Hoe we testen - Messen

logo

Messen, scharen, boren en schroeven worden onder meer getest bij het Duitse laboratorium
VPA Prüf- und Zertifizierungs GmbH.

Published: 25 sep, 2023

Als het om keukenmessen gaat, testen wij doorgaans de volgende eigenschappen: 1. De scherpte van het mes en de duurzaamheid van de scherpte (als nieuw en na een eenvoudige herslijping). 2. Praktijktesten (bij het snijden van gewone voedingsmiddelen) 3. Staalkwaliteit en corrosiebestendigheid. 4. Duurzaamheid tegen stoten en vallen.

Scherpte en slijtvastheid

De initiële scherpte van het mes wordt gemeten door elk mes onder gecontroleerde omstandigheden drie keer (drie snijcycli) door een stapel speciaal testpapier te laten snijden. Hoe meer stroken het mes in totaal kan doorsnijden, hoe scherper het mes is.

1.	Hur många pappersremsor klarar skärpan? Foto: Moritz Dornbusch
Hoeveel stroken papier kan het mes aan? Foto: Moritz Dornbusch

De slijtvastheid van de messen wordt gemeten door te meten hoe diep de messen na in totaal zestig zogenaamde snijcycli door de kartonnen stapel heen wisten te snijden. Vervolgens worden de messen geslepen op een eenvoudige messenslijper voor consumentengebruik, waarna de scherpte opnieuw wordt gemeten. (Delen van deze meetmethode zijn te vinden in de norm EN ISO 8442-5:2004.)

Praktische testen

De messen worden gebruikt om verschillende voedingsmiddelen te snijden om te beoordelen welke kracht nodig is, hoe goed de snede zal zijn, hoeveel het voedsel tegen elkaar wordt gedrukt, hoeveel vloeistof er naar buiten wordt gedrukt en hoeveel het voedsel aan het mes blijft kleven. De verschillende geteste voedingsmiddelen zijn bieslook, overrijpe tomaten, vlees, zachte kaas, harde kaas, dikke wortelen en pompoen.

Staalkwaliteit en corrosiebestendigheid

Elkmes is gefixeerd in een testopstelling en het blad wordt vervolgens gedurende 10 seconden in beide richtingen achter elkaar gebogen met een kracht van 30 Newton. De bladen mogen geen vervorming van meer dan 3° vertonen (de testmethode wordt beschreven in de norm EN ISO 8442-1: 1998.)

Kan kniven böjas utan skada? Foto: Moritz Dornbusch
  Kan het mes zonder schade worden gebogen? Foto: Moritz Dornbusch
  • Corrosietest
    De mesbladen worden zes uur ondersteboven gedompeld in een zoutoplossing van 60 graden (1%). (De testmethode is beschreven in de norm EN ISO 8442-1: 1998.) Vervolgens maakt het laboratorium een ​​visuele beoordeling van hoe de messen de roestaanval hebben doorstaan.
  • Testanordning för mätning av korrosion. Foto: Moritz Dornbusch
    Testapparaat voor het meten van corrosie. Foto: Moritz Dornbusch

     

  • De hardheid van het messenstaal
    Het laboratorium meet ook de hardheid van het staal. Dit staat vermeld in de tabel, maar is niet meegenomen in de beoordeling.
  • 3.	Konturmätaren bedömer vinkeln och tjockleken av eggen. Foto: Moritz Dornbusch
    De contourmeter beoordeelt de hoek en dikte van de rand. Foto: Moritz Dornbusch

     

Duurzaamheid tegen stoten en vallen

De messen worden op de volgende manier vijf keer vanaf een hoogte van 1,2 meter op een cementvloer gedropt: met het handvat recht naar beneden, met de achterkant van het mes recht naar beneden, met beide kanten van het mes naar beneden. Elk mes valt dus in totaal 20 keer in de grond. (De testmethode wordt beschreven in de norm EN ISO 8442-1: 1998.)

Falltest från 1,2 meters höjd. Foto: Moritz Dornbusch
Valtest vanaf een hoogte van 1,2 meter. Foto: Moritz Dornbusch