Het testprotocol van Testfakta voor bedden

Laboratorietest

De laboratoriumtesten die de basis vormen voor Testfakta Verified Quality en Comfort™ worden uitgevoerd door RISE Onderzoeksinstituten van Zweden in Borås, Swerea IVF in Mölndal (SP) en het Ergonomics Institute in München (EIM) in Duitsland.

 

Laboratorietest
Testfakta Research Published: 2 jun, 2023

Testfakta's testen van bedden en matrassen worden uitgevoerd in verschillende categorieën:

  • Frame bedden
  • Continentale bedden
  • Verstelbare bedden
  • Frameloze matrassen (matrassen voor gebruik zonder topper)
  • Jeugdbedden (10 - 15 jaar)

Benchmarktesten worden uitgevoerd op middelharde bedden. De testen zijn gedaan op bedden met en zonder topmatras, met uitzondering van vrijstaande matrassen die getest zijn met en zonder dekstof.
De laboratoriumtests worden uitgevoerd door het EIM Ergonomics Institute München, RISE Research Institutes of Sweden en Swerea IVF. De tests omvatten de belangrijkste elementen van ergonomie / comfort (EIM), uithoudingsvermogen, sterkte en duurzaamheid (RISE) en de textielkwaliteit en schadelijke chemicaliën (Swerea IVF).

A. Testen voor ergonomie/comfort (EIM)

1. Veerkrachtige eigenschappen (elastische eigenschappen)
2. Drukverdelingseigenschappen (contactdruk)
3. Elasticiteit van het bed en ondersteuning van het schoudergedeelte
4. Elasticiteit en ondersteuning van het bed voor het lichaam
5. Ademend vermogen (vochtgeleidende eigenschappen)
6. Warmte-isolerende eigenschappen

Alle onderdelen behalve de A5 en A6 zijn zowel met als zonder onderlegger uitgevoerd. Tests A3 en A4 worden uitgevoerd op drie verschillende lichaamstypes: Kleinere / lichtere persoon komt overeen met ongeveer 155 cm / 50-55 kg, middelgrote / middelgrote persoon komt overeen met ongeveer 175 cm / 70-75 kg en grotere / zwaardere persoon komt overeen met ongeveer 185 cm / 85-90 kg.

A1
Elastische eigenschappen geven aan hoe hard of zacht de vering van het bed is en hoe het bed zich aanpast aan de krachtigste (zwaarste) contactpunten van het lichaam. De meting wordt uitgevoerd in de zones van het bed voor schouders, heupen, lumbale wervelkolom en hielen bij drie verschillende drukken (100 N, 200 N en 300 N) en wordt gegeven als een gemiddelde waarde in mm flex.

A2
Drukverdelingseigenschappen geven aan hoe het matrasoppervlak de druk van een bepaald lichaamsdeel vermindert. Deze waarde kan meer worden toegeschreven aan het matrasoppervlak en het materiaal direct onder het oppervlak dan aan de bedveren. Metingen worden gedaan in de zones van het bed voor schouders, heupen, onderrug en hielen en worden gegeven als een gemiddelde in Newton per cm2.

A3
Elasticiteit en ondersteuning van het schoudergedeelte geven aan hoeveel het bed meegeeft onder het schoudergedeelte. In laterale positie moet de ophanging onder het schoudergedeelte voldoende meegeven zodat de schouder in de matras kan wegzakken en er zo aan kan bijdragen dat de wervelkolom een ​​rechte lijn behoudt tussen de lumbale wervelkolom en de nek. In de rugligging moet het bed voldoende steun bieden om te voorkomen dat het schoudergedeelte / bovenste deel van de rug te ver wegzakt en daardoor een verbuiging van het bovenste deel van de wervelkolom (nek) veroorzaakt. De test wordt uitgevoerd met twee verschillende teststempels. Eén voor rugpositie met oppervlak 400 x 200 mm en één voor zijpositie met oppervlak 200 x 100 mm. De stempels worden geladen met verschillende druk om drie verschillende lichaamstypes te simuleren. 100 N voor kleinere/lichtere personen, 200 N voor middelgrote/middelgrote personen en 250 N voor grotere/zwaardere personen. De meetwaarde wordt vermeld in mm flex.

A4
Elasticiteit en ondersteuning voor het lichaam geeft het vermogen van het elastiek aan om de natuurlijke S-vormige structuur van de wervelkolom te ondersteunen. In de rugpositie moet de druk van het elastiek voldoende ondersteuning bieden voor de verschillende delen van het lichaam (ondersteuning van de lendenen, flexibiliteit/ondersteuning van het bekken/billen en schoudergedeelte) met als doel de natuurlijke contour van de wervelkolom te behouden. De test wordt uitgevoerd met een teststempel die is ontworpen als de contour van het lichaam van de billen tot aan de nek (lengte 600 mm en breedte ongeveer 250 mm met een lendendiepte van ongeveer 25 mm). De stempel wordt geladen met verschillende drukken om drie verschillende lichaamstypes te simuleren. 350 N voor kleinere/lichtere personen, 450 N voor middelgrote/middelgrote personen en 500 N voor grotere/zwaardere personen. De gemeten waarde geeft de ondersteuning in de lumbale regio weer en wordt weergegeven in Newton.

