Tegenwoordig worden oordopjes voor veel meer gebruikt dan alleen het luisteren naar muziek. We gebruiken ze om naar audioboeken en podcasts te luisteren, telefoongesprekken te voeren, deel te nemen aan videoconferenties en om omgevingsgeluid te blokkeren. Er is tegenwoordig een breed scala aan modellen beschikbaar om aan verschillende behoeften en toepassingen te voldoen. Over-ear koptelefoons bedekken het hele oor, on-ear modellen rusten op het oor, terwijl in-ear modellen de kleinste zijn en in de gehoorgang worden geplaatst.
Een andere belangrijke term is True Wireless, wat verwijst naar volledig draadloze oordopjes die zowel onderling communiceren (tussen het linker- en rechteroordopje) als met het afspeelapparaat, meestal via Bluetooth.
De afgelopen jaren zijn de geluidskwaliteit, het gebruiksgemak en de batterijduur van in-ear oordopjes aanzienlijk verbeterd, en ze zijn nu enorm populair.
Over het algemeen goede geluidskwaliteit
Een panel beoordeelde de geluidskwaliteit van de oordopjes door te luisteren naar klassieke muziek, rock/pop en een audioboek. In de geluidstest behaalden de modellen van Sennheiser, Apple en Sony de hoogste scores, terwijl Sound by Sweden enkele beperkingen in de geluidskwaliteit liet zien.
Er waren geen grote verschillen in de afzonderlijke scores voor muziek en spraak. Simon Gerke, verantwoordelijk voor de geluidstests bij het laboratorium Müller-BBM, legt uit dat dit komt doordat spraak een smaller frequentiebereik heeft dan muziek, waardoor het makkelijker te reproduceren is, zelfs voor kleine oordopjes.
– "Als oordopjes goed zijn in het reproduceren van muziek, zijn ze meestal ook goed voor spraak. Verschillen kunnen echter ontstaan als de stem te scherp of gedempt klinkt. Beperkingen bij telefoongesprekken worden vaak veroorzaakt door problemen met bandbreedte of frequentiebereik van apparaten zoals mobiele telefoons, in plaats van door de geluidskwaliteit van de oordopjes zelf."
De geluidskwaliteit van de microfoon is vooral belangrijk voor degenen die de oordopjes gebruiken om te bellen. De tests werden uitgevoerd met en zonder achtergrondgeluid. JBL, Apple en Nothing verminderen achtergrondgeluiden effectief en bieden een helder geluid, terwijl Sennheiser en Samsung Galaxy wat achtergrondgeluid doorlaten. Bose produceerde een kunstmatig geluid met een lichte echo.
[PDF]
Ruisonderdrukking voor meer rust
Actieve ruisonderdrukking (ANC) is een technologie die wordt gebruikt in oordopjes om ongewenste omgevingsgeluiden te verminderen. Het werkt met ingebouwde microfoons die de omgevingsgeluiden opvangen en een tegengesteld geluid genereren om deze te neutraliseren. Wanneer dit goed werkt, ervaart de gebruiker vrijwel totale stilte.
Eerder was deze functie voornamelijk beschikbaar in grote over-ear koptelefoons, maar in de afgelopen jaren is deze ook geïntroduceerd in in-ear modellen, waar het erg goed werkt, mede omdat ze de gehoorgang al fysiek afsluiten.
De ruisonderdrukkende eigenschappen van de oordopjes werden getest met zowel akoestische metingen in het laboratorium als door een panel van experts. Het panel vond de modellen van JBL, Samsung en Philips zeer effectief, terwijl Sony het beste presteerde in de technische tests met een ruisreductie van 30 dB(A).
Silikonendopjes worden vaak beschouwd als essentieel voor optimale ruisonderdrukking omdat ze de gehoorgang afsluiten, maar dat is niet altijd nodig.
– "Wat me verraste tijdens de test was hoe effectief de ruisonderdrukking van de Apple AirPods 4 was, ondanks het ontbreken van silikonendopjes," legt Simon Gerke uit.
Gebruiksgemak en comfort
Het laboratorium beoordeelde ook het gebruiksgemak van de oordopjes: installatie en verbinding, het wisselen van silikonendopjes, plaatsing in de oren en de oplaadcase, bedieningselementen en algemene kwaliteitsindruk. Sennheiser scoorde het hoogst dankzij functies zoals eenvoudige volumeregeling, terwijl Sound by Sweden lage scores kreeg vanwege verwarrende uitschakelfuncties en het ontbreken van automatische pauze wanneer de oordopjes uit de oren worden gehaald.
Het panel beoordeelde ook hoe comfortabel de oordopjes waren en hoe eenvoudig ze aan te passen waren.
Hoewel Apple geen silikonendopjes heeft, waren ze erg eenvoudig in de oren te plaatsen. Zelfs als ze een beetje los lijken te zitten, vallen ze niet uit tijdens de test. Sound by Sweden en Nothing werden ook als zeer comfortabel beoordeeld. Aan de andere kant waren de oordopjes van Philips het zwaarst, en hun uitstekende ontwerp zorgde ervoor dat ze moeilijk op hun plaats bleven. De textuur van Marshall werd als onaangenaam ervaren, omdat het soms tegen de huid wrijft.
Batterijduur varieert sterk
De batterijduur van de oordopjes varieerde aanzienlijk, van 4,5 uur voor Apple tot meer dan 11 uur voor Philips. De verschillen werden nog groter als de lading van de case werd meegerekend. Sound by Sweden viel op met een totale gebruikstijd van 70 uur, verdeeld over 7 laadbeurten. Samsung kwam uit op slechts 16,5 uur, terwijl Sony en Apple respectievelijk 17 en 18 uur haalden.
JBL komt als beste uit de test
De algemene winnaar van de test is JBL, dat goede resultaten behaalde in alle categorieën, hoewel veel van de geteste oordopjes ook goed presteerden.
– "Over het algemeen kun je zeggen dat alle geteste oordopjes goed presteerden in de geluidstests voor zowel muziek als spraak, met uitzondering van Sound by Sweden. Sommige hebben een betere microfoonkwaliteit, andere onderdrukken omgevingsgeluiden zeer effectief, en sommige zijn bijvoorbeeld bijna waterdicht," concludeert Simon Gerke.
Een goede tip is om de functies en eigenschappen van de oordopjes zorgvuldig te bestuderen voordat je ze koopt, zodat je het model vindt dat het beste bij jouw behoeften past.