De Levensduur van een padelbal wordt uiteraard beïnvloed door het aantal treffers en hoe hard je slaat, maar voor de gemiddelde recreatieve speler is een balwisseling om de drie wedstrijden aan te raden. Bij officiële competities wordt de bal vaker gewisseld, vaak tijdens dezelfde wedstrijd.
De International Padel Federation, FIP, is de internationale moederorganisatie die onder meer de officiële eisen specificeert voor padelballen die in officiële competitiecontext worden gebruikt. De eisen zijn onder meer het gewicht, het stuitervermogen en de hardheid van de bal.
Testfakta heeft dezelfde eisen gehanteerd bij het testen van padelballen van tien bekende merken, die door de fabrikanten allemaal als sneller zijn gecategoriseerd.
De tests zijn uitgevoerd door het onafhankelijke laboratorium IBV, Instituto de Biomecánica de Valencia, geaccrediteerd door de FIP voor het testen van padelballen.
Het laboratorium heeft het gewicht, de afmetingen, het stuiteren, de snelheid, de wrijving en de hardheid van de ballen gemeten. Eerst in nieuwstaat en vervolgens hoe de eigenschappen van de ballen veranderden na een speelperiode. Snelheid verwijst naar hoe snel de bal zich op het veld bevindt (snelheid van de terugslag), en niet de snelheid van de treffer zelf.
[PDF]
Kortom, uit de test blijkt dat het merendeel van de ballen niet aan alle officiële eisen van FIP voldoet. Maar omdat de afwijkingen klein zijn en de doelgroep voor de test de typische recreatieve speler is, worden deze niet meegenomen in de totaalbeoordeling. De afwijkingen kunnen echter van belang zijn voor de competitieve speler en worden daarom apart gerapporteerd (zie nevenartikel).
De test laat grote verschillen zien tussen de ballen, ondanks het feit dat fabrikanten vergelijkbare eigenschappen aangeven voor stuiteren, snelheid en hardheid. Sommige zijn erg snel, andere langzaam en sommige stuiteren aanzienlijk hoger dan andere.
De in- en uittredesnelheid van de bal wordt gemeten wanneer deze met 70 km/u onder een hoek ten opzichte van het baanoppervlak wordt geworpen. Foto: IBV.
Om het uithoudingsvermogen van de ballen te testen, werden ze onderworpen aan 666 slagen waarbij de bal diagonaal de baan raakt met een snelheid van 70 km/u. Ondanks een relatief beperkt aantal slagen, wat overeenkomt met amper een driesetter, veranderden de technische kenmerken van de ballen aanzienlijk en daalde de balsnelheid bij sommige merken met wel 14 procent.
Maar het is niet alleen het aantal beroertes dat de levensverwachting beïnvloedt. Al wanneer de vacuümverpakking van de ballen wordt verbroken, wordt de compressie beïnvloed door de druk van de omringende atmosfeer. Met andere woorden, een nieuwe bal veroudert zelfs als deze niet in het spel is. Daarom is het verstandig om de ballen tot speeltijd in de verpakking te bewaren.
De test laat vooral zien hoe de ballen druk verliezen en zachter worden, waardoor de snelheid van het stuiteren afneemt en een langzamer spel ontstaat. Het stuiteren zonder kracht wordt echter hoger na een speelperiode, wat belangrijk is voor de opslag, aangezien de bal vanaf heuphoogte naar het veld wordt losgelaten.
Eén bal die er echt uitspringt is Head, die in de verschillende compressietests maar liefst respectievelijk 27 en 31 procent verliest, tegenover gemiddeld respectievelijk 16 en 10 procent. Desondanks wordt de snelheid van de bal in de test bij een balsnelheid van 70 km/u niet significant beïnvloed. Maar de impact is waarschijnlijk aanzienlijk groter bij hogere balsnelheden, zoals bij een smash waarbij de bal boven de 120 km/u komt of wanneer deze tegen het glas wordt geslagen.
Samenvattend kan op basis van de test worden geconcludeerd dat er grote verschillen in baleigenschappen bestaan tussen verschillende merken en dat een bekend merk niet noodzakelijkerwijs een garantie is voor een langere levensduur.