A5
Het ademend vermogen van het bed geeft het vermogen van het bed aan om vocht/zweet van het lichaam af te voeren. Het ademend vermogen wordt getest met behulp van een mannequin die vocht/zweet afscheidt als een normaal persoon tijdens het slapen. De etalagepop wordt onder een standaard hoes geplaatst en de metingen worden gedurende 7 uur continu uitgevoerd bij een kamertemperatuur van 21 graden Celsius. Het ademend vermogen is gebaseerd op de gemeten waarde na 7 uur en wordt weergegeven in procenten relatieve luchtvochtigheid.

A6
Het warmte-isolerende vermogen van het bed geeft het vermogen van het bed aan om warmte van het lichaam vast te houden. Het isolerend vermogen wordt getest met behulp van een mannequin die een lichaamstemperatuur handhaaft die overeenkomt met die van een normaal slapend persoon. De etalagepop wordt onder een standaard hoes geplaatst en de metingen worden gedurende 7 uur continu uitgevoerd bij een kamertemperatuur van 21 graden Celsius. Het isolatievermogen is gebaseerd op de gemeten waarde na 7 uur en wordt weergegeven in graden Celsius.

B. Testen voor uithoudingsvermogen, kracht en bouwkwaliteit (RISE)

1. Duurtesten van suspensie-eigenschappen
2. Duurtesten van frame en bodemsectie
3. Duurtesten van het bed
4. Impacttesten van bedoppervlak, frame en bodemgedeelte

Verstelbare bedden
5. Duurtesten van regelbaar mechanisme en motoren
6. Statische belasting in geheven positie
7. Impacttest in verhoogde positie

Duur- en impacttesten (B1 - B4) worden uitgevoerd met dezelfde belasting en met hetzelfde aantal cycli, ongeacht het type bed. Test B5 - B7 heeft alleen betrekking op verstelbare bedden. Vrijstaande matrassen ondergaan alleen de duurtesten (B1 - B3).

B1
De duurzaamheid van de ophangingseigenschappen wordt getest door de bedden bloot te stellen aan 30.000 rollen van een trommel van 140 kg. De duurtest komt overeen met de impact van 10 - 12 jaar normaal gebruik.

B2
De duurzaamheid van het bedoppervlak, het frame en het bodemgedeelte wordt getest door de bedden bloot te stellen aan 20.000 drukken met een kracht van 1000 Newton. De drukbelasting vindt plaats in het midden van het bed en aan de korte en lange zijde van het bed. Na duurtesten worden metingen van het hoogteverlies (ingesteld in mm) en veranderingen in bedhardheidsindex (ophangingseigenschappen op een schaal van 10 graden) uitgevoerd.

B3
Duurtesten aan de bedzijde worden getest door de twee lange zijden van het bed bloot te stellen aan 25.000 drukken met een belasting van 1.000 Newton. De test simuleert de belasting waaraan het bed wordt blootgesteld wanneer het op de rand zit. Na duurtesten aan de bedzijde wordt hoogteverlies (setting) gemeten aan de zijkanten van het bed.

B4
Impacttesten van bedoppervlak, frame en bodemgedeelte simuleren hogere spanningen die optreden wanneer bijvoorbeeld kinderen in bed springen. Bij de test wordt een gewicht van 35 kg losgelaten vanaf 30 cm hoogte op 6 verschillende plaatsen in het bed en 10 keer op elke plaats. Na voltooiing van de duurtest en sterktetest worden de bedden geopend en geïnspecteerd op mogelijke beschadigingen aan veren, pockets, tussenlagen (schuimlagen over springveren), bedframes of bodemribben.

B5 – B7 (verstelbare bedden)

  • Het hoofdeinde is 15 cm verhoogd en het voeteneinde 10 cm. Statische belasting van 90 kg gedurende 10 seconden. 10 keer voor elke hoek + 10 keer in het "kniegewricht". De belasting wordt 20 cm diagonaal vanuit elke hoek + 20 cm vanaf de respectieve lange zijde in het "kniegewricht" gemaakt. Statische belasting komt overeen met de belasting van een zwaardere persoon die in bed zit.
  • Randtest (90 kg) op dezelfde punten als de statische belasting (500 druk in elke hoek + 500 druk aan elke kant van het "kniegewricht"). Belasting die overeenkomt met een persoon van 90 kg die op het bed zit.
  • Functiecontrole na voltooide bedtest.
  • Duurtest waarbij het bed 1000 keer omhoog en omlaag wordt gebracht in het hoofd- en voeteneind. Het bed wordt belast overeenkomstig een persoon met een gewicht van 120 kg.
  • Herhaling van statische belasting, randtesten en aansluitende functiecontrole.

