De pandemie heeft veel bedrijfstakken ingedeeld in winnaars en verliezers. In sommige opzichten is de stijgende inflatie eerlijker: het maakt iedereen tot een verliezer. Uiteindelijk worden, zoals gewoonlijk, consumenten en particuliere huishoudens het zwaarst getroffen, omdat zij gedwongen zijn hun centen vast te houden.
In korter perspectief betekent dit dat het ‘draag- en wegwerpproduct’ niet meer in het winkelmandje past. Op langere termijn wacht er een strategische verandering waarbij gevestigde spelers die marktaandeel willen veroveren en hun marges willen vergroten nog harder zullen inzetten.zelfstandig merkartikelen, private labels.
Het potentieel voorprivate labels is ook geweldig op de Zweedse markt. We zijn dichtbij de jumbolocatie van Europa. In Engeland bijvoorbeeld is het marktaandeel voorprivate labels bedraagt ruim 50 procent, terwijl het overeenkomstige cijfer in Zweden 20 procent bedraagt.
Er heeft al een verandering in de visie plaatsgevondenprivate labels onder Zweedse consumenten. Consumentenonderzoeken en verkoopcijfers bevestigen datprivate labels zijn geen langer gezien als "goedkope kopieën van bekende merken". Het versterkt ook deprivate labels fabrikanten in hun voortdurende investeringen in het verbreden van hun assortiment en het testen van nieuwe segmenten. Het opent ook nieuw huismerk concepten die niet alleen de marktleider kopiëren en gericht zijn op prijs.
Voor gevestigde merken die nu worden uitgedaagd door een snelgroeiende markt voor private labels, wordt het belangrijker dan ooit om kwaliteit te communiceren die zich vertaalt in merkloyaliteit op de lange termijn en deze verstevigt.
Er bestaat ook geen twijfel over dat kwaliteit loont. Uit onze onderzoeken en laboratoriumtests blijkt dat de koopbereidheid van consumenten met dubbele cijfers toeneemt als de kwaliteit wordt gewaarborgd door een geloofwaardige en onafhankelijke derde partij.
Dit geldt ook als we benchmarkstudies uitvoeren waarbij een mix van bekende merken wordt vergelekenhuismerk producten. Privélabels die zowel op prijs als op kwaliteit kan concurreren, zal in de ogen van de consument een dubbele winnaar zijn. Om dezelfde reden wordt kwaliteit ook voor de major steeds belangrijkerhuismerk producenten.
Voor traditionele merken die te maken krijgen met zwaardere concurrentie is dit allemaal een duidelijk signaal dat je nog beter moet worden in het communiceren van kenmerken die worden gemeten in termen van kwaliteit en duurzaamheid.
Slechtere tijden betekenen niet alleen dat consumenten hun centen steviger vasthouden, ze beoordelen ook steeds zorgvuldiger wat ze voor hun geld krijgen.
Klaus Hahn, CEO van Testfakta Research Nordic