Hoe we testen - Luiers

Testfakta's laboratoriumtesten van luiers richten zich op absorptiesnelheid, bescherming tegen lekkage en de droogheid van de luier tegen de huid. Het doel van de test is om luiers met goede prestaties in de kijker te zetten en fabrikanten en retailers te helpen bij het ontwikkelen en waarborgen van kwaliteit en prestaties in hun aanbod aan de consument.

Published: 13 jun, 2023

Het laboratoriumonderzoek van luiers wordt uitgevoerd door SGS Courtray of Eurofins ATS in Frankrijk, die beide gespecialiseerd zijn in het testen van luiers, maandverband, incontinentiemateriaal en andere soorten hygiëneproducten. De tests zijn gebaseerd op gevestigde normen en de eigen methoden van de laboratoria.

De laboratoriumtesten omvatten de volgende onderdelen:

A. Technische eigenschappen
B. Mechanische eigenschappen
C. Het absorptievermogen van de absorberende kern
D. Absorptie tarief
E. Droogte van de huid bij gebruik overdag
F. Droogte van de huid tijdens gebruik 's nachts
G. Bescherming tegen doorlekken wanneer het kind op de buik en rug ligt
H. Bescherming tegen lekkage in zijligging
I.  Ademend vermogen
J.  Zachtheid

Vergelijkende tests worden uitgevoerd op luiers in dezelfde maatklasse.

 

A. Technische kenmerken

Documentatie van de constructie van de luier, materialen in verschillende componenten, gewicht en dikte en afmetingen. Bij de evaluatie wordt alleen rekening gehouden met het gewicht en de dikte van de luier.

vqp
De verschillende onderdelen van de luier worden gewogen. Foto: SGS

B. Mechanische eigenschappen

Voor broekluiers omvatten de mechanische eigenschappen alleen de kracht die nodig is om het zijpaneel van de luier open te scheuren wanneer het van het kind moet worden verwijderd. Voor open luiers omvatten de mechanische eigenschappen van de tapesluiting sterkte en de kracht die nodig is om de tape los te maken.

De luier moet zonder al te veel kracht te kunnen openen/scheuren en tegelijkertijd stevig op het kind zitten zonder het risico te lopen los te raken wanneer het kind beweegt of aan de luier trekt.

vqp
De sterkte en elasticiteit van het zijpaneel wordt gemeten. Foto: SGS

C. Het absorptievermogen van de absorberende kern

Het totale absorptievermogen van de kern wordt gemeten (hoeveel vloeistof het kan opnemen). De meeste luiers hebben een absorptievermogen dat de behoefte van een kleiner kind ver te boven gaat. De meting laat alleen verschillen zien in de technische eigenschappen van de luier en heeft niets of weinig te maken met de prestatie van de luier. Het resultaat wordt dus niet meegenomen in de evaluatie.

vqp
Na het waterbad wordt de luier gecentrifugeerd om de hoeveelheid opgenomen vloeistof te meten. Foto: SGS

D. Snelheid van absorptie

Het vermogen van de luier om snel urine op te nemen. Bij de test wordt 75 ml urine geïnjecteerd in vier rondes met tussenpozen van 10 minuten. De tijd voor absorptie van elke injectie wordt gemeten en het hoogste gewicht wordt toegekend aan de tijd van de eerste twee injecties.

vqp
Er wordt 75 ml kunsturine geïnjecteerd in vier rondes met tussenpozen van 10 minuten. Foto: SGS

E. Droogte van de huid bij gebruik overdag

Het vermogen van de luier om droog te blijven tegen de huid van het kind wordt gesimuleerd voor gebruik overdag, d.w.z. wanneer het kind staat, loopt en zit. De luier wordt in staande positie op een testpop geplaatst en er wordt kunstmatige urine in verschillende gebieden geïnjecteerd om het gebruik bij een jongen of een meisje te simuleren. Het vocht tegen de huid wordt gemeten nadat de luier kortere tijd is blootgesteld aan een lagere druk.

