De laboratoriumtest
De laboratoriumtests beoordelen de geurremmende werking en analyseren de aanwezigheid en hoeveelheid allergene geurstoffen.
Het anti-transpiranteffect, d.w.z. hoe goed het product de zweetproductie vermindert, wordt gewoonlijk niet getest omdat de geur van zweet zelf als het voornaamste probleem wordt beschouwd.
Het vermogen om de geur van zweet te verbergen (snuiftest)
Voor de test worden vrijwillige proefpersonen (alleen vrouwen) in de leeftijd van 18 tot 67 jaar geworven. De proefpersonen mogen drie dagen voor aanvang van de test geen deodorant of anti-transpirant gebruiken. Zij mogen zich tijdens deze periode alleen wassen met een parfumvrije en pH-neutrale zeep.
24 uur voor de eerste controle in het laboratorium mogen de proefpersonen zich helemaal niet wassen en beoordelen de geurexperts van het laboratorium vervolgens de intensiteit van de zweetgeur uit de oksel. Vervolgens wordt een van de producten op de proefpersoon aangebracht en na nog eens 24 uur wordt de zweetgeur opnieuw beoordeeld.
Alle producten worden door elk van de 20 proefpersonen getest. Het gerapporteerde resultaat is een gemiddelde van in totaal 20 beoordelingen per product en een totaal van 160 beoordelingen voor alle producten.
Chemische analyse van allergenen
Het laboratorium voert een chemische analyse uit van 26 allergene geurstoffen in de producten die volgens de cosmeticaverordening op de verpakking moeten worden vermeld als ze een concentratie van 0,001 procent overschrijden.
Allergene stoffen worden gedefinieerd als stoffen die aanleiding kunnen geven tot een allergische reactie op de huid in de vorm van roodheid, huiduitslag of eczeem.
Allergene geuren
Allergene geurstoffen die volgens de Cosmeticaverordening op de verpakking moeten worden vermeld als ze een concentratie van 0,001 procent overschrijden:
· Amylcinnamylalcohol
· Hexylkaneel
· Benzyl alcohol
· Benzylcinnamaat
· Benzylsalicylaat
· Citraal
· Cumarine
· Anijsalcohol
· Butylfenylmethylpropional
· Limoneen
· Linalool
· Farnesol
· Hydroxyisohexyl-3-cyclohexeencarboxaldehyde
· Amylkaneel
· Eugenol
· Geraniol
· Hydroxycitronellal
· Isoeugenol
· Kaneel
· Cinnamylalcohol
· Methyl-2-octynaat
· Evernia furfuracea
· Alfa-isomethylionon
· Everniagrootvader
· Majantol