Let op: de testmethode voor verstelbare bedden wordt in 2024 geactualiseerd. Het doel is om een ​​meetmethode voor ergonomie toe te voegenin een rechtopstaande positie. Meer informatie volgt.

C. Testen van toppers en schuimmatrassen (RISE & Swerea)

1. Compressietest in vochtige omgeving van de topperkern (foam)
2. Duurzaamheid van de bekledingsstof (afbladderen en pluizen)
3. Gevaarlijke chemicaliën (relevante parameters uit Öko-tex 100)

C1
De elasticiteit van de bedmatraskern (foam) wordt ongeacht het type (latex, koudschuim of traagschuim) volgens dezelfde methode getest. De kern van het bedmatras (schuimmateriaal) wordt samengeperst in een vochtige en warme omgeving om de druk te simuleren van een persoon die in warme omstandigheden in bed ligt. De veerkracht- en duurtesten worden uitgevoerd op proefstukken van 10 x 10 cm van de matraskern van het bed. De proefstukken worden in het midden tegen elkaar gedrukt met een belasting van 7 kg, wat overeenkomt met de heupbotdruk op een oppervlak van 5 x 5 cm. De gecomprimeerde samples worden gedurende 24 uur in een klimaatkamer geplaatst met een relatieve vochtigheid van 90% (+/- 2%). Na compressie krijgt het materiaal 30 minuten de tijd om te herstellen. Het hoogteverschil voor en na compressie toont het uithoudingsvermogen / de veerkracht van het materiaal. Inferieur schuimmateriaal verhardt na de compressietest permanent en verliest zijn veerkracht. De test is gebaseerd op testnorm ISO 1856 (Wet Compression Set).

C2
De duurzaamheid van de bekledingsstof (afbladderen en pluizen). De bekledingsstof wordt blootgesteld aan slijtagetests tot 5.000 cycli om de weerstand tegen afbladderen en pluizen te evalueren.

C3
Analyse van gevaarlijke chemicaliën. Chemische analyse voor gevaarlijke stoffen op basis van relevante delen uit OEKO-Tex 100.

Beoordeling en weging van de testresultaten

De resultaten van de verschillende onderdelen van de test worden beoordeeld op een schaal van 1 - 10 waarbij 10,0 het beste is en 6,0 goedgekeurd/aanvaardbaar. Toetsing en weging van de verschillende deelresultaten gebeurt in overleg met de uitvoerende laboratoria. De cijfers voor de verschillende onderdelen van de toets worden als volgt gewogen tot een totaalcijfer:

A. Ergonomie en comfortkenmerken 50%

Resultaten met toppermatras (vrijstaand zonder topper) 80%

  • Drukverdeling 33%
  • Elasticiteit en ondersteuning voor schouders 33%
  • Elasticiteit en ondersteuning voor lichaam 33%

Ademend vermogen 20%

B. Uithoudingsvermogen, kracht en bouwkwaliteit 50%

  • Oppervlaktecompressie en verandering in hardheid 50% (20% instelbaar)
  • Schade na duurtest en impacttest 50% (20% instelbaar)
  • Endurance motoren (verstelbare bedden) 30%
  • Schade aan mechaniek en verstelbare delen (verstelbare bedden) 30%

C. Eigenschappen van toppers en schuimmatrassen

  • Kwaliteit en duurzaamheid van de matraskern 75%
  • Bekledingsstof 25% (vrijstaande matrassen 100%)
  • Gevaarlijke chemicaliën (diskwalificerende factor)

Verificatietest (Gecontroleerde kwaliteit & comfort)

vqp

De bedden zijn geverifieerd voor drie verschillende lichaamstypes:

  • TYPE 1: kleinere / lichtere mensen (ca. 155 cm en 50 -55 kg)
  • TYPE 2: middelzware / middelzware personen (ca. 175 cm en 70-75 kg)
  • TYPE 3: grotere/zwaardere personen (ca. 185 cm en 85-90 kg).

Jeugdbedden zijn alleen gecontroleerd voor kleinere/lichtere personen (ca. 155 cm en 50 - 55 kg). Om te voldoen aan de criteria voor Testfakta Verified Quality & Comfort:

  • Goedgekeurde resultaten van analyse van gevaarlijke chemicaliën
  • Totaalcijfers (secties A, B en C) van minimaal 8,0.
  • Waardering voor ergonomische eigenschappen met topper (vak A1 t/m A4) van minimaal 8,0.
  • Ademend vermogen van minimaal 6,0
  • Cijfers voor uithoudingsvermogen, kracht en bouwkwaliteit (sectie B) van minimaal 6,0
  • Waardering voor topper eigenschappen (rubriek C) van minimaal 6,0

Alle cijfers met een foutmarge van 5%.

De verificatie gebeurt per type lichaamsgrootte (TYP1, TYP2 en TYP3). Het totaalcijfer is gebaseerd op het testresultaat voor ergonomie (A3 + A4) voor elke respectievelijke lichaamslengte.