F. Droogte van de huid tijdens nachtelijk gebruik

Het vermogen van de luier om droog te blijven tegen de huid van het kind wordt gesimuleerd voor gebruik 's nachts, d.w.z. wanneer het kind slaapt. De luier wordt in rugligging op een testpop geplaatst en er wordt kunstmatige urine in verschillende gebieden geïnjecteerd om het gebruik bij een jongen of een meisje te simuleren. Tijdens de test wordt de pop gedraaid tussen rug- en buikligging. Het vocht tegen de huid wordt gemeten na een drukbelasting die overeenkomt met het gewicht van een liggend kind.

vqp
Droogte tegen de huid 's nachts wordt gemeten nadat de luier is blootgesteld aan een bepaalde druk. Foto: SGS

G. Bescherming tegen lekkage wanneer het kind op de buik en rug ligt

Het vermogen van de luier om urine op te nemen voordat het begint te lekken wanneer het kind 's nachts op de rug of buik ligt. De luier wordt in rugligging op een testpop geplaatst en er wordt kunstmatige urine in verschillende gebieden geïnjecteerd om het gebruik bij een jongen of een meisje te simuleren. Tijdens de test wordt de pop gedraaid tussen rug- en buikligging. Wanneer de luier begint te lekken, wordt de test gestopt en wordt genoteerd hoeveel urine is geïnjecteerd en waar de lekkage is opgetreden.

vqp
De pop ligt op zijn rug en buik wanneer kunstmatige urine wordt geïnjecteerd totdat er lekkage optreedt. Foto: SGS

H. Bescherming tegen lekkage in zijligging

Het vermogen van de luier om urine op te nemen voordat het begint te lekken als de baby 's nachts op zijn zij ligt. De luier wordt op een testpop geplaatst en er wordt kunstmatige urine ingespoten wanneer de fopspeen zich aan de rechter- of linkerkant bevindt. Wanneer de luier begint te lekken, wordt de test gestopt en wordt genoteerd hoeveel urine is geïnjecteerd en waar de lekkage is opgetreden.

I. Ademend vermogen

Het vermogen van de luier om te ademen (vocht weg te ventileren) wordt getest door de hoeveelheid vocht te meten die de luier aan de buitenkant afgeeft.

vqp
Het ademend vermogen van het buitenste materiaal van de luier wordt gemeten. Foto: SGS

J. Zachtheid

De zachtheid van de luier aan de binnenkant wordt digitaal gemeten. De meting omvat de zachtheid van de vezels, de structuur van het oppervlak, de dichtheid van het oppervlak en hoe flexibel de oppervlaktelaag is.

 

Interpretatie en beoordeling

In overleg met het laboratorium worden de resultaten van de test geïnterpreteerd en beoordeeld. De cijfers worden gegeven op een 10-puntsschaal, waarbij 10 het beste is. Cijfers onder de 6 worden alleen gegeven als de resultaten in een vergelijkende test als slecht of aanzienlijk slechter kunnen worden beschouwd in vergelijking met andere producten.

De cijfers voor de verschillende onderdelen worden samen gewogen tot een totaalcijfer met het volgende gewicht:

Bescherming tegen lekkage: 45%
G. Bescherming tegen doorlekken als het kind op de buik en rug ligt: ​​70%
H. Bescherming tegen doorlekken met het kind in zijligging: 30% 

Droogte van de huid: 25%
E. Droogte van de huid bij gebruik overdag: 20%
F. Droogte van de huid nachts: 60%
D. Absorptiesnelheid: 20%

Ademend vermogen (I): 10%

Zachtheid (J): 10%

Handling, gewicht en dikte: 10%
B. Mechanische eigenschappen: 50%
C. Gewicht en dikte: 50%

  

Criteria voor het kwaliteitslabel van Testfakta

Beste getest

 In een vergelijkende test met als doel een testwinnend product te identificeren, wordt een representatieve selectie van vergelijkbare producten (type luier en maat) getest voor een specifieke markt. Het product dat overall het beste presteert (hoogste totaalscore) wordt bekroond als "Best in test".

 

vqp

 

Verified Quality & Performance

In een verificatietest wordt de luier van de klant afzonderlijk of tegen enkele geselecteerde, vergelijkbare referentieproducten getest. Interpretatie en beoordeling van de testresultaten volgen dezelfde richtlijnen als hierboven. Om in aanmerking te komen voor Testfakta Quality & Performance, moet de luier consistent goed presteren, met een totale beoordeling van minimaal 8,0 (+/- 2,5%) en geen gedeeltelijke beoordeling onder de 6,0 (+/- 2,5%).

 

vqp