium skal skilles ved at vekeholderen trekkes ut av holderen. De skal ikke kastes i husholdningsavfall eller sorteres som metallemballasje på den lokale gjenvinningsstasjonen. I stedet skal holderen og vekeholderen leveres til gjenvinningssentralen som metallskrap. Der kan anleggets store magneter skille stålet i vekeholderen fra aluminiumet i holderen, slik at hver metalltype kan smeltes og resirkuleres til nytt stål og ny aluminium. Telysholdere av plast skal sorteres som restavfall – altså i husholdningsavfallet, og energi¬gjenvinnes, det vil si brennes.

[Kilde: sopor.nu]

TABLE OF TEST RESULTS