Einde voor "groene" producten met de nieuwe EU-wet

Greenwashing
Greenwashing

De nieuwe EU-richtlijn tegen greenwashing betekent het einde van vage beweringen over de klimaat- en milieueffecten van producten. In plaats daarvan moeten bedrijven bewijzen voor hun milieubeweringen presenteren.

Published: 5 jun, 2024

Termen zoals "klimaatneutraal", "groen" en eigen milieulabels worden steeds gebruikelijker op alledaagse producten, maar missen vaak een wetenschappelijke basis. De EU wil deze bedrijfspraktijken nu aanpakken.

Volgens de nieuwe Green Claims Directive moeten alle beweringen over de duurzaamheid van een product worden ondersteund door bewijsmateriaal. Een grote stap richting consumentenbescherming, maar dit zal nieuwe regels voor bedrijven betekenen. Bedrijven zullen onderworpen zijn aan strikte regels voor productetikettering, milieubeweringen, duurzaamheidslabels en beweringen over milieueffecten.

In de toekomst zullen milieubeweringen een onafhankelijke verificatie vereisen om te controleren of ze ondersteund worden door bewijsmateriaal en of de beweringen correct de volledige levenscyclus van de producten weerspiegelen. Daarnaast zullen bedrijven verplicht zijn een QR-code op hun verpakking te plaatsen, waar consumenten details over de beweringen en het bewijs daarvoor kunnen zien.

De wetgeving bevordert transparantie en eerlijkheid met betrekking tot groene beweringen. Testfakta beschouwt de nieuwe EU-richtlijn als een overwinning voor consumenten en een extra reden voor bedrijven om te onderzoeken hoe ze kunnen samenwerken met derden om een positieve klimaatimpact te garanderen.

Testfakta Bio-Based